Dit zijn soms wel vijftig broden per dag. “Vijf procent van het brood van bakkers wordt niet verkocht”, concludeert Oostveen uit eigen onderzoek. “In totaal zijn dat ongeveer 100.000 tot 130.000 broden in heel Nederland.
Een gemiddelde bakkerij realiseert 45 procent van de omzet met de verkoop van brood. Bij formule- en ketenbakkerijen is het omzetaandeel van de verkoop van brood het grootst. Zelfstandige bakkerijen behalen relatief veel omzet met de verkoop van gebak en vlaaien.
Een machine midden op de vloer maakt van een homp deeg honderden witte bolletjes. ,,Elke dag gaan rond de 3000 broden en 10.000 stuks kleinbrood de deur uit: puntjes, croissantjes, krentenbollen, dat werk. Gebak is lastiger in te schatten.
De voor brood haalbare brutowinstmarge (op basis van bruto inkoopprijzen) ligt rond 75 procent. Dat is een gewogen gemiddelde van eenvoudig grootbrood (75% of meer), kleinbrood (tot 85%) en luxe brood, meergranen en 400 grams (tussen 60 en 70%).
Meubels en matrassen De winstmarges zijn 80% en meer. Koop ze alleen tijdens de uitverkoop of onderhandel. Zoek op internet, als je de fabricagenummers, weet naar lagere prijzen. Cosmetica De meeste cosmetica zijn gemaakt van olie en nog wat goedkope ingrediënten.
Een goede marge verschilt aanzienlijk per bedrijfstak, maar als algemene vuistregel geldt dat een nettowinstmarge van 10% als gemiddeld wordt beschouwd, een marge van 20% als hoog of goed en een marge van 5% als laag.
In totaal hadden de 3065 warme bakkersbedrijven die Nederland begin 2021 telde 3815 vestigingen, in 2011 waren dat er nog 3070. In tien jaar tijd zijn er dus 815 warme bakkersvestigingen bijgekomen (+24,3 procent).
Er zijn ruim 3.190 brood- en banketbakkerijen in Nederland (CBS, 2021). Industriële bakkerijen produceren het brood voor de supermarkten. Ruim 80% van het brood wordt verkocht in de supermarkten. Het aantal ambachtelijke bakkerijen is dalend.
Een bakker moet vooral brood en gebak in alle mogelijke vormen verkopen. Brood en gebak vormen het kernassortiment. Ze zijn de essentie van een bakkerij. De bakker kan er voor kiezen om naast brood, gebak en chocolade ook koffie of eieren te verkopen.
ROBUUSTE DESEMBRODEN KRIJGEN NOG VEEL MEER TIJD VAN DE BAKKER, TOT SOMS WEL 24 UUR. In veel ambachtelijke bakkers bedrijven begint de bakker op doordeweekse dagen rond twee uur 's nachts. Hoe groter de bakkerij, hoe eerder hij begint. Voor de zaterdag begint hij vaak al op vrijdagavond.
Het loon van een zelfstandige bakker: 2.300 euro netto.
Maar een moderne bakker kan zeker tot drie uur slapen. Zelfs tot vijf uur als die dat wil. Wat vaak langer is dan iemand die de vroege dienst doet in de fabriek, die moet nog met de wagen tot daar.
Waar het eetbare afval meestal eindigt als compost of via de biovergister als groene stroom, gaat brood terug naar de bakkerij en wordt tot veevoer verwerkt.
Naast een financiering via een bank of Qredits is er voor bakkerijen ook de Kredietunie Bakkerij Ondernemers (KBO). Een kredietunie is een coöperatie van ondernemers, die financiering en coaching biedt voor bedragen tussen de 50.000 en 250.000 euro.
Hoe ziet een dag in de banketbakkerij eruit? Vrijwel alle banketbakkerijen hebben een warme en een koude kant, die als ruimtes van elkaar zijn afgescheiden. In de warme ruimte staat de oven, waarin hartige snacks, taartenbodems en andere lekkernijen worden gebakken.
Groei aantal bakkerijen
In het Handelsregister van de Kamers van Koophandel staan juli 2019 5.313 bakkerijen en brood- en banketzaken geregistreerd, waarvan 4.065 als hoofdvestiging of zelfstandige vestiging.
Elk jaar berekent de economische commissie sinds 2003 (de vrijmaking van de broodprijs) de evolutie van de kosten tegenover die van het voorgaande jaar. De stijging van de broodindex bedraagt 167,85 -148,70, wat een stijging met 12,88% betekent in 2022. De verkoopprijs van het brood stijgt tot € 2,70.
Brood blijft goedkoop
Gemiddeld kost een brood in Nederland € 2,33, hiervoor krijg je maar liefst 22 sneetjes. Een boterham kost dus iets meer dan 10 eurocent. Het beleg op de boterham is vaak vele malen duurder.
De meeste ondernemers weten wel dat de hoeveelheid omzet niet zoveel zegt, de hoeveelheid winst is belangrijker. Maar je moet óók de cashflow goed in de gaten houden, zodat je altijd weet hoeveel geld er in je bedrijf zit en wat je financiële mogelijkheden zijn.
De norm van winstgevendheid verschilt per branche; 5 à 10% is over het algemeen een gezond getal. In de dienstensector zien wij de hoogste percentages, in de industrie liggen de cijfers het laagst. Natuurlijk is het prachtig als je winstgevendheid hoog is en iedere geïnvesteerde euro zoveel mogelijk oplevert.
Naast de coronaberoepen die nu hot zijn, bieden ICT en techniek nog steeds structureel meer vacatures dan andere vakgebieden. Ook in de bouw, onderwijs, analyse & onderzoek en zorg is blijvend veel vraag naar personeel.