Met je vingers op de steel en niet bij de kelk, dat is de perfecte manier om een glas wijn te hanteren. De belangrijkste reden om je glas bij de steel vast te houden, is dat hierdoor de wijn niet opgewarmd wordt door de warmte van je handen. Bovendien voorkom je hiermee vette vingers op je glas.
Houd in de regel het glas bij de steel vast in plaats van de hand rond het glas te houden. De belangrijkste reden waarom je wijnglazen aan de steel moet vasthouden en niet bij het glas is dat de warmte van je hand de wijn zal opwarmen.
Wij hanteren de vuistregel 6 glazen uit een fles. Rode wijn schenk je tot net onder de boling. Je moet rode wijn kunnen draaien zonder dat het eruit klotst. Witte wijn en rosé schenk je juist net boven de bolling.
Eén glas wijn per dag gezond? Dat is niet juist. Er is geen bewijs dat matige consumptie van alcohol in het voordeel van je gezondheid kan werken, bijvoorbeeld beschermend tegen hart- en vaatziekten. Er is dus geen reden om voor je gezondheid alcohol te gaan drinken.
Wijn inschenken
Een wijnfles moet je vasthouden aan de onderkant van de fles wanneer je gaat inschenken. Je vult het glas tot minder dan de helft of tot aan het punt waar het glas het breedst is. Draai de wijnfles een kwartslag om om druppels te vermijden.
Champagneglazen vasthouden bij de voet
Altijd vasthouden bij de steel of de voet dus, dan blijft je glas het langste fris en 'op temperatuur'.
Toch kan het de smaak van je wijn nog beter maken. Onze gemiddelde kamertemperatuur van 21 graden haalt namelijk vooral de alcohol in de wijn naar boven. Vandaar dat het koelen van rode wijnen, de wijn beter doet smaken.
1. Rode wijn glazen herken je aan de grootte van het glas en de opening. Deze is groter dan het glas voor witte wijn. Rode wijn schenk je 1/3e vol, witte wijn 1/2e en prosecco, Champagne en cava voor 3/4 vol.
Leg de fles plat op de tafel met de naad van het papier naar boven. De bovenkant rol je netjes op. Maak voor een extra strak resultaat eventueel gebruik van een rond buisje (bv een stukje PVC-buis);
Neem een stuk pakpapier, en knip dat op een formaat dat geschikt is om een fles mee in te pakken: Doe de fles er in, en plak de boel aan de onderkant goed dicht. Doe ook alvast een plakbandje halverwege. Aan de bovenkant vouw je nu het papier als een soort harmonica.
Je klinkt het glas tijdens een toast
Maar houd er rekening mee dat er nooit geklinkt mag worden met de glazen. In plaats van dat je dat doet, hef je alleen het glas. In de middeleeuwen werd er met het glas geklinkt, met de bedoeling dat er wat drinken in het andere glas werd gemorst.
Bij het schenken moet de fles aan de bodem en niet bij de hals worden vastgehouden. De Champagne in meerdere malen uitschenken, naar gelang de grootte van het glas en de uitbundigheid van de schuimvorming. Het glas niet voller dan twee derde vullen om de aroma's te kunnen opsnuiven.
Dat zit zo: zodra je de fles opentrekt, begint de wijn te reageren met zuurstof uit de lucht. Oxidatie heet dat proces. Als ijzer oxideert, noemen we dat ook wel roest. Maar zuurstof reageert gemakkelijk met veel meer stoffen dan alleen ijzer.
Bij een goede champagne zijn dit gemiddeld 6 draaibewegingen. Verwijder de capsule nog niet volledig van de kurk, maar zorg dat de capsule losjes over de champagnekurk zit.
Soorten champagneglazen
Daarom is het beste glas om champagne uit te drinken natuurlijk de flûte. Goede flûtes hebben een dunne wand, omdat het glas dan binnen enkele seconden de temperatuur aanneemt van de champagne, waardoor die niet wordt beïnvloed door de, meestal hogere, temperatuur van het glas.
Ontkurk de wijn gerust 2 uur op voorhand. Nog beter is om een jonge wijn te karaferen (over te gieten in een karaf). De wijn neemt dan veel meer zuurstof op, en zijn kwaliteiten zijn sneller waarneembaar. Bij oudere wijnen is het fruit al veel minder aanwezig.
"Als er een diepe ziel onderin de fles zit, dan zit er heel goede wijn in". Wederom word het door niemand op persoonlijke titel verkondigd (waarschijnlijk wegens geen goed argument), maar wordt er altijd verwezen naar "ze". Het generaliseren van de genoemde flessen is houdt een risico in.
Klinkt eenvoudig: even de wijn uit de koelkast of de kelderkast halen en in de woonkamer of keuken zetten. De 'kamertemperatuur' die in de definitie van chambreren naar voren komt, is echter ook gedefinieerd: het gaat dan om een temperatuur van zo tussen de 15 en 18 graden Celsius voor rode wijnen.
Rode wijn is over het algemeen de gezondste soort wijn die je kunt drinken, maar Pinot Noir is de gezondste van de gezonde. Volgens The Daily Meal heeft Pinot Noir een hogere resveratrol-concentratie dan welke andere rode wijn dan ook.