Wel is het zo dat een te hoge onderdruk minder relevant is voor het bepalen van een hoge bloeddruk. Met andere woorden: de bovendruk is belangrijker voor de diagnose hoge bloeddruk. De onderdruk en bovendruk samen noemen we de bloeddruk.
Een hoge bloeddruk verhoogt je kans op een hartinfarct of beroerte. Een hoge bovendruk verhoogt je risico méér dan een hoge onderdruk.
Jarenlang gold de onderdruk als dé graadmeter voor wel of niet behandelen. Maar deskundigen hameren er nu al tien jaar op dat de bovendruk, die stijgt met de leeftijd, zeker voor oudere mensen een betere voorspeller is van het risico op hart- en vaatziekten.
Een normale bloeddruk hangt rond de waarden van 120/80. Als bij meerdere metingen de bloeddruk waarden uitkomen boven de 140/90, dan heeft u last van een hoge bloeddruk. Bij een thuismeting gelden bloeddrukwaarden van 135/90; daar blijkt de bloeddruk namelijk standaard iets lager uit te komen.
Aan de onderdruk (diastolische bloeddruk) is te zien hoeveel druk op je bloedvaten komt als je hart zich ontspant. Een normale onderdruk ligt bij volwassenen gemiddeld op 60 tot 90 mmHg.
Een normale bloeddruk is dus per leeftijd hetzelfde. Een gezonde tensie is onder de 140/90. Ook voor ouderen gelden dezelfde bloeddrukwaarden. Alles boven de 140/90 is dus aan de hoge kant, of je nu 18 bent of 81.
De onderdruk in bloeddruk geeft aan hoe hoog de druk op de bloedvaten is op het moment dat het hart ontspant. Dit is het laagste getal. Een gezonde onderdruk hangt ongeveer rond de 80. Bij 90 is er, in combinatie met een hoge bovendruk, sprake van hypertensie.
Welke bloeddruk is gevaarlijk? Men spreekt van een gevaarlijk hoge bloeddruk wanneer de bovendruk hoger dan 140 mmHg en de onderdruk hoger dan 90 mmHg is. Dit moet dan het geval zijn bij meerdere meetmomenten.
Normale bloeddruk is een rekbaar begrip. Zo is de bloeddruk van een kind heel normaal bij waarden van 100 bovendruk tegenover 60 onderdruk en is de normale bloeddruk voor een 70 jarige heel normaal bij een bovendruk van 150 tegenover 90 onderdruk.
Als uw hart daarna ontspant en zich weer vult met bloed, spreekt men van een onderdruk. Bij het meten van de hoogte van uw bloeddruk is de bovendruk het belangrijkst. Zo heeft u een te hoge bloeddruk als u in rust een bovendruk van 140 of hoger heeft.
De onderdruk laat zien hoe hoog de druk op je bloedvaten is op het moment dat je hart zich ontspant. Bij de gemiddelde volwassene ligt de normale onderdruk tussen de 60 en 90 mmHg.
Normaal is de bovendruk lager dan 140 en de onderdruk lager dan 95 mmHg. Mannen hebben een lage bloeddruk bij waarden onder de 110/70 mmHg. Vrouwen hebben een lage bloeddruk bij waarden onder de 100/60 mmHg.
Water drinken verlaagt je bloeddruk
Grote kans dat je te weinig water drinkt! Je bloedvaten trekken samen bij verdroging, waardoor je hart harder werkt en je bloeddruk stijgt. Water drinken is een eenvoudige manier om je bloeddruk snel wat te verlagen. Dat komt doordat je bloedvaten samentrekken bij verdroging.
Conclusie. Een hoge dosis paracetamol voorkomt niet alleen een stijging in de lichaamstemperatuur direct na een beroerte, maar heeft ook een bloeddrukverlagend effect.
“Sommige mensen krijgen na het drinken van koffie last van hartkloppingen, onrust of slapeloosheid. Cafeïne verhoogt de hartslag en de bloeddruk een beetje. Hoeveel dit is verschilt per persoon en hangt af van hoeveel koffie je drinkt. Het effect op de bloeddruk en je hart is bovendien tijdelijk.”
Onderzoek heeft aangetoond dat de consumptie van bessen kan helpen om de bloeddruk te verlagen. Het fruit bevat namelijk zogenoemde polyfenolen. Dit zijn plantaardige stoffen die goed zijn voor je hart. Een voorbeeld is een studie die liet zien dat senioren die acht weken lang bessen aten een lagere bloeddruk hadden.
Bieten, rucola en spinazie
Die hebben een lange verzadiging. Nederlandse wetenschappers van de Universiteit van Maastricht hebben nog een opmerkelijke ontdekking gedaan. Zij hebben ontdekt dat rucola, spinazie en rode bieten binnen 5 uur de bloeddruk kunnen verlagen.
Symptomen hoge bloeddruk
Hoewel je een hoge bloeddruk niet altijd voelt, heeft het wel gevolgen voor je hart. Bij een ernstig verhoogde bloeddruk kunnen de volgende klachten optreden: hoofdpijn. vermoeidheid.
Wist je dat je je bloeddruk kunt verlagen op een natuurlijke wijze? Door over te stappen op een gezond voedingspatroon dat rijk is aan groenten (minstens 250 gram) en fruit (200 gram), vis, noten, peulvruchten en magere zuivelproducten (2 à 3 porties).
Nifedipine behoort tot de calciumblokkers. Het verwijdt de bloedvaten, verlaagt de bloeddruk en vermindert de zuurstofbehoefte van het hart. Artsen schrijven het voor bij hoge bloeddruk, angina pectoris (hartkramp), en de ziekte van Raynaud.
Praat niet tijdens de meting. Het dalen mag niet onderbroken worden door bijvoorbeeld opnieuw op te pompen. Door stuwing krijgt u dan te hoge waarden. Tussen twee metingen in moet de luchtkamer helemaal leeg zijn, zodat de tweede meting begint vanaf de nulstand.
Bij een op de twintig is er echt een duidelijk aanwijsbare oorzaak, bijvoorbeeld een hormoonstoornis, een nierziekte of bepaalde medicijnen. Bij de anderen gaat het waarschijnlijk om een combinatie van factoren, zoals leefstijl, stress en erfelijke aanleg.