In Spanje zeggen ze na 2 uur Buenos Tardes, wat ongeveer duurt tot 8 uur. Rond 8 uur zijn de mensen klaar met werk en begint de avond.
Rond 21.00 uur is het dan pas weer tijd voor het avondeten, la cena. Vaak is dit een veel lichtere warme maaltijd dan het middagmaal. Restaurants zijn van 13.00 tot 15.30-16.00 uur open voor de lunch en van 20.30 tot 23.00 uur voor het diner.
Het merendeel van de Spanjaarden gaat op een doordeweekse dag slapen tussen de 23 en 1 uur, erg laat gezien de tijden van andere Europeanen. 7% van de Spanjaarden geeft aan later dan 2 uur naar bed te gaan, een percentage wat twee keer zoveel wordt tijdens het weekend en op feestdagen.
Veel winkels en bedrijven zijn tijdens de siësta van 14:00 tot 17:00 uur gesloten. Restaurants en cafés sluiten vaak wat later voor hun siësta, van 16:00 tot 20:00 uur.
Het avondeten heet 'sopar' in het Catalaans en 'cena' in het Spaans. Deze is vaak wel lichter dan de lunch (tenzij je uiteten gaat natuurlijk), met als hoofdgerecht vlees of vis, en nog wat groenten of een salade erbij. Andere opties zijn het eten van een omelet of een goed gevulde soep met stokbrood erbij.
Ze zijn zelfverzekerd en ambitieus
Ze zitten echter niet alleen maar te wachten tot er goede dingen met hen gebeuren. Spaanse vrouwen zijn ook erg ambitieus. Ze hebben een proactief karakter en ze zijn altijd in beweging en werken aan het verbeteren van hun leven en het leven van hun geliefden.
In Spanje verwacht men geen fooi, al laten veel mensen 5 procent cash achter. Let hierbij wel op: "Kieper niet zomaar je portemonnee met kleingeld om op tafel in Spanje voor een fooi.
In Spanje zeggen ze na 2 uur Buenos Tardes, wat ongeveer duurt tot 8 uur. Rond 8 uur zijn de mensen klaar met werk en begint de avond.
De Spaanse siësta wordt na de lunch gehouden als de zon zijn hoogste positie heeft bereikt, op het warmste moment van de dag. Door het werk op dit moment te vermijden en een pauze te nemen, besparen Spanjaarden hun energie. Ze werken vervolgens wel langer door.
Een regelmatige siësta zorgt ervoor dat de bloeddruk verlaagd. Uit een onderzoek is gebleken dat bij mensen die onder veel stress leven waarbij de bloeddruk omhoog gaat hier na het slapen van een 45 minuten durende siësta niets meer te merken was.
Spanje. In restaurants zijn de servicekosten altijd bij de rekening inbegrepen. Een extra fooi van 5-10% is gebruikelijk.
De reden daarvoor is niet de relaxte levensstijl van Spanjaarden, maar wel de tijdzone waarin ze leven. Het land bevindt zich namelijk in de verkeerde tijdzone en dat voor al meer dan zeventig jaar. Neem er een kaart bij, dan zie je dat Spanje op dezelfde breedtegraad ligt als Groot-Brittannië, Portugal en Marokko.
Anders dan in Nederland eten ze in Spanje alle gerechten los van elkaar. Bij Spaans eten is dat dus beduidend anders dan wat wij gewend zijn. Waar wij Nederlanders de aardappels, groenten en vlees of vis tegelijk op één bord doen, eten de Spanjaarden doorgaans eerst de rijst of aardappelen.
Het Spaanse ritme in een notendop: de meeste Spanjaarden starten hun werkdag om 10 uur en werken tot 14 uur. Dan begint de lunchpauze tot rond 17 uur. Daarna gaan ze weer aan de slag tot ongeveer 20 uur. 9 – 14 uur: De kinderen zitten op school en jij op je werk.
Etenstijd. De eettijden in Spanje zijn veel later dan in Nederland. Lunchen gebeurt meestal tussen 14.00 en 15.00 uur en aanschuiven voor het diner kan volgens de échte Spanjaard zeker niet voor 20.30 uur. De meeste restaurants gaan ook pas op rond deze tijd open.
Niet een uniek Spaanse traditie
De naam siësta is waarschijnlijk afgeleid van de Romeinse term sexta hora, het zesde uur, gemeten vanaf zonsopkomst. Op dat moment staat de zon het hoogst aan de hemel en beginnen de warmste uren.
De Spaanse schooldagen zien er anders uit dan de Nederlandse schooldagen. Een normale schooldag begint om 08.30 uur en duurt tot ongeveer 14.30 uur. Daarna is het tijd voor de 'beroemde' siësta!
Tapas zijn kleine Spaanse hapjes waarvan er wel meer dan honderd soorten bestaan. Tapas zijn de culinaire weerslag van een gezellige en afwisselende levensstijl voor de hoofdmaaltijd. Tapeo of tapas eten is een dagelijks terugkerend Spaans ritueel dat plaatsvindt voor het middag- of avondeten.
Het gemiddelde jaarsalaris (in 2021) in heel Spanje is volgens het onderzoek 24.555 euro bruto (LET OP: dit is gemiddeld en dus niet het meest voorkomend).
Volgens de Spaanse wet mogen werknemers niet meer dan gemiddeld 40 uur per week werken. Een werkdag mag niet meer dan 9 uur bevatten en voor werknemers onder de 18 is het beperkt tot maximaal 8 uur per dag.
Spanjaarden hebben genieten tot de hoogte vorm van kunst verheven. Een Spanjaard werkt om te leven, en niet, zoals veel Noord Europeanen, leven om te werken. Het sociale – en familieleven is het allerbelangrijkste voor een Spanjaard. Dit zie je ook terug in hun liefde voor kinderen maar ook voor de ouderen.
Volgens de Tip Advisor kaart is het in Spanje in restaurants gebruikelijk om tussen de 5% en 10% van de rekening fooi te geven. Je kunt echter ook, net zoals in bars, de rekening zo afronden naar de eerste volle euro waarbij het overschot als fooi gezien kan worden.
Bij een 20-urige werkweek wordt het salaris 603,20 euro en bij 15 uur is dit salaris 452,40 euro per maand. Bij een 40-urige werkweek mag het bruto maandsalaris nooit lager zijn dan het minimumsalaris in Spanje. Dat wil zeggen, van de 1125,83 euro mag bijvoorbeeld niet huisvesting, maaltijden etc.
Spanje: 1 a 2 euro per dag voor het kamermeisje. Roomservice 1 euro en kofferdragers 1 euro per koffer. Frankrijk: 1 a 2 euro per dag voor het kamermeisje. Roomservice 1 euro.