Wanneer jij de bodem in jouw tuin op een natuurlijke manier bedekt, blijft de grond vochtiger. Hierdoor houden jouw planten het water beter vast en hoef jij minder vaak water te geven! Om jouw grond vochtig te houden kan je gebruik maken van Pokon Cacaodoppen, Boomschors Excellent of Kokos Bodembedekker.
Voeg organisch materiaal, zoals compost, toe om ervoor te zorgen dat je bodem vocht beter vast kan houden. Bedek de bodem rond je planten ook met een laag mulch, zoals houtsnipper, stro of compost. Mulchen van je bodem vermindert verdamping en helpt bij het vasthouden van vocht.
Kleigrond is heel vruchtbaar, maar moeilijk bewerkbaar. Voornamelijk doordat er zo weinig lucht tussen de fijne gronddeeltjes zit. Kleigrond houdt veel water vast, maar in de zomer wordt het soms zo hard als beton.
Viscose neemt snel vocht op, kan warmte niet vasthouden en is geen sterk materiaal. Acryl is synthetisch materiaal wat op wol lijkt, is warmte isolerend, en kan de warmte dus goed vasthouden. Acryl is volumineus, kan niet heet gewassen worden en pilt sneller.
Increase Your Soil's Water Retention Garden Quickie Episode 89
17 gerelateerde vragen gevonden
Hoe droge grond verbeteren?
Droge zandgrond verbeteren
Om de grond beter vocht vast te laten houden is het belangrijk veel humus toe te voegen. Humusrijk materiaal zoals compost, bladaarde en oude koemest werkt als een spons en houdt vocht en voedsel veel beter vast dan zand.
Niet-oplosbare vezels bevinden zich voornamelijk in volkoren graanproducten, met name in tarwe. Ze nemen vocht op in de darm, waardoor de ontlasting soepel en zacht blijft.
Het is veel beter om in één keer veel water te geven dan elke dag een beetje. In de meeste gevallen is 1 à 2 keer per week genoeg. Eenjarige planten (met veel bloemen) en planten in potten of bakken moet je wel dagelijks water geven.
Er is sprake van droogte als er gedurende langere tijd minder regen valt dan normaal in combinatie met grote verdamping. Dus als er meer water verdampt dan dat er bijkomt, ontstaat droogte. De droogte wordt berekend uit de hoeveelheid regen die valt, verminderd met de verdamping.
Droogte ontstaat als er meer water verdampt dan dat er neerslag valt. Men spreekt dan van een neerslagtekort. Vier van de vijf afgelopen zomers waren droog en bij vrijwel alle klimaatscenario's neemt de kans op droogte toe.
Als je tuin veel regen krijgt, zal onkruid het moeilijker hebben om te groeien, omdat te veel vocht schadelijk voor hen kan zijn. Maar als je tuin niet genoeg regen krijgt, kan onkruid de overhand krijgen door gebrek aan concurrentie met andere planten om water en voedingsstoffen in de grond.
Krik je humusgehalte op door compost toe te dienen. De humusdeeltjes beletten namelijk dat klei of leem erg kleeft en/of uitdroogt. Een jaarlijkse dosis is wel belangrijk, want humus breekt ook af in de grond. Werk die compost heel oppervlakkig in of spreid hem gewoon over jouw moestuinbed.
Ook de bekende vlinderstruik (Buddleja davidii) kan wel wat droogte hebben. Deze struik krijgt prachtige blauwe, witte of roze pluimen waar bijen en vlinders dol op zijn.
Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting.