Zachte broodjes kunnen bewaard worden op kamertemperatuur in een afgesloten plastic broodzak. Hierin blijven ze minimaal 3 a 4 dagen mals en vers.
Hoewel brood het best niet in de koelkast bewaard kan worden, kun je belegde broodjes beter wel koel bewaren. Zeker als je het belegd hebt met kip of vleeswaren. Dit in verband met kans op bederf van het beleg bij te hoge temperaturen.
Stokbrood of harde broodjes verliezen snel hun lekkere krokantheid. Een tip is om ze opnieuw op te warmen in de oven! Maak het brood een beetje nat, schuif het 5 minuten in een voorverwarmde (200 °C) oven en het brood heeft weer een lekkere krokante korst.
Gesneden en belegd brood, zoals sandwiches, kun je vers en fris houden door wat blaadjes sla tussen het beleg en het brood te leggen. Dat kan een blaadje kropsla zijn of wat fijngesneden reepjes ijsbergsla. Ook zeer dun gesneden schijfjes tomaat, komkommer of appel houden het brood mals en fris.
In plaats van een plastic zak, die condensatie kan veroorzaken en de korst van de broodjes kan verzachten, is het beter om pistolets in een papieren zak te bewaren. Papieren zakken helpen bij het reguleren van vocht, waardoor de broodjes hun knapperige korst behouden. Pistolets blijven het beste op kamertemperatuur.
Natuurlijk kan het wel eens gebeuren dat er over blijven, deze kan je prima bewaren. De voorkeur heeft om ze in een goed afgesloten plastic zak te doen in de broodtrommel. Liever niet in de koelkast omdat de broodjes dan sneller uitdrogen. In een plastic zakje zullen de korstjes wel snel minder krokant worden.
Verwarm je oven voor op 180 graden Celsius en stop je pistolets voor maximaal vier minuten weer in de oven. Dan zijn ze normaal weer krokant. Let wel, zulke pistolets zullen uiteraard nooit hetzelfde smaken als van bij de bakker.
Perkamentpapier voldoet aan alle eisen: het is licht poreus en absorbeert vocht dat andere materialen niet absorberen. Zorg ervoor dat u de dubbele wikkeltechniek toepast: wikkel uw sandwich in één laag, snijd de sandwich doormidden door het perkamentpapier en wikkel hem dan nog een keer in voor extra veiligheid .
Voor belegde broodjes is het een ander verhaal: die kun je wel even in de koelkast bewaren. Maar eet ze zo snel mogelijk op, in ieder geval dezelfde dag.
Als je wilt dat het zo vers mogelijk blijft, dan moet je het echt in iets als een plastic zak doen om het vocht vast te houden . Maar de korst wordt zacht als je dat doet. Ik gebruik gewoon zakken om het verser te houden en dan verwarm ik een broodje of brood kort om de korst de volgende dag weer knapperig te maken.
Je kunt je brood ook gewoon in een papieren zak bewaren. Zulke zakken zorgen voor goede luchtcirculatie, waardoor je korst krokant blijft. Is je brood al aangesneden? Leg het dan met de snijkant naar beneden en zet je zak zo in de kast.
Voel je vrij om je zelfgemaakte brood, snelbrood of broodjes weken of maanden van tevoren te maken en te bakken. Vries ze gewoon in om ze vers te houden totdat je ze wilt serveren (dit werkt geweldig voor de feestdagen). Wikkel broodjes of afgekoeld brood (gesneden of heel) in folie; doe ze in hersluitbare plastic diepvrieszakken of diepvriescontainers.
Om je sandwich te bewaren zonder dat hij klef wordt, wikkel je hem in bakpapier of gewaxt papier . Je kunt de sandwich ook strak in plasticfolie wikkelen om losse ingrediënten bij elkaar te houden. Als je een warme sandwich inpakt, gebruik dan aluminiumfolie in plaats van bakpapier om hem warm te houden of om hem later in de oven op te warmen.
Wikkel in aluminiumfolie
Voorkom dat je brood uitdroogt door het twee dagen bij kamertemperatuur in aluminiumfolie te wikkelen. De korst kan zachter worden, maar je kunt hem gemakkelijk weer krokant maken in een broodrooster of in de oven.
Heeft u afbakbroodjes gekocht? U kunt ze 2 – 3 dagen bewaren, mits goed afgesloten en op een droge en donkere plek. In de zomer adviseren wij om de broodjes in de koeling te bewaren.
Algemene richtlijnen voor het bewaren van sandwiches
De gemiddelde houdbaarheid van een broodje in de koelkast bedraagt 3 tot 5 dagen .
Oude harde broodjes weer vers maken
Verwarm je oven voor op 200 graden. Houd je broodjes een paar tellen onder de stromende kraan zodat ze goed nat worden. Leg je broodjes hierna op het rooster in de oven en bak ze zo'n acht tot tien minuten. Kijk tijdens het bakken af en toe of de broodjes niet te hard gaan.
Verse stukken fruit, gedroogde noten, een koude quiche of brood zijn goede opties om mee op pad te nemen. Crackers of wraps blijven ook goed. Qua broodbeleg zijn producten zoals 100 procent pindakaas, een (hard) gekookt ei of hummus goede voorbeelden om mee te nemen.
Ironisch genoeg kunnen broodjes ook uitdrogen als ze niet uit de buurt van vocht worden gehouden. Om dit te voorkomen, kunt u overwegen om ze in plasticfolie te wikkelen of ze in een hersluitbare plastic zak te doen met een klein stukje waspapier . Het waspapier zal helpen om overtollig vocht te absorberen en de broodjes vers te houden.
Om zo goed mogelijk de smaak te bewaren van je belegde broodje, mag je hem vooral niet in het koudste deel van de koelkast leggen: de groentebak is de ideale plek.
Gebruik een koeler
Vul je koelbox met ijs (genoeg om het eten te bedekken) en bewaar het daar.
De truc is om het brood even 'op te piepen in de oven'. Dit doe je door het brood te besprenkelen met water en voor 5 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden celsius opnieuw af te bakken. Op deze manier wordt de korst weer lekker krokant en de binnenkant zacht.
Het geheim van een knapperig korstje zit 'm in voldoende stoom, de baktijd en -temperatuur. Stoom vormt de korst in het begin van de baktijd. Daarna wordt ze extra knapperig tijdens het bakken.