Een espresso hoort een goede balans van zure, zoete en bittere smaken te bevatten, is niet te sterk en mag zeker niet te waterig zijn. Tijdens het begin van het extractie proces komen er andere smaken vrij dan op het einde van de doorloop van je espresso.
Er zijn een aantal variabelen die van invloed zijn op de smaak van je koffie, dat zijn: Koffieboon; een licht gebrande koffieboon geeft een andere smaak dan een donkere koffieboon. Daarnaast lost een donkergebrande koffieboon sneller op in water, en geeft dus sneller smaak af.
Te heet water
Dit zorgt ervoor dat je koffie 'verbrand'. Hierdoor gaat je koffie dus bitter smaken. De gewenste aroma's en smaakstoffen van gemalen koffie worden het beste opgenomen door water met een temperatuur van 93-95°C. Water dat kouder is, neemt het aroma ook niet goed op en zorgt ook voor een nare bijsmaak.
Hoe komt het nu eigenlijk dat koffie zuur kan smaken? In de regel kan dat ontstaan door: te veel koffie doseren, te korte extractie-tijd, grove maling of te koud water. Het omgekeerde kan dus ook, maar dan wordt de koffie bitter.
Koffie die gemaakt is van 100% Arabicabonen is over het algemeen zacht, mild en rond van smaak. Hoe meer Robusta bonen, hoe meer kracht (sterker) er in de koffie zit. Wat u lekker vindt is zeer persoonlijk: Hoe milder hoe hoger het gehalte is van de Arabicabonen.
Kopi loewak is de beste koffieboon ter wereld Kopi loewak zijn koffiebonen die worden opgegeten door de civetkat, een katachtige die oorspronkelijk in het wild leefde in Indonesië. De civetkat eet de kers/ bes op omwille van het fruitige vruchtvlees rond de koffieboon.
Wat is het verschil tussen Robusta en Arabica koffiebonen? Arabica doorgaans van hogere kwaliteit; heeft veel smaak dan Robusta koffie, wat vaak bitter smaakt. Robusta koffieplanten vereisten minder groeiomstandigheden dan arabica koffieplanten. De oogst van een arabica plant is veel lager dan bij een robusta plant.
Espresso zetten
De ideale doorlooptijd is 25-28 seconden, waarbij het 3 seconden duurt voordat de eerste koffie in het kopje beland.
Arabicabonen maken koffie die minder bitter is dan Robusta-bonen. Met Arabica-bonen kun je koffie zetten met minder bitterheid en meer smaak, hoewel ze een beetje duurder zijn. Om een minder bittere kop te maken, kun je ook bonen uit de regio Kona, Brazilië of Costa Rica proberen.
- de koffie is verschaald: gebruik een ander maalsel of gebruik versgemalen koffie. - het water is chloorhoudend: gebruik gefilterd water of bronwater. - voer een ontkalking uit (met vloeibare ontkalker geschikt voor apparaten die in aanraking komen met voedingsmiddelen) om alle resterende bijsmaken te verwijderen.
Een 100% Arabica koffieboon is het meest geschikt voor jouw volautomatische koffiemachine: koop hele, vers gebrande bonen en let op de hoeveelheid Robusta. Lichte roasts zijn minder geschikt voor volautomaat. Experimenteren is verder de boodschap!
Light Roast zijn koffiebonen met een licht bruine kleur. Bovendien hebben deze bonen geen olielaagje op het oppervlakte. Het geeft subtiele smaken waar men vooral fruitige tonen in de koffie proeft. Perfect om te drinken als filterkoffie, oftewel slow coffee.
De standaard vuistregel die we hanteren gaat als volgt: hoe grover de maling, des te meer zure smaken. Hoe fijner de maling, des te meer bitters. De uiteindelijke smaak van je kopje koffie kun je dus het beste beïnvloeden door zelf je bonen te malen.
Hoe fijner je maalt des te langer je extractietijd is. Extractietijd is de tijd dat water en koffie in aanraking is. Dit beïnvloedt de smaak in extreme mate. Onze tip: zet de maalgraad op driekwart fijn en experimenteer met iets meer of minder vanaf dit punt.
Hoe meer koffiedeeltjes (gemalen koffie) er zijn des te meer extractietijd er is en dat geeft meer smaakstoffen in de koffie. Het resultaat is een sterke en vaak bittere koffie. Gebruik je een grovere maalgraad dan zal de koffie minder sterk en bitter smaken.
De Douwe Egberts Excellent Koffiebonen zijn in onze ogen de beste bonen voor een volautomatische koffiemachine. De bonen zijn van een hoge kwaliteit, hebben heerlijke aroma's, hebben fruitige en bloemige accenten en laten je optimaal genieten van een lekker kopje koffie.
De meeste reviews over deze koffiebonen zijn louter positief. Met name liefhebbers van espresso en cappuccino kunnen uitermate genieten van deze koffiebonen. Met de blend van Robusta en Arabica bonen wordt een unieke smaak gecreëerd. Wij kunnen deze koffiebonen dan ook zeker aanraden.
Lavazza L'Espresso Gran Crema koffiebonen
Uit onze koffiebonen test komen de Lavazza L'Espresso Gran Crema koffiebonen als de beste koffiebonen uit de test. Deze koffiebonen komen uit Zuid-Amerika waar ze heerlijk langzaam zijn gebrand. Ze hebben een lichtbruine crème laag en bestaan voor 70% uit arabica koffiebonen.
Hoe herken je een goede espresso? Een goed gezette espresso kun je herkennen aan de mooie dikke crema, de goudbruine laag die je ziet als je in je kopje kijkt. De crema bestaat uit vetten en suikers die uit de koffie geperst worden onder hoge druk. De crema moet helemaal dicht zijn en niet te licht van kleur.
De meeste barista's gebruiken rond de 7 gram koffiebonen voor een espresso. Het doel is dat je uiteindelijk 25 – 30 ml espresso hebt in 25 – 30 seconden. Zorg ervoor dat je de koffiebonen zo fijn maalt als suiker, en laat de gemalen koffie in de piston vallen.
Bij een goede espresso loopt een paar seconden na het starten een bijna zwarte straal uit de machine. De eerste druppels koffie komen dan gelijkmatig uit het filterbakje. Gevolgd door de eerste crema. In de ideale situatie ontstaat een soort tijgervelpatroon.
Arabica koffiebonen zijn over het algemeen gezonder, omdat ze minder cafeïne bevatten en daarnaast antioxidanten bevatten.
Douwe Egberts – Verfijnde koffie
De koffie wordt dan ook getypeerd als een smaakvolle, zacht melange. De melange wordt gecreëerd doordat men gebruik maakt van 100% arabica bonen. Douwe Egberts hanteert voor al hun koffiebonen strenge criteria.
De bonen zien er medium gebrand uit en niet vet, alle bonen zijn volledig en zijn er geen halve bonen in de zak te vinden. De smaak wordt bij de hema omschreven als een vol karakter met tonen van karamel, hazelnoot en een vleugje chocolade met een milde nasmaak.