Tapas hoort u te eten met uw handen, of een klein vorkje en een servetje. Vaak staand of zittend aan de bar. Soms aan een tafel met allerlei bordjes in het midden met verschillende tapas waarvan iedereen deelt, hapt en geniet.
Tapas is eigenlijk een vorm van aperitieven, gewoonlijk met een biertje, glas wijn of cider ernaast.De gerechtjes kunnen zowel koud als warm zijn, geserveerd op toast of in kleine potjes. Tegenwoordig is het zelfs moeilijk zoeken naar echte traditionele gerechtjes omdat veel restaurants er hun eigen draai aangeven.
Vraag gewoon een ober om een bord en ga aan de slag. Werk je een weg langs de bar en wees niet bang om je tussen de mensen te wurmen die daar zitten. Vul je bord met de pinchos die je lekker vindt. Zorg er tijdens het eten voor dat je de kleine tandenstokers die in elk bordje zitten bewaart.
De echte tapasbarretjes serveren nog steeds simpele hapjes waarbij de ingrediënten voor zich moeten spreken. Daarbij gaat het vooral om verse en lokale ingrediënten. Daarnaast gaat het in een tapasbar niet alleen om eten en drinken. Maar vooral om het informeel samenzijn onder het genot van een hapje en een drankje.
Hoe tapas te bestellen in Barcelona
Regel nummer één is om er tussen te komen - raak niet geïntimideerd door de mensenmassa aan de bar, allemaal wachtend om een bestelling te plaatsen. Laat weten dat u er bent en laat het personeel aan de bar weten wat u wilt.
Zorg er bij het bestellen voor dat u de ober vertelt welke tapas u als voorgerecht wilt eten en welke als hoofdgerecht . Meestal bestellen we eerst 1 tot 2 koude tapas (zoals olijven, pan con tomato (brood met geraspte tomaat) of salade) en daarna 2 tot 3 warme tapas als hoofdgerecht.
Wat er aan warme tapas te krijgen is, zie je vaak op speciale borden of op de menukaart aangeduid. Zo zijn er vers gegrilde spiesjes, ribbetjes, chorizo, butifarra worstjes ofwel zeevruchten die á la plancha worden klaargemaakt. Bij tapas wordt vaak jonge wijn, cava of droge sherry geschonken.
Populair in heel Spanje, tapas zijn feestelijke en heerlijke voorgerechten en snacks van kleine hapjes tot gedeelde kleine gerechten die een maaltijd vormen. Traditionele tapas zijn onder andere gemengde olijven, garnalen met knoflook, gefrituurde babyinktvis, gehaktballen en chorizo .
De prijs van een tapas buffet is afhankelijk van het buffet dat u kiest en varieert tussen € 21,00 en € 27,00.
Tapas bestaat uit verschillende Spaanse hapjes die worden gedeeld. Ideaal dus voor een borrelavondje of een gezellig diner. In Spanje krijg je vaak een tapa (enkelvoud van tapa) bij een drankje dat je besteld in het cafe.
Tapas zijn aperitiefhapjes, die traditioneel in Spaanse cafés werden geserveerd bij alcoholhoudende drankjes zoals bier, wijn en sherry.
Tapas zijn Spaanse voorgerechtjes. Deze kleine hapjes worden in Spanje gegeten bij bars en restaurants, vaak met een lekkere borrel. Alle hapjes bij elkaar vormen samen een volledige maaltijd.
Meestal krijgen mensen 1 drankje (frisdrank, wijn, bier, etc...) en 1 tapa per persoon, en dan misschien een tweede/derde drankje/tapa in dezelfde bar of verhuizen naar een andere bar en herhaal het proces . Er is geen verplichting om elke keer het tapa/drank duo te hebben, dus je kunt gewoon een drankje of een tapa bestellen.
Tapas kun je serveren tijdens een lekkere borrel, maar welke borrel drink je er dan bij? Een frisse en fruitige witte wijn past bij de meeste borrelhapjes. Cava of een Spaanse rosé past ook erg goed bij een hoop tapas hapjes. Geen wijnliefhebber, schenk dan een lekker glaasje radler of fris in.
Vanaf een uur of 17.00 tot 20.00 wordt de lekkere trek weer gestild met wat tapas of wat zoetigheden zoals de veel gegeten magdalenas (muffins). Deze 'maaltijd' wordt de merienda genoemd. Rond 21.00 uur is het dan pas weer tijd voor het avondeten, la cena.
Tapas (Spaans: [ˈtapa]) zijn voorgerechten of snacks in de Spaanse keuken . Ze kunnen worden gecombineerd tot een volledige maaltijd en worden koud (zoals gemengde olijven en kaas) of warm (zoals chopitos, gepaneerde, gefrituurde inktvisjes; of patatas bravas, pittige aardappelen) geserveerd.
Tapas werkt volgens een freemium-model; sommige series op Tapas zijn gratis te lezen, terwijl sommige de eerste paar nummers gratis aanbieden en daarna betaling vereisen om verder te lezen . De Tapas-app heeft een in-app-valuta genaamd "Ink", die gebruikers kunnen kopen met geld of kunnen verdienen door bepaalde acties, zoals het bekijken van videoadvertenties.
Geniet van een heerlijke tapasavond bij ons: Zondag t/m donderdag: onbeperkt tapas voor €29,50 per persoon.
Er zijn geen regels voor wat tapas kunnen zijn. Soms zijn ze bedoeld om te delen en te eten met tandenstokers, maar het kunnen ook kleine individuele schaaltjes zijn met hun eigen bestek. Soms is het ook prima om tapas met je handen te eten.
In Andalusië bijvoorbeeld, kun je gratis tapas verwachten in het oostelijke deel van de regio, maar je zult er normaal gesproken voor moeten betalen in het westen . Granada, in het oosten van Andalusië, staat bekend om zijn gratis tapas en is een van de beste plekken in Spanje om deze kleine lekkernijen te proberen.
Hot tapas—zoals de naam al doet vermoeden, zijn deze tapas bedoeld om warm geserveerd te worden. Afhankelijk van uw voorkeuren, kunnen dit sissende garnalen zijn, of chorizo met paprika, bereid in een witte wijnsaus en fava bonenpesto .
Win, win. Op dit tapasfeestmenu voor thuis: knoflookmosselen in witte wijn en boter, geitenkaas-artisjokdip met knapperig brood, pittige geroosterde amandelen en verschillende soorten vlees en kaas (chorizo, Ibericoham en wat manchego en gerookte gouda). Vergeet alleen de olijven niet, en vooral de wijn.
Bij tapas wordt om deze reden dan ook vaak een jonge halfvolle, soepele, geurige en fruitig rode of witte wijn geschonken, maar ook een bruisende Spaanse cava, een fruitige rosé of een droge sherry behoren zeker tot de mogelijkheden.