Om een hypo te voorkomen in de nacht is het van belang dat je bloedglucose voor het slapen goed is. De volgende richtlijn kun je hiervoor aanhouden: glucose > 5 á 6 mmol. Bij gebruik van een mix-insuline, glucose > 8 mmol.
Hoeveel we slapen, en hoe goed of slecht, heeft een grote invloed op de suikerstofwisseling. Eén nacht te weinig slapen heeft al gevolgen voor de bloedsuiker, zo blijkt uit dit onderzoek. Na een nachtrust van vier uur daalt de gevoeligheid voor insuline met bijna een kwart.
Wolbrink: 'Mensen vinden het vaak raar dat hun bloedsuiker 's nachts stijgt. Ze gaan naar bed met een waarde van 8 en worden wakker met een waarde van 10. Dat kan komen doordat je lichaam 's nachts ongevoelig kan zijn voor insuline. Hierdoor lopen de glucosewaarden op, ook al eet je niets.
Na het eten gaat uw bloedsuiker omhoog. Een goede bloedsuiker voor 2 uur na het eten is: lager dan 9. Met de behandeling probeert u uw bloedsuiker daarom steeds tussen 4,5 en 9 te houden.
'Ze kunnen bijvoorbeeld ontstaan als je met een te lage bloedsuiker gaat slapen of als je voor de nacht te veel insuline hebt toegediend. Sporten kan ook een oorzaak zijn, omdat je van beweging gevoeliger wordt voor insuline waardoor je waarden dalen. Soms weten we ook niet waardoor ze ontstaan.
Nachtelijke hypo's
Hier merk je soms niets van, maar vaak krijg je wel een tegenreactie van je lichaam. Je kunt ze herkennen aan een hele hoge glucosewaarde als je opstaat, of aan vermoeidheid/hoofdpijn/overmatige transpiratie als je wakker wordt. Sommige kinderen zijn er wat humeurig van.
Heb je aan het eind van de middag of in de avond een hypo, verlaag dan je langwerkende insuline voor de nacht met 10%. Na een hypo ben je vaak erg moe en soms heb je last van buikpijn, hoofdpijn, misselijkheid en moet je soms braken. Dat komt door je lichaamseigen glucagon.
Nuchtere bloedsuikerwaarden worden gemeten na minstens 8 uur vasten en liggen normaal tussen 4.0 en 6.0 mmol/L. Bloedsuikerwaarden 2 uur na het eten geven aan hoe efficiënt je lichaam de suiker uit je maaltijd heeft verwerkt; minder dan 7.8 mmol/L wordt als normaal gezien.
Het advies is om te controleren voor iedere maaltijd en voor het slapen. Soms ook zowel voor, als 1,5 tot 2 uur na de maaltijd.
Een te hoge bloedsuiker is niet direct gevaarlijk voor je gezondheid, maar kan op de lange termijn veel schade aanrichten. Komt je bloedsuiker op nuchtere maag boven 6,9 mmol/l en op niet nuchtere maag boven 11 mmol/l? Dan kan het gevaarlijk worden en heb je waarschijnlijk diabetes type 2.
Teveel suiker voor het slapen gaan innemen kan je lang wakker houden. Maar als je slechts een klein beetje glucose eet voordat je onder de wol kruipt, stimuleert dat het brein om te stoppen met orexine te produceren - een neurotransmitter die ons alert houdt.
“Het is per persoon verschillend hoe lang die energiepiek op zich laat wachten, maar ik houd meestal zo'n drie uur voor het slapengaan aan”, vertelt Kleijn. “Als je dan nog suiker eet, geef je je lichaam gewoon nieuwe energie.” 's Avonds zoetigheid eten is daarom geen goed idee.
Ook 's nachts kun je een hypo krijgen. Als je bijvoorbeeld te veel insuline hebt gehad voor het naar bed gaan of als je 's middags of 's avonds veel gespeeld of gesport hebt. Je kunt het beste voor je naar bed gaat je bloedsuiker meten.
2 staat voor: elke 2 uur uw glucose meten en zo nodig bijspuiten met kortwerkende insuline. 4 staat voor: bij glucosewaarden tussen 15 – 20: 4 eh snelwerkende insuline bijspuiten. 6 staat voor: bij glucosewaarden boven 20: 6 eh snelwerkende insuline bijspuiten.
Het dawn phenomenon heet ook wel: dageraadfenomeen. Het woord beschrijft het moment waarop we 's ochtends opstaan. Als we wakker worden, dan maakt ons lichaam allerlei hormonen aan.Deze laten onze bloedglucose vaak iets stijgen.
Als je al een tijdje niets op hebt, bijvoorbeeld in de ochtend als je nog niet hebt ontbeten, mag je suikerwaarde tussen de 4,5 en 8 mmol/l liggen. Vlak na een maaltijd (de eerste 2 uur nadat je hebt gegeten) mag je suikerwaarde iets hoger liggen, tot maximaal 9 mmol/l.
Glucosewaarden die niet nuchter zijn afgenomen liggen normaal gesproken tussen de 3,3 en 7,8 mmol/l. Lage glucose waarden (hypoglycemie) komen voor bij mensen met suikerziekte die teveel insuline gespoten hebben of te weinig gegeten hebben (bijvoorbeeld door ziekte).
Doe de teststrip in de bloedsuikermeter. Kies uw middelvinger of ringvinger en prik in de zijkant van de vingertop. Wrijf met de duim en wijsvinger van uw andere hand over de geprikte vinger, van beneden naar boven. Er komt dan een druppel bloed naar buiten.
Veel water drinken is een van de beste manieren om je bloedsuikerspiegel in toom te houden. Water helpt om het teveel aan suiker uit je lichaam te spoelen en kan ook helpen om de stofwisseling van je lichaam te reguleren. Streef ernaar minstens 8-10 glazen water per dag te drinken om goed gehydrateerd te blijven.
Dit kunt u merken aan veel jeuk, door ontstekingen, hoofdpijn, zwakker voelen en minder spierkracht hebben, moeite met ademen, uitdrogingsverschijnselen en braken. Wordt de bloedsuikerwaarde echt veel te hoog, dan kunt u flauwvallen, bewusteloos raken of zelfs in een coma raken en overlijden.
Bij stress komen er extra hormonen in je lichaam. De chronische verhoging van stresshormonen zorgt er waarschijnlijk voor dat het lichaam minder goed reageert op insuline.Daardoor raakt de bloedsuikerspiegel van slag.
Spoed: Bel direct de huisarts, huisartsenpost of zeg dat iemand anders snel moet bellen in deze situaties: Uw bloedsuiker is lager dan 3,5 ook al heeft u iets met suiker gegeten of gedronken. U merkt dat u suf wordt.
Globaal kunt u een bloedsuikerwaarde onder 4,5 mmol/l aanhouden als laag en een waarde onder 3,5 mmol/l als te laag. Beschikt u over een apparaat om uw bloedsuikerwaarde te meten? Gebruik deze dan.
Wat is eigenlijk gevaarlijker: een hypo of een hyper? Op de korte termijn zijn ze allebei gevaarlijk en kunnen levensbedreigend zijn. Uit lange termijn onderzoek is inmiddels duidelijk dat een chronisch hoge bloedsuiker tot meer schade leidt.