Hoe hoog mag een boom zijn? Daar is gemakkelijk een antwoord op te geven. Zo hoog als de boom kan groeien zonder zwaarwegende en buitenproportionele hinder te veroorzaken. Zo is het en daar zult u het mee moeten doen.
De wet. In de wet staat dat een boom minimaal 2 meter en een heg op minimaal 0,5 meter van de erfgrens geplant moet worden, lezen we op het Juridisch Loket. Staat een boom of heg binnen de 'verboden zone'? Dan mag dit alleen als de boom, heg of struik niet boven de erfafscheiding van maximaal twee meter hoog komt.
Vertel uw buren dat u last heeft van de boom of struik. Vraag of ze de overhangende takken willen snoeien tot aan de erfgrens en de hoogte van de schutting. Geef aan dat ze toegang tot uw grond kunnen krijgen als het vanaf hun kant niet lukt. Daar hebben de buren ook recht op.
Hoe hoog mag de boom van de buren zijn? In de wet staat niet exact beschreven hoe hoog een boom of struik maximaal mag zijn. Er staat wel dat het niet toegestaan is om jouw buren onrechtmatig te hinderen. Dat houdt niet in dat elk soort hinder niet toegestaan is.
Een schutting, muur of hek naast en achter een huis mag maximaal 2 meter hoog zijn. Vóór het huis is de maximale hoogte 1 meter. Voor bomen en heggen geldt geen maximale hoogte. Maar ze mogen niet te dicht bij de erfgrens staan.
In het zogenaamde Veldwetboek staat dat hoogstammige bomen op 2 meter van de scheiding moeten staan en laagstammige (en levende hagen) op 50 centimeter. Die afstand wordt berekend vanaf de kern van de boom tot aan de scheidingslijn.
Volgens de wet moet een boom minimaal 2 meter van de erfgrens staan. Een heg of struik moet minimaal 0,5 meter van de erfgrens staan. Soms geldt een uitzondering en mogen bomen en planten toch dichterbij staan. Ga bij problemen eerst in gesprek met uw buren.
Struiken en hagen hoorden vroeger thuis onder de categorie laagstammige bomen en planten. Volgens de nieuwe wet wordt er alleen gekeken naar de werkelijke hoogte van de struik, plant of boom. Bomen en planten met een maximale hoogte van 2 meter, moeten minstens 50 centimeter van de scheiding verwijderd zijn.
Hieronder vallen alle bomen die minstens vier meter hoog zijn en op 1,50 meter van de grond een stamomtrek hebben van minstens 40 cm. Ook hier is het kappen van monumentale bomen verboden. Indien de boom ziek of dood is, mag je deze zonder vergunning vellen.
Wanneer je bomen gaat kappen zonder vergunning kan de rechter je daarvoor een boete opleggen. Vaak is dit dan een boete voor het "Negeren van een gemeentelijke bepaling", het rooien van bomen waar eigenlijk een schriftelijke vergunning voor moeten worden aangevraagd. Het boete bedrag ligt dan rond de 750,- euro.
Voor elke boom met een stamomtrek vanaf 80 centimeter (gemeten op 1,30 meter hoogte) die u wilt kappen, heeft u een kapvergunning nodig. Eerst mochten bomen (dikker dan 80 cm) in particuliere tuinen vaak zonder vergunning gekapt worden. Dit mag nu niet meer.
De straffen die staan op het overtreden van de gemeentelijke regels met betrekking tot houtkap zijn niet mis. In geval van een overtreding loop je het risico op ten hoogste zes maanden hechtenis, een taakstraf of een geldboete van ten hoogste 20250 euro.
Staat uw boom of struik echter te dicht bij de erfgrens, dan kan uw buurman ook verwijdering daarvan verlangen. Een boom mag namelijk niet binnen twee meter van de erfgrens staan en struiken niet binnen 50 centimeter van de erfgrens. Dit om overlast te voorkomen.
Als een boom zomaar, of met een klein zuchtje wind omvalt, wordt dat beschouwd als abnormaal. Bij een zieke boom is dit wel mogelijk en dan is de eigenaar ervan aansprakelijk. Zo kan de buur -en ook eigenaar van de boom- aansprakelijk worden gesteld omdat die de zieke bomen tijdig moest snoeien.
Taalkundig wordt een boom omschreven als een houtachtig gewas met een zeer groot wortelgestel en een enkele, stevige, houtige en zich secundair verdikkende, overblijvende stam die zich pas op enige hoogte boven de grond vertakt.
Een boom planten mag vaak wel (een vergunning is dan niet nodig maar er gelden wel specifieke regels), maar kappen dus vaak enkel als er een vergunning is verleend.
Omgevingsvergunning aanvragen
Mag u de boom alleen kappen met een vergunning? Dan moet u een omgevingsvergunning aanvragen bij uw gemeente. Dit is een vergunning die u soms nodig heeft als u iets wil bouwen of slopen. Vaak heeft uw gemeente hiervoor een digitaal aanvraagformulier.
Er is simpelweg geen enkele boomsoort die door HEEL Nederland gekapt mag worden zonder vergunning. Of er voor het kappen van jouw boom wel een vergunning nodig is hangt helemaal af van de wetgeving die geldt voor het grondgebied waarop uw boom staat.
Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat een kapvergunning voor een boom in Nederland gemiddeld € 88,60 kost.
Wanneer wordt een boom als hoogstammig beschouwd? Dit moet feitelijk worden beoordeeld rekening houdend met de hoogte, de kroon- en wortelvorming,… maar de minimale hoogte die meestal vereist wordt is 3 meter.
In de praktijk is een boom 'hoogstammig' als hij meer dan drie meter hoog is.
Uw buren zijn helaas niet verplicht om de kosten te betalen. Als er takken overhangen wordt dit niet snel als onrechtmatig gezien. Daarnaast geeft de wet u de bevoegdheid zelf te snoeien. Dit is geen verplichting.
Het burenrecht regelt de (rechts)verhouding tussen naast elkaar wonende partijen of tussen eigenaren van naast elkaar gelegen percelen. Niet voor niets bestaan de problemen die de rijdende rechter op televisie behandelt voor een groot deel uit geschillen tussen buren.
U mag alleen de takken boven uw grond afknippen. Alles wat u afknipt boven uw grond, is uw eigendom. Gaat het om een heg op de erfgrens? Dan mag u de heg aan uw kant snoeien.
Dus, hoe hoog mag een haag zijn? Over het algemeen geldt dat een erfafscheiding in de achtertuin niet hoger dan 2 meter mag zijn. In de voortuin is dit een hoogte van 1 meter, maar dit kan verschillen per gemeente.