De beste methode om een kaars te doven
Verder zijn er de buigers: mensen die het brandende lontje even in het vloeibare kaarsvet duwen. Dan onderscheiden we de knijpers, die hun duim en wijsvinger bevochtigen met speeksel en de vlam vervolgens smoren door erin te knijpen.
Het voelt misschien een beetje raar om je lontje zo kort te houden. Maar doordat je hem kort houdt is de vlam wat kleiner en smelt de kaars veel rustiger en langzamer. Hoe groter de vlam, hoe warmer je kaars en hoe sneller de was verdampt. Breek of knip daarom voor elke brand beurt je lont af tot maximaal 1 cm.
Om de kaars te doven, dompel de wiek in de vloeibare was en zet ze opnieuw recht in haar originele, verticale positie. Dit kan met onze ICCI kaarsendover. Brand de laatste centimeters was niet op om te vermijden dat de wieken plat gaan liggen in de vloeibare was en tegen het glas branden.
Een kromgetrokken kaars weer recht krijgen
Leg je kaars een tijdje bij de verwarming. Op deze manier wordt hij zacht en kun je hem super eenvoudig weer recht buigen. Let er wel op dat je hem niet te lang laat liggen, want dan kan hij dus gaan smelten!
* Gebruik de deksel van de kaars als onderzetter zodat de ondergrond niet te heet kan worden of beschadigd. * De large jars bevatten de meeste geurolie, dus van alle jars geven zij de meeste geur af. * Hoe groter de pool kan worden hoe meer geur de kaars afgeeft.
Houd het lontje kort
Gelukkig bestaat er dus een trucje om kaarsen te kunnen branden zonder dat daar al teveel fijnstof bij vrijkomt. Dit doet u door elke keer voor u een kaars aansteekt, een stukje van de lont af te knippen. Hoe langer de lont namelijk is, hoe meer roet, en dus fijnstof, deze produceert.
Tuit je lippen en blaas.
Blaas snel door de opening tussen je lippen. Het is belangrijk om een dunne luchtstroom te creëren die de kaars in één snelle vlaag zal doven. Blijf blazen totdat de vlam volledig is gedoofd. Als de vlam sputtert maar niet uitgaat, dan blaas je er misschien niet direct genoeg op.
Een kaarsendover (ook wel kaarsenstok of domper genoemd) is een hulpmiddel om de vlam van een kaars te doven. Het bestaat veelal uit een kegelvormig metalen kapje aan een steel, soms is het klokvormig dan wel een halve bol.
De pit bestaat uit drie gevlochten katoenen draden. De balkjes met de pitten worden met de hand neergelaten in een bak met vloeibare was. Bij iedere onderdompeling groeien de kaarsen met ongeveer één millimeter. Het smeltpunt van waskaarsen ligt bij 66 graden.
Bijenwas Lont : Geschikt voor kaarsen maken van Bi enwas Dompelen en Gieten. Bijenwas lont rond nr 4 : voor Bijenwaskaarsen met een Ø van 10 tot 20mm. Bijenwas lont rond nr 10 : voor Bijenwaskaarsen met een Ø van 20 tot 30mm. De punt van de V moet naar de onderkant van de kaars wijzen.
Lont of kaarsenpit
Lonten welke u nodig heeft bij het maken van kaarsen kunt u eveneens kopen bij de hobbyspeciaalzaak. Maar het lont kan men ook zelf maken van stevige katoen. Bijvoorbeeld waar je rollades mee opbindt. Gebruik dunne katoen voor dunne kaarsen en dikkere voor bredere kaarsen.
Doof de kaarsen als je gaat slapen of de kamer verlaat. Brand nooit een kaars in de buurt van spullen die brandbaar zijn. Houd brandende kaarsen uit de buurt van meubels, gordijnen, ontvlambare decoratie etc. Houd brandende kaarsen uit de buurt van kinderen en huisdieren.
Manier 1: Kan je een kaars uitblazen met behulp van een trechter? Hou de grote opening recht boven de vlam. Blaas in de smalle opening van de trechter.
Kort lontje
Knip het lontje van je kaars en laat het zo'n 6 à 7 mm boven de was uitsteken voordat je je kaars aansteekt. Dit kun je doen met ene speciale lontenknipper (yes, it's a thing), maar het kan net zo goed met een 'normale' schaar of een nagelknippertje.
Laat de wax goed poolen
Steek de Ellipse Candles, met houten HeartWick®-lont aan één kant van de lont aan het laat de vlam geleidelijk naar de ander kant van de lont lopen. Zorg er voor dat de wax van de WoodWick kaars tot aan het glas gesmolten is voordat u de kaars dooft. Dit kan 30 tot 60 minuten duren.
Gebruik bij elke kaars (ook bij kaarsen in kaarsenhouders) een onbrandbare onderzetter. Het liefst een onderzetter met opstaande rand, mocht er toch kaarsvet naar beneden druipen. Voor bepaalde kaarsen is een kandelaar ook zeer geschikt hiervoor.
Een brandende kaars genereert warmte. Als kaarsen te dicht bij elkaar staan, kan er erg veel warmte ontstaan, waardoor de kaarsen smelten of krom trekken. We raden u aan de kaarsen op voldoende afstand van elkaar te plaatsen: een afstand van ongeveer 10 cm is het minimum.
Een vaas met verschillende stompkaarsen staat mooi op een grote tafel of in de hal van je huis. Het ziet er simpel maar elegant uit en geeft veel licht als het buiten donker is. Allereerst doe je zand of decoratie stenen onderin de vaas. Hoe kleiner de decoratie, hoe beter de kaarsen blijven staan.
Toch is het voor de levensduur van een buitenkaars beter om deze niet uit te blazen, maar uit te maken door het lont onder te dompelen in zijn eigen kaarsvet. De vlam zal doven en het lont zuigt zich vol met paraffine, waardoor deze beter beschermd is tegen regen en de volgende keer makkelijker aangaat.
Bij het branden van kaarsen komen giftige stoffen vrij. Een kaars brandt op een relatief lage temperatuur, waardoor er fijnstof zoals roet vrijkomt. Fijnstof zie je niet, maar het kan wel schadelijk zijn voor je gezondheid. Het kan leiden tot astma of andere luchtwegproblemen.
Als je een kaars wilt aansteken, dan kun je natuurlijk een lucifer of een aansteker gebruiken. Om de kaars echter goed aan te kunnen steken, moet je de kaars wellicht schuin vasthouden of een hulpmiddel met een langer uiteinde gebruiken.
De eerste keer brandt je de kaars 1 tot 1,5 uur, hierdoor activeer je de was, de geur en verzadig je het lont met de geurende was. Het is beter om een geurkaars niet langer dan 3 uur te laten branden.
Deze natuurlijke soy-stearine kaarsen maak ik in kleine hoeveelheden allemaal met de hand en voorzie ze van een cedar houten lont die tijdens het branden een subtiel "knetterend" geluidje geeft. Dat maakt deze kaars zo leuk en uniek. De duurzame geurkaarsen bestaan uit de beste ingrediënten met liefde voor de natuur.
Als de lont geplaatst is wordt vervolgens de vloeibare was in de mal gegoten. Na het stollen wordt de pit op maat afgeknipt en heeft men een kaars met een houten lont. Sommige houtsoorten geven een leuk knetterend geluid als deze gebruikt worden als lont.