De oranje draden zijn glasvezelkabels. Ze moeten gaan zorgen voor supersnel internet. Als het goed is heb je al eens een brief gekregen om toestemming te geven voor aansluiting in jouw huis. Het aanleggen is nog niet klaar, maar je ziet dus wel steeds meer van die oranje kabels in Bergen op Zoom uit de grond steken.
Er zijn verschillende soorten glasvezelkabels, te beginnen met Multimode en Singlemode. Deze zijn vervolgens nog verder opgedeeld in een aantal categorieën. Zo is Singlemode onder te verdelen in OS1 en OS2, en Multimode onder te verdelen in OM1, OM2, OM3, OM4 en OM5.
Voor het aanleggen van glasvezel hoeft er in de meeste gevallen niet gegraven te worden in je tuin. Vanaf de erfgrens wordt de glasvezelkabel ondergronds naar jouw woning geboord. Bij de gevel van jouw woning wordt een gat gemaakt, ter grootte van een stoeptegel, waar de glasvezelkabel weer uit komt.
KPN zelf gebruikt inderdaad alleen maar blauwe buizen (de mantelbuis) en voor FttH nog altijd oranje, ook als KPN Netwerk NL (voorheen Reggefiber). Oranje is Reggefiber en andere grote Dark Fiber bedrijven zoals Eurofiber e.d. Wit is water.
Doorgaans worden de kabels volgens de NEN-norm NEN 7171-1.1 op een diepte van 60 centimeter in de grond gelegd, maar in sommige gevallen gaat de voorkeur uit naar 40 centimeter, bijvoorbeeld omdat dat goedkoper kan zijn voor de totale prijs van de aanleg.
Nadat glasvezel in een straat is aangelegd, worden individuele huizen of flats aangesloten. De monteur installeert een glasvezel-aansluitpunt, vaak in de meterkast. Een provider kan de verbinding vervolgens activeren en stuurt een installatiepakket op.
KPN NetwerkNL (voorheen bekend als Reggefiber) legt en beheert zo'n 70% van het huidige glasvezelnetwerk. Het bedrijf is alleen verantwoordelijk voor de aanleg van glasvezel en het onderhoud. KPN NetwerkNL levert dus geen diensten, zoals internet, bellen en tv.
Meestal komt glasvezel je woning binnen via een oranje kabel onder de grond. Het glasvezelaansluitpunt is een vierkant, wit kastje van zo'n 10 centimeter en zit in de meeste gevallen in de meterkast.
Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: wanneer je glasvezel laat aanleggen door KPN Netwerk, is dat helemaal gratis! Tenminste, jij hoeft hier zelf niks voor te betalen. Om hiervoor in aanmerking te komen moet je wel voldoen aan de volgende voorwaarden: Glasvezel is (binnenkort) beschikbaar op jouw adres.
Heb je Ziggo, dan gebruik je ons krachtige GigaNet. Met dit glasvezel-kabel netwerk en SmartWifi heb je een perfecte verbinding naar en in je huis.
Bekabeling naar je toestel
In huis gebruik je geen glasvezelkabels maar standaard netwerkkabels voor je hele thuisnetwerk, dus ook voor het televisiesignaal. Voor televisie via glasvezel zul je dus een netwerkkabel moeten aanleggen naar je toestel.
Wat zijn de nadelen? Het grootste nadeel blijft de toegankelijkheid tot zo'n glasvezelkabel. Voor veel huizen is er nog geen aansluiting in de buurt en zal dat eerst geregeld moeten worden. De gemeente neemt daar zelf een besluit in: het enige wat je zelf kunt doen is infomeren en wachten.
Dankzij een snelle en stabiele glasvezelverbinding kun jij in elke kamer televisie ontvangen, mits je televisies aangesloten zijn op het netwerk. Je betaalt hier extra voor tijdens het afsluiten van je abonnement. Werkt interactieve tv ook met glasvezel? Je kan ook interactieve tv kijken via glasvezelinternet.
De oranje draden zijn glasvezelkabels.
Er kan geen bruikbaar vermogen vervoerd worden, zoals bij elektrische geleiders.
Een distributiepunt is het verdeelstation in de wijk die gekoppeld is aan een POP (Point of Presense), het is vergelijkbaar met een elektriciteitshuisje. Vanuit het distributiepunt worden de glasvezelkabels verdeeld naar de huizen.
KPN-klanten zijn beter af met een abonnement via glasvezel. Een glasvezelverbinding is sneller en stabieler, met minder vertraging (lage ping). Vooral de uploadsnelheid blijft ver achter bij Ziggo vergeleken met KPN. Vergelijk alle verschillen tussen glasvezel- en kabelinternet voor een handig overzicht.
Testoordeel KPN vs Ziggo. In onze providermonitor met resultaten van het tweede kwartaal van 2022 behalen beide providers behoorlijk goede scores. KPN Glasvezel scoort prima met een 8,0 en KPN DSL behaalt een 7,9. Kabelaar Ziggo zit daar net onder met een 7,7 als eindoordeel.
KPN heeft een glasvezel netwerk daar levert KPN op en anderen muv Ziggo. Kijk uit met het zogenaamde gratis aanleggen, dat ze je geen contract aansmeren.
De groene kabel is de kabel in de muur van het huis waaruit het signaal voor kabelinternet en radio en tv van ziggo komt. De afstand tussen de plek waar de kabel nu uitkomt is ongeveer 15 meter verwijderd van de meterkast.
De groene kabel is een aantal meter verlengd met een reeds aanwezige grijze kabel tot in de meterkast.
Groene kabels = koper en die zijn voor je kabel aansluiting.
Nee, je bent niet verplicht om een glasvezel abonnement af te sluiten. We sluiten jouw woning kosteloos en vrijblijvend aan op ons glasvezelnetwerk. Je betaalt hier dus niets voor.