Gebruik goede wegwerp-luiers. Moderne luiers bevatten superabsorberende gels en houden de huid dus langer droog. De binnenbekleding moet van een zacht materiaal gemaakt zijn zodat er geen ruwe wrijving tussen de luier en de huid mogelijk is.
Bij luieruitslag is de huid onder de luier rood en pijnlijk. Soms gaat de huid kapot. Luieruitslag ontstaat door de plas en poep in de luier. Luieruitslag kan geen kwaad, maar uw baby kan er veel last van hebben.
Bij uitslag en rode billen werkt het beste een zinkzalf met een hoog percentage aan zinkoxide. Smeer de billen hiermee bij elke verschoning in. Verder bevat een baby zinkzalf liever geen parfum of andere irriterende ingrediënten. Mijn Babybillen zalf tegen luieruitslag irriteert niet en bevat maar liefst 25% zinkoxide.
Heeft je kind vaak luieruitslag omdat het een gevoelige huid heeft, dan zijn bij het gebruik van wasbare luiers de wol/zijde inlegvellen erg prettig. Deze zijn wat zachter voor de huid dan wegwerp inlegvellen en fleece inlegvellen.
Hoeveel Sudocrem moet ik aanbrengen? In het algemeen dient u een kleine hoeveelheid zalf in een dun laagje aan te brengen. Masseer Sudocrem met kleine cirkelvormige bewegingen in de huid totdat de zalf verdwijnt en een doorzichtige laag achterlaat.
Breng een dikke laag zinkoxidezalf of vaseline aan, of een door de arts aanbevolen zalf, om te voorkomen dat urine in contact kan komen met de geïrriteerde huid. Als niets werkt, probeer dan een ander merk luiers, of een ander wasmiddel als je baby katoenen luiers draagt.
Sudocrem bevat zinkoxide, wat verzachtend en beschermend is voor de huid. Omdat er zinkoxide in zit, wordt Sudocrem ook wel een zinkzalf genoemd. Daarnaast bevat het hypoallergeen Lanoline, wat ook beschermend werkt.
Gebruik Sudocrem om een verbrande huid te verzachten
Sudocrem verzacht de huid, waardoor het heel goed te gebruiken is op een verbrande huid na een dagje in de zon. Smeer een laagje op de verbrande huid, zoals je ook een gezichtsmasker zou aanbrengen en laat het goed intrekken.
Zinkoxide beschermt en droogt de huid. Het kan jeuk stillen en de huid verkoelen. Dat hangt af van de vorm waarin u het gebruikt (zalf, crème, lotion, smeersel). Bij huidaandoeningen zoals eczeem, jeuk, koortslip, doorligwonden, herpes genitalis en kapotte mondhoeken.
Uw kind merkt een schimmelinfectie van de huid aan jeuk, schilfering of een rode verkleuring van de huid. Het zit vooral op plekjes die vochtig kunnen zijn. Zoals tussen de tenen ('zwemmerseczeem'), in de oksels of in de liezen ('smetten'). Ook de nagels kunnen geïnfecteerd raken.
Met talkpoeder blijft de babyhuid schoon, zacht en droog. Je kunt bijvoorbeeld na het badderen talkpoeder voor je baby gebruiken. Droog je baby eerst goed af met een hydrofiele luier. Daarna kun je talkpoeder in de huidplooitjes strooien om huidirritaties te voorkomen.
Hoe vaak moet je een luier verschonen? Omdat een pasgeboren baby vaak kleine beetjes plast, controleer je de luier best om de 2 à 3 uur. En na elke voeding, want dan worden de darmen geprikkeld. Hoe sneller je de volle pamper ontdekt, hoe minder kans op huidirritaties.
Zinkzalf helpt de huid herstellen en zorgt voor een beschermend laagje op de huid. Onmisbaar bij het voorkomen én behandelen van luieruitslag dus. Zwitsal zinkzalf is bovendien vrij van parfum. Om je baby's rode billen te verkoelen, kun je na het verschonen talkpoeder gebruiken.
Zowel luieruitslag als schimmel komt tot stand in een vochtige omgeving, zoals natte babybilletjes. Terwijl luieruitslag ontstaat door stoffen uit urine en ontlasting die de babyhuid irriteren, is een schimmelinfectie te wijten aan schimmels die van nature aanwezig zijn op de huid.
BHA. BHA is o.a. te vinden in billencrèmes zoals Sudocrem. Het is een synthetische antioxidant die de houdbaarheid van een product verlengt. Het Amerikaanse 'National Toxicology Program' classificeert BHA als zijnde 'waarschijnlijk kankerverwekkend voor mensen'.
Zinkoxide wordt gebruikt bij nattend eczeem, eczeem waarbij de huid vochtig is. Zinkoxide werkt indrogend, verkoelend, jeukstillend en iets samentrekkend. Hierdoor neemt de neiging tot krabben af, droogt de vochtige huid in en kan de huid sneller genezen. Voorbeelden zijn ZOK-zalf, zinkoxidesmeersel en zinkoxidepasta.
Dermocrem producten, bekend als Sudocrem buiten België, bestaan uit een waterafstotende basis die een waardevolle beschermende laag vormt die voorkomt dat irriterende stoffen (urine en ontlasting) in contact komen met de huid.
'Gewone' merkloze zinkzalf bevat meestal 10% zinkoxide, niet zo erg veel dus. Zinkolie bevat weer heel veel zinkoxide, namelijk 60%. Maar dit is weer niet zo heel prettig in gebruik; de grote hoeveelheid zinkoxide mengt niet met de olie, waardoor je steeds moet roeren en mengen voor gebruik.
Zinkzalf, hoe gebruik je het? Na het schoonmaken smeer je de billetjes van je baby in met een dun laagje zinkzalf. Dat helpt luieruitslag te voorkomen en een beschadigde huid te herstellen. Gebruik het als je baby snel last heeft van rode billetjes of van luieruitslag.
Na opening 12 maanden houdbaar.
Verzorging van de babybillen
Als de luier nat is, kan het gaan broeien. En daarmee ontstaat, zeker als de huid al een beetje geïrriteerd is, gemakkelijk luieruitslag. Breng daarom bij elke luierverschoning een natuurlijke billenbalsem met wolwas en zinkoxide aan.
Bij baby's jonger dan vier weken is de schimmelinfectie meestal ontstaan tijdens de geboorte. Waarschijnlijk had de moeder tijdens de bevalling een vaginale schimmelinfectie. Bij kinderen ouder dan vier weken wordt de schimmelinfectie meestal veroorzaakt door een combinatie van warmte, vocht en wrijving.
Tips tegen warmte uitslag
Kleed je kind luchtig (één laag of misschien zelfs wel geen laag is genoeg); Smeer je kind wel altijd in. Zet je kind zoveel mogelijk uit de zon (ja, ook dan zeker insmeren!); Zet je kindje na een warme dag lekker in een lauwwarm bad met alleen water, dep goed droog na afloop!