Wel zes keer zo hoog! De planeet Mars heeft ook minder zwaartekracht dan de aarde. Daar spring je ongeveer drie keer zo hoog.
Pluto. De grootst bekende dwergplaneet heeft een zwaartekracht van 6 procent van die op aarde. Met dezelfde kracht kom je op Pluto 7,6 meter hoog. De sprong duurt 10 seconden.
Sprongen kunnen zeer hoog zijn en duren ook zeer lang. Als je op aarde 1,25 m hoog kunt springen ben je na één seconde weer op de grond. Op de maan spring je dan 6*1,25 = 7,5 m hoog en daar doe je zes seconden over. Op de maan is het niet echt moeilijk om over een huis te springen.
Wel is het oppervlak van de planeet bezaaid met kraters. Venus heeft Maxwell Montes, een bergmassief met een maximale hoogte van elf kilometer. Daarmee steekt Maxwell Montes ruim twee kilometer boven de Mount Everest uit. Het bergmassief heeft een lengte van bijna 800 kilometer.
Maar het kan nog hoger. Het paard Huaso ex-Faithful sprong in 1949 met zijn ruiter Alberto Morales over een sprong van 2.47! Deze sprong staat nog steeds in het Guinness Book of Records als de hoogste paardensprong ooit.
Het wereldrecord hoogspringen voor mannen is 2.45m en het staat op de naam van Javier Sotomayor. Het wereldrecord hoogspringen voor vrouwen is 2.09m en het staat op de naam van Stefka Kostadinova.
Wanneer je de Low Altitude tandemsprong maakt dat duurt de vrije val circa 10 seconden, bij de standaard tandemsprong van 9.000 voet dan is de vrije val tijd circa 30 seconden, bij een sprong vanaf 13.000 voet verdubbeld de vrije val tijd naar 60 (!) seconden.
Uranus bezit de koudste atmosfeer van ons zonnestelsel, nog kouder dan de verder gelegen planeet Neptunus. In de atmosfeer van Uranus zakt de temperatuur tot een minimum van -224 graden Celsius. De gemiddelde temperatuur bedraagt er -196 graden Celsius.
Maar toch kan de mens niet op Venus leven. Door de dikke bewolking en dichte atmosfeer is het er erg warm. De temperatuur kan oplopen tot 465 graden Celsius en daarmee is Venus de heetste planeet in het zonnestelsel. Omdat Venus de planeet is die het dichtst bij de aarde staat, is er veel onderzoek naar gedaan.
De ster met de grootste schijnbare helderheid (afgezien van de zon!) is Sirius, de hoofdster in het sterrenbeeld Grote Hond. Sirius is vooral in de wintermaanden goed zichtbaar. Hij staat linksonder het opvallende wintersterrenbeeld Orion.
Op de maan is het altijd heel erg koud
De maan heeft geen atmosfeer en daarmee ook geen bescherming tegen de straling van de zon. In het zonlicht is het er 120°C boven nul. Zonder atmosfeer kan er op de maan ook geen warmte worden vastgehouden. Aan de nachtzijde is het dan ook meteen ijskoud, 170°C onder nul.
In het ISS is er ook een accesspoint dat dat netwerk omzet in wifi. In de ruimte kan je dus wifi hebben, maar dan moet je dus een eigen accesspoint meenemen en verbinden op het netwerk van het ruimtestation dat met grote antennes communiceert met de aarde.
Als je op Aarde een appel laat vallen, valt hij. Als een astronaut aan boord van het ruimtestation een appel laat vallen, valt deze ook, het lijkt alleen niet zo. Dit komt omdat ze samen vallen; de appel, de astronaut en het station. Maar ze vallen niet naar de Aarde, ze vallen er rond.
De ontsnappingssnelheid van het maanoppervlak is 2,4 km/s ofwel 8640 km/uur. En als je alleen in een baan om de maan wil komen is de helft genoeg. Dat is wel veel minder dan van de aarde (11,2 km/s) maar met spierkracht ga je dat niet redden. Daar heb je echt een raket voor nodig.
Hij liet zich van 41 kilometer hoogte uit de ruimte vallen en ging sneller dan het geluid: de Amerikaan Alan Eustace heeft de hoogste vrije val ooit gemaakt. Hij ging meer dan 1300 kilometer per uur. Alan liet zich met een heliumballon tot 41 kilometer hoogte brengen.
De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft een planeet ontdekt die ongeveer even groot is als de aarde en waar misschien leven mogelijk is. De planeet staat in de 'leefbare zone' rond zijn ster, een afstand waardoor het in theorie mogelijk is er vloeibaar water te vinden. Is er kans op leven op planeet TOI 700 d?
De aarde is mogelijk niet de enige planeet waar leven voorkomt. Hoog in de dampkring van de planeet Venus hebben wetenschappers sterke aanwijzingen voor leven gevonden. Het gaat om microbes, minieme organismen die misschien door de lucht van Venus zweven.
Die wolken werken als een soort spiegel, ze weerkaatsen het licht van de zon. Maar Jupiter is geen ster, het is een planeet, gemaakt van gas. Je kunt er dus niet op lopen. Jupiter is erg groot, maar dat betekent niet dat hij langzaam beweegt.
In ons zonnestelsel is vrijwel zeker water op:
Enceladus (maan van Saturnus) Ganymedes (maan van Jupiter) Uranus. Neptunus.
Kepler-452b mag vanaf nu de boeken in als exoplaneet die het meest op de aarde lijkt. Dat maakte het team van Nasa's Kepler-missie vandaag bekend op een speciaal belegde persconferentie. De planeet bevindt zich op zo'n 1400 lichtjaar afstand van de aarde en draait om een ster die sterk lijkt op onze eigen zon.
In mei 2000 vond precies zo'n grote samenstand plaats als u beschrijft: alle vijf planeten die met het blote oog te zien zijn (Mercurius, Venus, Mars, Jupiter en Saturnus) en de Zon. Uit het feit dat u zich hiervan niets lijkt te herinneren blijkt al de impact van zo'n samenstand: die is nihil.
Het komt maar zelden voor dat zowel een hoofd- als een reserveparachute niet goed openen. Een parachutist bereikt tijdens de vrije val snelheden van 200 kilometer per uur of meer. plusartikels en lees er elke maand 3 naar keuze gratis.
Dodelijke ongevallen
In Nederland spreken we bijvoorbeeld over één dodelijk ongeval per jaar op 60 000 sprongen. Wereldwijd betekent dat 100 tot 150 doden per jaar.
Wanneer je iets spannends als parachutespringen doet, maakt je lichaam meer van het geluk hormoon endorfine en opwekkend hormoon cortisol aan. Je voelt je hierdoor euforisch en energiek. Je ervaart een positieve vorm van stress, ofwel euforische stress!