Aangifte doen met hetzelfde formulier is helaas niet mogelijk. Op het aangifteformulier F van de overledene kunt u namelijk uw inkomensgegevens niet invullen. Online aangifte doen voor u beiden kan ook niet, omdat de DigiD van uw fiscale partner is geblokkeerd. Dat is om misbruik te voorkomen.
Bij DigiD is het overlijden van een persoon wel bekend. Daardoor is het na een overlijden niet mogelijk om een nieuwe DigiD-activeringscode aan te vragen. De bestaande code blijft echter wel actief en bruikbaar. Een nabestaande die de DigiD-code kent, kan deze dus blijven gebruiken om in te loggen in MijnOverheid.
Aangifte doen voor de erfbelasting is iets waar u even voor moet gaan zitten. Maar we proberen het u zo eenvoudig mogelijk te maken. Met deze instructie doet u in 4 stappen online aangifte voor een erfenis die u kreeg in 2020, 2021 of 2022.
Moet u aangifte erfbelasting doen vanwege een overlijden in 2022? Dan kunt u vanaf nu gebruikmaken van de online aangifte in Mijn Belastingdienst.
Het lastigste van de aangifte erfbelasting is het bepalen van de waarde van de nalatenschap. Hiervoor kan verwezen worden naar de notaris, maar ook een notaris kan deze waarde vaak niet bepalen. Voor de eigen woning kun je gebruik maken van de WOZ-waarde, maar hoe bepaal je bijvoorbeeld de waarde van de inboedel?
De executeur moet de nalatenschap afwikkelen. Sinds 2012 moet de executeur op grond van de Successiewet de aangifte erfbelasting ondertekenen. Dit moet de executeur zelf doen en kan het ondertekenen dus niet overlaten aan een ander. De executeur moet namens alle erfgenamen de aangifte erfbelasting doen.
Uw aangifte erfbelasting moet bij ons binnen zijn vóór de datum die in de aangiftebrief staat. Deze datum ligt ongeveer 8 maanden na de overlijdensdatum. Lukt dit niet? Dan kunt u uitstel aanvragen.
Wij doen ons best om u binnen 3 tot 6 maanden een definitieve aanslag te sturen. Hebt u aangifte erfbelasting over 2021 gedaan? Dan kan het wat langer duren voor u de aanslag krijgt. U krijgt altijd bericht binnen de wettelijke termijn van 3 jaar.
Erfenis en de aangifte inkomstenbelasting
Wanneer je een erfenis hebt ontvangen, behoort deze namelijk tot je vermogen (box 3). En over dat vermogen betaal je mogelijk inkomstenbelasting. Ook wanneer de erfenis nog niet is verdeeld, moet je deze alsnog aangeven in box 3.
Aangifte doen met hetzelfde formulier is helaas niet mogelijk. Op het aangifteformulier F van de overledene kunt u namelijk uw inkomensgegevens niet invullen. Online aangifte doen voor u beiden kan ook niet, omdat de DigiD van uw fiscale partner is geblokkeerd. Dat is om misbruik te voorkomen.
Helaas moet je de aangifte van de overledene in principe op een papieren F-biljet doen. Dat ontvang je meestal binnen 3 maanden na het overlijden. Je kunt het biljet ook aanvragen bij de BelastingTelefoon nabestaanden: 0800 - 235 83 54. Ook zijn er mogelijkheden om de aangifte online te doen.
Aftrekposten kunnen meer opleveren als je ze opgeeft bij de ander. Je krijgt soms meer of hogere heffingskorting(en) als je samen aangifte doet. Je betaalt meestal minder belasting over jullie totale vermogen. Partners kunnen veel vaker profiteren van de aanslaggrens.
De vertegenwoordiger van de erfgenamen doet meestal belastingaangifte. Vaak wijzen de erfgenamen een vertegenwoordiger aan die de meeste zaken afhandelt. Deze persoon kan het aangifteformulier F invullen en ondertekenen namens de nabestaanden.
Inkomstenbelasting. Als iemand is overleden, hoeft hij vanaf dat moment geen inkomstenbelasting meer te betalen. De nabestaanden moeten dit echter nog wel afrekenen over het inkomen tot de dag van het overlijden. Om dit te kunnen doen stuurt de Belastingdienst je het zogenaamde F-formulier.
Een standaard belastingaangifte kost ongeveer €60,-. Uiteraard geldt: hoe complexer je persoonlijke situatie, des te hoger de kostprijs. Dat komt omdat de belastingaangifte dan meer tijd en aandacht vereist. Heb je bijvoorbeeld een fiscaal partner, dan kost het uitbesteden van de belastingaangifte ongeveer €75,-.
Doe altijd aangifte als u meer erft dan het vrijgestelde bedrag. Want dan moet u erfbelasting betalen. Met het hulpmiddel Erfbelasting berekenen controleert u eenvoudig of dat zo is.
De notaris maakt de aangifte op voor de erfbelasting en de schenkbelasting. Op basis hiervan bepaalt de belastingdienst of en hoeveel de erfgenamen aan belasting moeten betalen. Soms is een erfenis groter en dan kan de notaris op verzoek precies vaststellen wat ieders rechten zijn.
Rechtbank heeft meer informatie over erfenissen
Als u informatie zoekt over een erfenis kunt u terecht bij de rechtbank in de woonplaats van de overledene. Welke rechtbank bevoegd is in welke woonplaats, kunt u zien op de kaart met rechtbanken op Rechtspraak.nl. Bij de rechtbank kunt u gratis het boedelregister inzien.
Het tarief wordt berekend op het bruto actief en volgens een degressief barema. In de rechte lijn is dit: 1% als het bruto actief minder bedraagt dan euro 32.000, dus maximaal euro 320 voor deze schijf. 0,75% op het bruto actief van euro 32.000,01 tot euro 120.000, dus maximaal euro 660 voor deze schijf.
In principe geen notaris nodig
In beginsel zijn het de erfgenamen zelf die gezamenlijk verdelen, tenzij er een executeur-afwikkelingsbewindvoerder (ook wel drie sterren executeur genoemd) is die op grond van het testament bevoegd is om zelfstandig te verdelen.