Era's zijn zeer lange tijdperken; ze vormen grote delen van de geologische geschiedenis. Een era is onderverdeeld in periodes, en is een onderverdeling van een nog langer soort tijdperk, dat eon wordt genoemd. De lengte van era's kan variëren van 400 Ma voor het Paleoarcheïcum tot 65,5 Ma voor het Cenozoïcum.
In het Neoproterozoïcum (rond 700 miljoen jaar geleden) was sprake geweest van het supercontinent Rodinia. In het Cambrium waren de continenten nog bezig uit elkaar te bewegen, maar in de loop van het Paleozoïcum voegden ze zich tijdens verschillende fases van gebergtevorming weer samen.
(m.) Herkomst: «Latijn Verbuigingen: era's (meerv.) 1) jaartelling, tijdrekening 2) tijdperk Voorbeeld: `Een era is een type tijdperk in de geologie. ` 3) tijdeenheid Voorbeeld: ...
Een eon is een zeer lang tijdperk in de geologische tijdschaal. Eonen zijn in de geochronologie de grootste onderverdelingen van de tijd sinds het ontstaan van de Aarde, waarbij vaak de tijdseenheid Ma ("mega-annum" of miljoen jaar) gebruikt wordt. Soms wordt ook de eenheid "Ga" ("giga-annum" of miljard jaar) gebruikt.
tijdperk (zn) : era, periode, stadium, tijd, tijdsgewricht, tijdvak. tijdperk (zn) : eeuw.
Ostentatief betekent meestal 'opzettelijk en nadrukkelijk de aandacht trekkend'. Soms is het vervangbaar door demonstratief, zoals in 'De bezoekers verlieten ostentatief/demonstratief de zaal. ' Een andere betekenis is 'overduidelijk'.
Op een bepaald moment is deze singulariteit begonnen met uitdijen en dat noemen wetenschappers de oerknal. De drijvende kracht achter de uitdijing van het heelal is donkere energie: een mysterieuze vacuümenergie die werkt als een soort anti-zwaartekracht.
Het eerste bewijs voor leven op aarde komt van 3,5 miljard jaar oude fossielen van oeroude bacteriën. Wetenschappers denken daarom dat het eerste leven een cel was. Die cel zou bijna 4 miljard jaar geleden voor het eerst in onze oceaan hebben gezwommen.
Het leven verkeert lange tijd in een heel primitief stadium.
De aarde is zo'n 4,5 miljard jaar geleden ontstaan, tegelijkertijd met de zon en de rest van het zonnestelsel. De oudste fossiele aanwijzingen voor het bestaan van leven zijn 3,5 miljard jaar oud.
De 19e eeuw (van de christelijke jaartelling) is de 19e periode van 100 jaar, dus bestaande uit de jaren 1801 tot en met 1900.
De tijd voor de vorming van de oudst bekende gesteenten op Aarde wordt wel het Hadeïcum genoemd.
De 17e eeuw (van de christelijke jaartelling) is de 17e periode van 100 jaar, dus bestaande uit de jaren 1601 tot en met 1700.
Een lichtjaar is de afstand die licht in een jaar kan reizen - dat is ongeveer 9 460 000 000 000 kilometer! Licht heeft ongeveer 4,2 jaar nodig om de afstand naar de dichtstbijzijnde ster buiten ons zonnestelsel te overbruggen, daarom zeggen sterrenkundigen dat Proxima Centauri 4,2 lichtjaren van ons is verwijderd.
Licht reist met een zeer hoge snelheid van ca. 300.000 kilometer per seconde, maar zelfs de dichtstbijzijnde ster staat al zo ver weg dat het licht er ruim vier jaar over doet om ons te bereiken. We zien die ster dus zoals hij er ruim vier jaar geleden uitzag.
Voor zover onderzoekers nu weten is er geen einde aan het heelal. Er is dus geen rand waar de ruimte stopt. Sterker nog: het heelal blijft groeien. Sterren en planeten bewegen steeds verder van elkaar af.
Een archaïsme (Grieks: Αρχαϊσμός, oud, uit het verleden) is een verouderde taalvorm, een verouderde zinsconstructie of een verouderd woord. Ook oude en pseudo-oude spelling kan als zodanig worden beschouwd. Archaïsmen komen vooral voor in wettelijke, ambtelijke en Bijbelse taal.
(in misbaar maken): tekeergaan, protesteren - Woordfeit: Het zelfstandig naamwoord misbaar heeft niets te maken met onmisbaar. Het is een afleiding van het werkwoord misbaren `tieren, jammeren`. Daarin zit het oude werkwoord baren, dat `zich gedragen` betekende en vaak ook al `tekeergaan`.
Anorak = 1) Beschutting tegen de felle kou 2) Bontjak 3) Damesmantel(tje) 4) Dikke jas 5) Een windjack met capuchon 6) Eskimo kleding 7) Eskimokleding 8) Jack met capuchon 9) Jak met capuchon 10) Jas 11) Jas met capuchon 12) Kleding v...
dwaalster, hemellichaam, hemellicht, meteoor, nova, planeet, supernova, vallende ster, zon.
De Jura is een periode in de geologie (en een systeem in de stratigrafie) die duurde van ongeveer 201,3 tot 145,0 miljoen jaar (Ma) geleden. De Jura is de tweede en middelste periode van de era Mesozoïcum. Ze volgt op het Trias en wordt opgevolgd door het Krijt.
Het geologisch tijdvak Mesozoïcum (afgeleid van Grieks: μέσος (mésos) = midden; ζώω (zóo) = leven: "tijdperk van het midden-leven") of Secundair (verouderde naam) is een era in de geologische tijdschaal (of een erathem in de stratigrafie), die duurde van 252,2 ± 0,5 miljoen jaar (Ma) tot 66,0 Ma.
Hieronder vindt je een schema met de belangrijkste gebeurtenissen in de verschillende geologische tijdperken. Het oudste tijdperk staat onderaan, omdat de oudste lagen ook meestal onderop liggen. We leven nu in het Holoceen, onderdeel van het Kwartair tijdperk.