Het paard Huaso ex-Faithful sprong in 1949 met zijn ruiter Alberto Morales over een sprong van 2.47! Deze sprong staat nog steeds in het Guinness Book of Records als de hoogste paardensprong ooit.
Het is niet nieuw om paarden zo hoog mogelijk te laten springen. Het ultieme hoogterecord staat op 2.47 meter van de Chileense kolonel Alberto Larraguibel Morales uit 1949.
De klasse Licht wordt op een hoogte tot 1.10m.verreden.De klasse Midden springt tot een hoogte van 1.20m.In de klasse Zwaar staan de hindernissen tot een hoogte van 1.35m.
De hoogste sprong gemaakt door een miniatuurpaard was 108 cm en gepresteerd door het paardje Castrawes Paleface Orion op 15 maart 2015 in New South Wales (Australie).
B = De B staat voor 'beginners', hierbij wordt gesprongen over hindernissen van max.1,00 meter. L = De L staat voor 'licht', hindernissen van 1,10 meter. M = De M staat voor 'middelzwaar', hindernissen van 1,20 meter.
Eerste springwedstrijden
In 1900 werd springen een Olympische sport Er zijn verschillende moeilijkheidsklasses bij springwedstrijden. In de moeilijkste klasse springen paarden over sprongen van 1,35 meter. Op internationale wedstrijden zoals de Olympische Spelen staan de sprongen zelfs nog hoger, rond de 1.60 meter.
Internationaal is er een nieuwe 1-ster klasse geïntroduceerd over een hoogte van 1.05 m.
GING? Dit record staat op de naam van Winning Brew, een. racepaard.
In werkelijkheid is het maximale vermogen van een gemiddeld fit paard dus niet gelijk aan 1 pk, maar wel ergens tussen de 12 en 14,9 pk.
In hun geboorteland Engeland worden Shire Horses, de grootste paarden ter wereld, ook wel liefkozend 'Gentle Giants' genoemd. Want in tegenstelling tot hun imposante verschijning, tonen ze een zeer zachtaardige kant.
Bij het aanrijden van een hindernis in de rijbaan in galop (voor meer ervaren ruiters) kunnen de volgende afstanden worden aangehouden: 1 galopsprong: 7m. 2 galopsprongen: 10 tot 10,5m. 3 galopsprongen: 14m.
Dan zijn de hoogtes voor A- en B-pony's gelijk getrokken, wat inhoudt dat er voor A-pony's een 0.70 klasse bijkomt. Hetzelfde geldt voor de categorie D en E. D pony's kennen daardoor nu ook de klasse 1.30 en tussenhoogte 1.25.
Je kunt het paard vrij laten springen of onder de man en net zoals met dressuur heeft elk paard wel of geen aanleg voor springen.
De prijs van een paard varieert van enkele duizenden euro's tot enkele miljoenen. Het duurste paard ter wereld heet Fusaichi Pegasus. Het renpaard werd in 2000 verkocht voor het recordbedrag van 70 miljoen dollar. Hij won zo'n 2 miljoen dollar aan prijzengeld.
Een paard kan doorgaans zo'n 15 tot 20 procent van zijn eigen gewicht dragen. Een groot paard weegt gemiddeld 600 kilo, dus dat betekent dat hij 105 kilo kan hebben. Een zadel is zo'n 10 kilo, waardoor de ruiter 95 kilo mag zijn.
Mensen kunnen volgens Meijer in een piekperiode tussen de 700 (normale mensen) en 2.000 (topsporters) watt leveren. Vervolgens is het omrekenen: 736 watt is 1 pk. Dat betekent dat een mens in korte tijd tussen de 0,9 en 2,7 pk kan leveren.
1 pk is gelijk aan ongeveer 736 watt – het vermogen dat nodig is om een massa van 75 kg in 1 seconde 1 meter verticaal op te tillen. Hoewel pk staat voor paardenkracht, komt 1 pk niet overeen met de energieprestatie van een paard. Een paard heeft namelijk 2,5 tot 10 paardenkrachten.
Het oudste paard ter wereld werd wel 62 jaar was?!!! Zijn naam was (toepasselijk) “Old Billy” en hij werd geboren in 1760. Billy leek op een Shire/Cob, hij was zwart met een bles. Hij werkte zijn hele leven als paard dat boten voort sleepte in kanalen.
Bij de woorden 'Fries' en 'schoonheid' denk je misschien aan Doutzen Kroes, maar de gedachten van veel paardenliefhebbers gaan naar Frederik the Great. Deze zwarte Friese hengst wordt door velen gezien als het mooiste paard ter wereld en krijgt nu zelfs filmrollen aangeboden.
De hartslag stijgt tot 80-100 slagen per minuut in stap, 130–200 slagen per minuut in draf en galop en van 200–260 slagen per minuut bij een tot maxi- maal stijgende snelheid. De maximale hartfre- quentie verschilt van paard tot paard en varieert van 225 tot 265 slagen per minuut.
Tip 4: Train je oog en houding voor de sprong
Ontwikkel je oog voor de sprong met in-uitjes. Hierbij train je je paard direct na de landing weer af te zetten. Zet een lijn van 4 of 5 hindernissen van 60 centimeter hoog achter elkaar met circa 3 meter ertussen (de grootte van de galopsprong van jouw paard).
Gedurende het seizoen springt een paard vaak minimaal 1x per week, soms vaker. In die periodes moet je er soms voor waken niet te vaak te springen om het lichaam niet onnodig te belasten.
Paardrijden is één van de leukste sporten om te beoefenen. Paardrijden is uniek omdat je sport met een dier. En dat betekent dat je met meer dingen rekening moet houden dan bij sommige andere sporten.