Reken ongeveer 100-150 gram per persoon. Kies een dressing, wij vinden alle dressings goed die zelf gemaakt zijn met een goede extra vierge olie (1 eetlepel per persoon), azijn en kruiden. Voor variatie en smaak kun je ook een eetlepel yoghurt, mayonaise of pesto etc gebruiken.
Neem gemiddeld 250 à 300 gram salade per persoon.
Eén zakje (gemengde) sla van 100 gram is voldoende voor 2 à 3 personen.
Ik reken ongeveer 100 tot 150 gram per persoon. Probeer ook altijd met goede producten te werken. Een mooie azijn, verse kruiden en als je de basis van de dressings maakt met goede extra vergine olijfolie komt jouw zelfgemaakte dressing wel goed.
Een gezonde lunch levert 350-550 kcal en bevat minimaal 75 gram groente. Kies voor bruin of volkorenbrood of andere volkoren graanproducten, aardappelen en/of peulvruchten. Besmeer je brood met halvarine of zachte margarine uit een kuipje.
Ontbijt en lunch
Bij het ontbijt wordt gemiddeld 2 boterhammen aangehouden en bij de lunch 3 tot 4. Dit is altijd een gemiddelde en kan natuurlijk altijd wat meer of minder zijn, afhankelijk van je persoonlijke situatie en de afspraken die je hebt gemaakt in therapie.
Dat staat gelijk aan 3,5 tot 4 sneetjes. Maar als je kijkt naar onderstaande tabel van het Voedingscentrum ligt dat toch echt op de ondergrens van het advies. Volwassen mannen hebben namelijk zo'n 6 tot 8 sneetjes brood per dag nodig en vrouwen zo'n 4 tot 5.
Maaltijdsalades van de supermarkten zijn helemaal niet zo gezond als de naam doet vermoeden. Ze bevatten veel zout en vet en ze zijn calorierijk. Hoog tijd dus om zelf aan de slag te gaan om een gezonde salade te maken. De Consumentenbond testte de populairste salades (geitenkaas en caesar) van zes supermarkten.
Kies voor een maaltijd die rijk is aan voedingsstoffen. Bijvoorbeeld een zelfgemaakte soep, een rijkgevulde salade met vlees, vis, noten of ei, een groente-omelet of rijstwafels met gezond beleg zoals hummus, ei, notenpasta, Hüttenkäse of gerookte zalm.
Een portie sla komt overeen met 200 gram.
Zo spreken wij van sla, slaatjes en salades en wij bedoelen daarmee vrijwel hetzelfde. Het woord salade hebben wij overigens te danken aan de Romeinen. Zij gebruikten de eetbare delen van planten die niet behoefden te worden gekookt en ze kruidden die eenvoudig met zout.
Tip. Van rucola eet je meestal kleine porties. In combinatie met andere soorten sla en groenten, zoals tomaat en komkommer zit je wel snel aan jouw dagelijkse portie van 250 gram.
Hoeveelheden. Een standaardportie vlees komt overeen met zo'n 150 gram. Voor vis is dat 200 gram. Ook van groenten en fruit (samengerekend) voorzie je best zo'n 200 gram per persoon.
Lekker voor bij de barbecue, gourmet of als hapje tussendoor. Voor bij de barbecue, gourmet etc. is 200 gram per persoon vaak voldoende. Als hapje tussendoor is het advies om een grotere portie (ca 300 gram) per persoon te bestellen.
Brood. 1/3 stokbrood per persoon is voldoende.
De maaltijdsalades bevatten allemaal meer vet dan de pizza. Wel is het gehalte verzadigd vet ongeveer de helft lager. Welke vetten zitten er dan in de maaltijdsalades? De quinoa salade bevat verreweg de meeste vetten.
Veel kant-en-klare maaltijdsalades bevatten namelijk ontiegelijk veel zout, suiker, vet en calorieën. Logisch, want kant-en-klare producten moeten op de een of andere manier smaakvol en houdbaar worden gemaakt.
Sommige maaltijdsalades van Albert Heijn blijken ware caloriebommen te zijn. Het Voedingscentrum vindt dat een goede kant-en-klaarmaaltijd tussen de 400-700 kilocalorieën (kcal) zou moeten bevatten per portie. In de AH Mozzarellasalade van Albert Heijn telt maar liefst 779 kcal.
Idealiter eet een volwassen vrouw zo'n 4 à 5 boterhammen per dag, voor mannen is dat 6 à 8 sneetjes. Jouw kinderen kunnen dagelijks best zo'n 2 à 3 boterhammen eten.