Om te beginnen bepaalt u de hoogte van de nok van uw woning.Trek hier een halve tot een hele meter vanaf. Dit is de ideale hoogte voor uw vlaggenmast. Een voorbeeld hiervan: uw nok van uw woning is 8 meter hoog.
200cm vanaf de grond, maar kan ook net onder het raam van de 1e verdieping bevestigd worden houdt er dan wel rekening mee dat het raam open moet kunnen op de vlaggenstok in de houder te steken of gebruik een handy-stick om de vlaggenstok van de grond te bevestigen in de vlaggenstokhouder.
Wanneer je eenmaal een leuke plek hebt gevonden voor de vlag, is het de volgende logische stap om deze aan de muur te bevestigen. Boor een paar gaatjes in de muur en stop hier vervolgens een plug en een haakje in. De vlag hang je dan op aan de lus. Wil je liever geen gaten in de muur boren?
Regels voor het uithangen van de vlag
U mag altijd de vlag uithangen. Bijvoorbeeld bij een feestelijke gebeurtenis als een huwelijk of het slagen voor een examen. Ook halfstok vlaggen bij een overlijden mag. Er is geen wet die vlaggen verbiedt of bepaalt hoe u moet vlaggen.
Het omkeren van de vlag werd vanaf de 16e eeuw in de scheepvaart gebruikt om aan te geven dat een schip in nood was. Op zee gold dit als een bekend noodsignaal. Het gaf een signaal aan andere schepen dat er hulp nodig was.
Een vlag die halfstok wordt gehangen is een (nationale) vlag die niet aan de top van de vlaggenmast, maar slechts tot ongeveer de helft of 2/3 van de hoogte wordt gehesen en daar uitgehangen.
Over het algemeen geldt dat wanneer een officiële vlagdag op een zondag valt, het meestal een dag later gevierd wordt en daarom gaat ook een dag later de vlag uit. Dodenherdenking (4 mei) en Bevrijdingsdag (5 mei) zijn uitzondering op deze regel.
Een vlag als eerbetoon aan bijvoorbeeld een natie hoort 's nachts niet buiten te hangen. Het hijsen van een landenvlag gebeurt dan ook bij zonsopgang, het neerhalen bij zonsondergang. Alleen wanneer een landenvlag aan beide zijden door schijnwerpers wordt belicht mag deze na zonsondergang blijven hangen.
Volgens het protocol van de vlagregels mag een vlag niet in het donker buiten hangen uit respect voor de vlag, die moet je niet in het duister laten hangen. Wat daarnaast meespeelt is het feit dat de driekleur van de vlag dan niet meer zichtbaar is.
Betonspijker. De betonspijker is ook gemaakt van gehard staal. Daarnaast bevat deze spijker ribbels, waarmee hij zich vast hecht in beton. Een variant hierop is de plintnagel.
Met dubbelzijdige montage tape heeft u een goed alternatief voor boren en spijkeren. Grote kleefkracht, maar soms wel met resten bij verwijderen. Een eenvoudig alternatief op dubbelzijdig tape, zijn montagestrips.
Heeft u een bedrijf, dan plaatst u een vlaggenmast natuurlijk naast uw bedrijfspand. In dat geval mag u aanhouden dat de vlaggenmast een meter onder de nok moet komen. Een vlaggenmast bij uw pand bevestigt u doorgaans in de grond met een grondanker.
Pluggen en schroeven gebruiken
Wat handig is om te doen, is om hierna de vlaggenstokhouder te plakken om te kijken of de plug goed zichtbaar is. Met behulp van een schroefmachine of schroevendraaier kun je de schroeven goed aandraaien. Als richtlijn kun je denken aan schroeven van 4x40 mm.
De meestverkochte vlaggenmasten zijn 6, 7 of 8 meter in lengte, gemeten vanaf het maaiveld of trottoir. Wanneer de mast tussen een meter en een halve meter korter is dan de nok van het pand, dan komt de vlag en de mast het best tot zijn recht.
Je kunt de vlag met de tas eraan laten hangen tot aan de diploma-uitreiking of tot aan het examenfeest. Dat is een eigen keuze. Wel even 's nachts binnenhalen. Volgens het vlagprotocol mag een vlag uit respect niet in het donker buitenhangen.
Er is geen wet die vlaggen verbiedt, en ook geen wet die bepaalt wanneer het genoeg geweest is. Je bent nooit strafbaar als je de vlag uithangt. Tot wanneer je hem laat hangen, is dus helemaal aan jezelf.
Op 4 mei hangen in Nederland de vlaggen halfstok als teken van eerbied en respect voor de oorlogsslachtoffers. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept alle inwoners op om op 4 mei de gehele dag de vlag halfstok te hangen (van zonsopgang tot zonsondergang).
Elke vlag moet bij zonsondergang worden neergehaald en eventueel bij zonsopgang weer worden gehesen. Alleen wanneer een landenvlag aan beide zijden door schijnwerpers wordt belicht mag deze na zonsondergang blijven hangen.
Spreekwoorden: (1914) De vlag strijken, d.i. onderdoen voor iemand; ook: doodgaan5); eig. de vlag laten zakken6) ten bewijze van overgave; syn. van het zeil strijken; vgl.
De wimpel is een oer-Hollands fenomeen
Deze traditie kent zijn oorsprong bij het begin van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Na de Franse bezetting werd er gezocht naar een manier om de kleur van onafhankelijkheid te herintroduceren in de Nederlandse vlaggenmasten.
De vlag wikkelt om de mast heen
Om dit te voorkomen kunt u een roterende mastknop gebruiken. In de mastknop is daarnaast ook nog een koordgeleider verwerkt, deze voorkomt slijtage van het koord wanneer u de vlag de hoogte in hijst. Absoluut een uitkomst wanneer u deze handeling dagelijks moet uitvoeren.
Officiële richtlijnen voor het vlaggen: Op 4 mei blijft de vlag halfstok hangen na de twee minuten stilte en wordt niet in top gehesen. De vlag mag nooit de grond raken als hij eenmaal is gehesen.