De hoogte verschilt, beginnend bij 200 tot 400 millimeter. De diktemaat begint bij 50mm en kan worden gekocht tot een diktemaat van 150 millimeter.
Er wordt geadviseerd voor draagmuren minimaal 100 mm dikke Ytong blokken te gebruiken. Bij het gebruik van een binnenmuur kun je een minimum van 70 mm aanhouden. Wanneer je hier zware voorwerpen aan op wilt hangen wordt echter ook geadviseerd een dikte van 100 mm te gebruiken.
Cellenbeton is niet gevoelig voor vocht of schimmel, dus is ideaal toepasbaar in natte ruimtes zoals de badkamer. Vanwege de hoge druksterkte zijn de blokken zowel voor dragende, als niet-dragende wanden te gebruiken.
Formaten 60x15/60x20/60x25/60x30cm. Diktes 10, 15 en 20 cm. Toebehoren : YTONG - ADD: Waterweerhoudend, wordt gebruikt in traditionele mortel om goede hechting te garanderen.
Een veeranker plaats je per drie lagen cellenbeton of gipsblokken en alleen in het blok dat grenst aan de muur (het eerste blok van de laag). Voor het plaatsen van een veeranker zul je een gat moeten boren in de al bestaande muur.
Gasbeton, een oude benaming voor cellenbeton, is een licht bouwmateriaal dat bestaat uit kalk, zand en cement. De basisgrondstoffen worden gemengd, waarna water wordt toegevoerd. Door in het productieproces een kleine hoeveelheid aluminiumpoeder toe te voegen, komt waterstofgas vrij.
Als u een wand gaat plaatsen moet deze verankerd worden met aangrenzende wanden. Dit zorgt voor meer stabiliteit en draagkracht van de Cellenbeton muur. Zonder deze ankers zou de Cellenbeton wand los staan, waardoor de wand kan gaan scheuren of zelfs omvallen. Dit kunt u doen met Veerankers of wandankers dilaterend.
De aankoopprijs van cellenbetonblokken is zeker duurder dan de aankoop van klassieke materialen.
De hoogte verschilt, beginnend bij 200 tot 400 millimeter. De diktemaat begint bij 50mm en kan worden gekocht tot een diktemaat van 150 millimeter.
De Ytong Energy+ bouwblok
De Energy+ bouwblok heeft een zeer lage lambda-waarde (hoe lager hoe beter) van 0.06 W/mK en kan dus zorgen voor zeer goed geïsoleerde muren. Ter vergelijking heeft een standaard bouwsteen een lambda-waarde van ongeveer 0.3 W/mK en voor PUR isolatie ligt dit rond de 0.025 W/mK.
Allereerst hebben kalkzandsteenblokken een vele malen hogere constructieve waarde. Cellenbetonblokken hebben het voordeel dat ze een goede thermische isolatie hebben in tegenstelling tot de blokken van kalkzandsteen. Ook zijn kalkzandsteenblokken zwaar in gewicht, moeilijker te verwerking en niet vochtbestendig.
Op een cellenbeton muur kan dunpleister aangebracht worden. Eventueel kan je vooraf een rasp gebruiken om het oppervlak nog wat te vlakken. In het cellenbeton productgamma van Ytong bestaat een dunpleister die in 2 lagen moet aangebracht worden en die een goed resultaat geeft.
Voor gasbeton kun je gewoon een steen-of betonboor gebruiken. Sommige doe-het-zelvers gebruiken metaalboren voor het boren van gaten in gasbeton. Dit werkt op zich wel, maar ik ben er toch geen voorstander van. De snijkanten van metaalboren zullen op den duur bot worden.
Het celbeton is namelijk waterbestendig, daarom hebben vocht en vorst geen invloed op gasbeton blokken. Ze verzepen niet en zijn ook niet gevoelig voor schimmels.
Ytong kan niet met gewone mortel worden gemest, wel kan dit met tegellijm. Of eventueel mortel aanmaken met bouwdispersie, niet een scheutje maar 1 deel en max 2 delen water.
Cellenbetonblokken zijn zeer geschikt om een scheidingswand mee te vervaardigen. De blokken zijn licht, verkrijgbaar in verschillende formaten, thermisch isolerend en handig te verwerken. Bovendien kan je cellenbetonblokken niet alleen aan elkaar metselen, maar ook verlijmen.
De voornaamste voordelen van cellenbeton zijn, naast het lichte gewicht, de goede thermische en geluidsisolerende eigenschappen, de brandwerendheid, het warmte-accumulerende vermogen en de vorstbestendigheid.
Cellenbeton wordt niet aangetast door vocht en als buitenwand is het materiaal vorstbestendig. Dat neemt niet weg dat Ytong blokken door hun cellenstructuur een capillaire werking hebben, ze zuigen dus water op.
Cellenbeton isolatieplaten zijn stevig, drukvast, zeer licht en brandveilig en worden toegepast als binnenmuurisolatie en plafondisolatie.
Ytong is vooral bekend vanwege de lichtgewicht cellenbetonblokken die te koop zijn in doe-het-zelfzaken, maar ook maakt het bedrijf producten voor professionele bouwbedrijven en utiliteitsbouw. De blokken kan men net als hout zagen.
Gebruik voor het zagen van cellenbetonblokken en speciale cellenbetonzaag. Deze heeft een grove vertanding die ook nog eens gehard zijn. Koop voor je reciprozaag speciale cellenbeton zaagbladen. Een oude houtzaag kan ook maar deze slijt zeer snel.
Gasbetonschroeven hebben hun naam te danken aan het feit dat je ze gebruikt voor gasbeton, ook wel bekend als cellenbeton. Deze schroeven kun je zowel met als zonder voorboren monteren. Kies je ervoor om wel voor te boren, dan krijg je een spanningsvrije montage.
Cellenbeton is een sterk zuigende ondergrond, waardoor het noodzakelijk is de muur eerst met voorstrijk te behandelen. Voor het voorstrijken van een cellenbeton muur wordt gebruik gemaakt van stuc primer. De stuc primer zort ervoor dat de pleister optimaal hecht aan de ondergrond.