Het is voor mensen met een normale weerstand echter geen probleem om je hond intacte huid te laten likken. De meeste ziektes die een hond kan oplopen zijn niet naar mensen overdraagbaar. Daarnaast is de tong van je hond waarschijnlijk nog steeds schoner dan het vaatdoekje dat op je aanrecht ligt.
Vermenigvuldigen. De meeste bacteriën in de mond van de hond gaan dood, terwijl ze op een vaatdoekje blijven leven en zich vermenigvuldigen. Daardoor bevat een hondentong minder bacteriën dan een vaatdoek en wordt er gezegd dat de tong schoner is.
Het fabeltje dat er niks zo schoon is als de tong van een hond is namelijk absoluut niet waar, zegt hondenexpert Marty Becker in de New York Post. Sommige mensen vinden het onsmakelijk om te zien als een hond je gezicht likt.
"Laat je wonden nooit likken door een hond, zijn speeksel is gevaarlijk." Jaarlijks krijgen duizenden mensen last van besmettingen. Er overlijden zelfs mensen na een lik van een hond. In het hondenspeeksel zit de bacterie capnocytophaga canimorsus. Die is ongevaarlijk voor de hond, maar dodelijk voor mensen.
Bij de meeste hondenrassen zal de normale gezonde kleur roze zijn. Wanneer het slijmvlies geel is, kan er sprake zijn van geelzucht. Dit heeft in de meeste gevallen geen spoed. Wanneer de lip en tong erg rood zijn, kan dit een koolmonoxidevergiftiging betekenen.
Bij honden die worden geboren met een blauwe tong of blauwe vlekken op de tong gaat het om een goedaardige verkleuring door verhoogde aanmaak van pigment (melanine) door een genetische mutatie. In de meeste gevallen is de mutatie niet dominant en is de blauwe tongkleur dus een uitzondering.
De blauwe tong van de chow chow
Wist je dat chow chows van nature een blauwe tong hebben? Voor dit ras is het dus heel normaal als het tandvlees en de tong een blauwe kleur hebben. Bij sommige chow chows kan de tong zelfs paars tot zwart zijn.
Waarom likken honden? Honden likken hun soortgenoten als teken van onderdanigheid en zo krijgt het baasje, als hoofd van de roedel, vaak een gepaste tongzoen. De helft van de Nederlandse hondenbezitters kan zo'n kus wel waarderen en laat zich door hun hond in het gezicht likken.
Likken van een wond is gevaarlijk
Een wond schoon laten likken door een hond is niet verstandig, sterker nog: laat een hond nooit aan uw wond likken. Een hond likt overal en nergens aan en dus ook aan minder frisse plekken. Daardoor komen er in het speeksel van de hond ook ziekteverwekkende bacteriën voor.
Van nature likken moederhonden hun puppy's en andersom likken zij terug. Op deze manier zorgt de moeder er voor dat haar pups schoon blijven en bouwt zij een band op met haar nageslacht. Ook voorkomt zij zo dat de pup te sterk zal geuren, iets wat in het wild roofdieren aan kan trekken.
De voornaamste reden dat honden likken is plezier. Je hond heeft het naar zijn zin of ontmoet nieuwe mensen die met hem willen spelen. Wanneer een hond je gezicht, handen of voeten likt bij thuiskomt, is het erg waarschijnlijk dat hij blij is dat je thuis bent. “Welkom thuis en geef mij aandacht!”.
Als een hond een ander likt zegt hij eigenlijk: ik accepteer dat jij de baas bent. Het hoofd van de roedel, jij in dit geval, krijgt dan vaak een stevige lik over het gezicht of op de hand. De likkende hond kwispelt voorzichtig met zijn staart en laat hiermee zien dat hij geen kwaad in de zin heeft.
Er zijn verschillende redenen waarom je hond dit zou kunnen doen. Als je hond veel dominante trekjes heeft, kan hij dit doen om zich te doen gelden. Als hij last heeft van verlatingsangst, is dit een door honden veel gebruikte manier om troost te zoeken, door dicht bij je te zijn.
Het varken staat absoluut op nummer één van de meest schone dieren wereldwijd. Niet dat ze zichzelf kunnen wassen, hier hebben ze een modderbad voor nodig. Zo op het eerste oog lijkt dit modderbad heel vies maar dat is het niet.
Bijvoorbeeld de wandelende tak, schorpioenen, kakkerlakken, spinnen of een mierenkolonie. Deze dieren hebben zeer weinig verzorging nodig. Zorg dat er voldoende voedsel aanwezig is, deze diertjes kunnen heel goed voor zichzelf zorgen.
Het likken aan elkaar bek wordt ook vaak gedaan door honden die goed met elkaar overweg kunnen en ware vrienden van elkaar zijn. In deze situatie is het een uiting van vriendschap en het respect dat beide honden voor elkaar hebben, maar het kan ook een manier zijn om elkaar uit te dagen voor een spelletje.
Een hondenkap of halsband is de traditionele manier om te voorkomen dat een hond aan een wond likt. Je kunt ook proberen de wond te bedekken met een mouw of sterk verband. Naast deze methoden kun je zoveel mogelijk je hond afleiden van de wond, terwijl het dier geneest.
Vervolgens is het heel belangrijk om de voorpoten (of achterpoten) te beschermen. Als de hond daar niet meer kan likken, krabben, bijten en kauwen, kan het gebied namelijk pas echt gaan genezen. Zoekt u een bescherming voor één voorpoot van uw hond? Ga dan voor de MPS-TAZ® Enkele voorpootmouw.
Tijdens het wandelen of spelen kan je hond (kleine) schaaf- of bijtwonden oplopen. Deze kun je zelf goed behandelen en verzorgen. Alles voor de EHBO van je hond vind je hier: van desinfectie tot verzorging. Bijvoorbeeld Betadine, Acederm wondspray en Vetramil honingzalf.
Honden kiezen als favoriet vaak iemand met hetzelfde energieniveau en dezelfde persoonlijkheid als zijzelf. Daarnaast zijn er hondenrassen die vooral een band opbouwen met één persoon, waarbij de favoriete persoon dus ook vaak de enige persoon is.
Sommige honden willen ook in je oor of je neus likken, dat is het moederinstinct dat boven komt drijven, ze willen je gewoon verzorgen en zo je oren, ogen, neus en aangezicht reinigen. Er bestaan verschillende vormen van likjes geven. Zo zal een moederhond haar baby's onmiddellijk na de bevalling droog willen likken.
Zeus staat met zijn twee jaar pas aan het begin van zijn hondenleven, maar toch is de Deense dog al de grootste levende hond ter wereld. De viervoeter is 1,04 meter hoog en daarmee volgens het Guinness Book of Records, voor zover bekend, de grootste.
De buldog, ook wel bullenbijter, is een type hond dat oorspronkelijk werd gefokt voor de strijd tegen stieren (bullen). Gevechten tussen honden en stieren waren vanaf de 16e eeuw tot in de eerste helft van de 19e eeuw populair in verschillende Europese landen, maar vooral in Engeland.