Er zijn naar schatting zo'n 100 miljoen Italianen of mensen van Italiaanse afkomst. Ruim de helft hiervan (60 miljoen) woont in Italië. In Zwitserland wonen circa 500.000 Italianen en in San Marino circa 28.000.
De meeste Italianen wonen in Amsterdam, bijna 10.000. In Noord Nederland zal je weinig Italiaans horen.
Tussen 1996 en 2020 is het aantal Italianen in Nederland bijna verdubbeld (zie: onderstaand tabel). Tot 2010 was de tweede generatie omvangrijker dan de eerste generatie. Sinds 2010 is het aantal Italiaanse immigranten echter toegenomen, vooral vanwege de verslechterde economische situatie in Italië.
Meer dan 25.000 is van Siciliaanse afkomst. Ongeveer 2,5 % van de Belgische bevolking is van op zijn minst gedeeltelijk Italiaanse afkomst. De Italo-Belgen concentreren zich voornamelijk in de voormalige mijnstreken in de provincies Henegouwen, Luik en Limburg.
Genetisch onderzoek heeft aangetoond dat de Italianen hoofdzakelijk afstammen van vier voor-Romeinse volken: de Grieken, de Liguriërs, de Osco-Piceniërs en de Etrusken. De Romeinen en de vele bezetters die Italië tijdens en na de Romeinse tijd nog heeft gehad, hebben relatief weinig sporen achtergelaten.
Ze houden van eten, ze leven voor eten, ze eten eten en ze praten over eten. Ze staan handenwringend op de menukaart van een restaurant te kijken. Het is natuurlijk algemeen bekend dat de prettigste mensen de mensen zijn die van eten houden. Elke Italiaanse vrouw valt in deze categorie.
Ruim de helft hiervan (60 miljoen) woont in Italië. In Zwitserland wonen circa 500.000 Italianen en in San Marino circa 28.000.
Italië is gemiddeld 4% goedkoper dan België.
De stad blijft een sterke aantrekkingspool voor onze noorderburen, want vier jaar geleden waren ze 'maar' met 18.873. De tweede grootste groep buitenlanders zijn de Marokkanen. Al zijn ze tegenwoordig met minder dan in 2015: 11.671 tegenover 11.939, een daling met dik 2 procent.
Volgens de numbeo index zijn de dagelijkse kosten in levensonderhoud vergelijkbaar met Nederland. In Italië liggen de kosten iets lager. Ook als het gaat om uit eten gaan, ben je iets goedkoper uit in Italië.
Je wegsturen is onbeleefd in Italië, dus als jij niet om de rekening vraagt, kun je lang wachten. What is this? Wat je in de supermarkt al niet mag, accepteert de marktkoopman al helemaal niet: het vastpakken en bekijken van de koopwaar. Er zijn fanatiekelingen die zelf klappen uitdelen, hebben we vernomen.
Italiaanse mannen: echte charmeurs
Het zijn enorme flirts en ze maken dames graag het hof. Maar wat dat betreft zijn het ook echte heren; aan het einde van een date geen ongemakkelijke situaties, want de man in kwestie pakt resoluut de rekening om te betalen.
De Italianen over ons: 'Barbaren' "De meeste Italianen idealiseren Nederland als een liberaal land, waar alles goed is georganiseerd en iedereen werk heeft”, zegt Arthur Weststeijn, docent Italiaanse geschiedenis en auteur van Nederlanders in Rome.
Nederland is in Italië altijd gewaardeerd vanwege zijn tolerantie. Aan de ene kant is het een zuinig land, wat onder andere blijkt uit de uitspraken van Rutte en Hoekstra, maar aan de andere kant wordt het land ook beschouwd als belastingparadijs, waardoor Nederland veel Italiaanse bedrijven aantrekt.
In Italië wonen, volgens de introductie voorin het boek, 1,35 miljoen moslims, na christenen de grootste geloofsgemeenschap in het land. Vrijheid van godsdienst is opgenomen in de Italiaanse grondwet en toch zijn er in het hele land in totaal maar acht erkende moskeeën.
De meeste inwoners uit Spanje zijn woonachtig in de provincie Noord-Holland met 15.163 Spaanse inwoners (9.783 in 2011) gevolgd door Zuid-Holland met 14.029 Spaanse inwoners (10.086 in 2011) en Noord-Brabant met 5.990 Spaanse inwoners (4.041 in 2011).
De meeste Turken die in België wonen, komen oorspronkelijk uit de regio Emirdağ , hoewel er ook veel Turken uit Sivas zijn die hun weg naar België hebben gevonden. In 1998 woonde bijna 49,8% in het Vlaams Gewest , 25,2% in Wallonië en 25% in Brussel .
Europa was voor Marokkanen de populairste bestemming in de vorige eeuw. De grootste concentratie van Marokkanen buiten Marokko is te vinden in Frankrijk, met meer dan 1 miljoen personen. Er zijn ook grote Marokkaanse gemeenschappen in Spanje, Nederland, België, Duitsland en Italië.
Diversiteit naar herkomst in België Op 01/01/2022 was 66,6% van de Belgische bevolking een Belg met Belgische achtergrond, 20,6% was een Belg met een buitenlandse achtergrond en 12,8% was een niet-Belg.
Italië is geen arm land. Het heeft een bbp per capita dat iets onder het Europese gemiddelde ligt. Het is, afgemeten aan bbp op basis van koopkrachtpariteit, nog altijd de twaalfde economie ter wereld. Hoewel het land vaak wordt gezien als een belangrijk schuldenland, is dat een onvolledig beeld.
Zwitserland voert de lijst aan met een score van 122,4 – iets wat wij niet geheel onverwachts vinden. Verder wordt duidelijk dat Europa de onbetwiste 'hofleverancier' van dure landen is. Scroll naar beneden voor de volledige lijst.
In totaal zijn in anderhalve eeuw dertig miljoen Italianen naar Argentinië vertrokken. "In Argentinië konden mensen een nieuw bestaan opbouwen, daar was het geld. Dat is de reden dat zoveel Italianen daarheen trokken. De helft van de inwoners heeft Italiaans bloed."
Magna Graecia, Latijn voor Groot-Griekenland was de antieke benaming voor Zuid-Italië en Sicilië. Deze gebieden waren door de Grieken gekoloniseerd vanaf ongeveer 800 v. Chr.
Het land produceert auto's, mode, design en delicatessen, die Made in Italy wereldwijd tot een sterk merk maken en producten en producenten tot begrippen: Fiat, Valentino, Luxottica, Ferrero (Rocher, Nutella), Parmigiano en Prosecco, om er maar een paar te noemen.