De Franse overheid heeft geen specifieke regels voor het vervoer van een huisdier in de auto. U kunt daarom het beste uitgaan van onze eigen wetgeving. Volgens artikel 5 Wegenverkeerswet mag je een huisdier niet zodanig vervoeren in de auto dat dit tot gevaarlijke situaties of verkeershinder leidt of kan leiden.
Er is geen verplichting tot een vaste bench of kennel. Wij adviseren desalniettemin om honden en katten in autobenches, reiskennels of in een hondentuig voor de auto te plaatsen.
Hoewel honden niet verplicht vast hoeven te zitten, kan een 'losse' hond voor onveilige situaties zorgen tijdens het rijden. Veilig vervoer verkleint de kans op letsel voor inzittenden, hond én andere weggebruikers. De beste optie is een stalen, gezekerde autobench in de kofferbak.
In Nederland is het niet verplicht om je hond vast te maken in de auto. Reis je door of in Duitsland, dan is dit wel verplicht en dan is een gordelriem erg handig. Let er ook op dat de hond er niet op gaat bijten, honden krijgen ook met gemak een normale autogordel door midden.
Ze moeten een geldige inenting tegen rabiës hebben en je dient het Europees huisdierenpaspoort bij je te hebben op reis. Huisdieren jonger dan 3 maanden én huisdieren die geen geldige inenting tegen rabiës hebben, mogen Frankrijk niet in.
In Frankrijk is hondsdolheid sinds 2001 officieel uitgeroeid, onderstreept de onderzoeker. Ook ons land is sinds 2001 vrij van rabiës. Het virus komt niet meer voor bij honden, en ook niet meer bij vossen, maar kan nog altijd bij vleermuizen voorkomen.
Het land heeft ruimte voor de mooiste wandelingen waar je niet alleen je hond een groot plezier mee zult doen. Frankrijk is ook erg hondvriendelijk, zo zijn honden op veel terrassen van restaurants en cafes gewoon welkom en zul je dus thuis geen hondenpension hoeven te regelen om zelf lekker op vakantie te kunnen.
Er is geen algehele muilkorflplicht in Frankrijk. Wel moeten grote honden in het openbaar vervoer aangelijnd en gemuilkorfd zijn. Wel zijn bepaalde hondenrassen, of honden die daarop lijken, verboden.
Straf hond achterlaten in auto:
Het achterlaten van een hond in een auto begint bij een boete van 360 euro. Maar is er letsel dan kan iemand gedagvaard worden, dat hangt van de omstandigheden af. Als dat gebeurt kan er een gevangenisstraf worden geëist.
Hoewel je in het buitenland vaak je hond niet los in de auto mag vervoeren, is dit in Nederland gewoon toegestaan. Wanneer je autorijdt mag de hond los op de achterbank of zelfs op de bijrijdersstoel. Toch wordt aangeraden om je huisdier bijvoorbeeld in een speciale gordel te vervoeren.
Iedere twee uur is een goede richtlijn. Zo kan je hond zijn benen strekken en kun jij even een kopje koffie halen. Vergeet de poepzakjes niet mee te nemen.
Een honden autogordel, ook wel de hondengordel of veiligheidsgordel genoemd, is niks anders dan een autogordel voor je hond, dat je vast maakt aan het hondentuigje of de hondenhalsband. Vervolgens klik je hem vast in de gordelhouder en je hond zit vast én veilig in jouw auto.
Ook Pitbulls, kruisingen met Pitbulls, Boerboels, en kruisingen van Engelse Staffordshires, kruisingen American Staffordshire Terriers, kruisingen Mastiff en kruisingen Tosa zijn verboden.
Plaats een transportkooi achterin de wagen of in de koffer (er bestaan ook hekjes om tussen de stoelen te plaatsen) of bevestig hem met een harnas aan een speciale veiligheidsgordel voor dieren. De hond mag in geen geval loslopen in de cabine of vooraan in de wagen zitten. Het gaat om zijn én jouw veiligheid!
Een gewone bench is niet veilig . Ze zijn vrij prijzig en passen niet in iedere auto . Veilig alternatief is dan op de achterbank , tuigje en dat bevestigen met een hulpstuk aan de auto gordel ..
De ruglengte bepaalt de lengte van de bench en moet voor een juiste berekening met 25% verhoogd worden. Dus heeft jouw hond, gemeten vanaf net achter de kop en tot de staartaanzet een ruglengte van 60 cm dan verhoog je 60cm met 25% = 75 cm. De ruglengte van de hond bepaalt de lengte van de bench.
De muilkorfplicht gaat gelden voor 21 hondenrassen die op de landelijke lijst van gevaarlijke honden staan. Voorbeelden zijn de pitbull, rottweilers en bull mastiffs. Acht andere rassen, zoals de boxer, moeten een muilkorf op als ze geen aantoonbare stamboom hebben.
Je kunt je puppy gewoon op schoot zetten, of in een kartonnen doos die je op schoot houdt. Zorg er hoe dan ook voor dat tussen je schoot en de pup een goed absorberende laag zit, bijvoorbeeld handdoeken, want sommige pups houden hun plasje niet de hele rit in en anderen worden zelfs een beetje wagenziek.
Honden, katten en fretten vallen onder Europese regelgeving. Dat betekent dat de dieren onder meer een Europees dierenpaspoort, een chip en een geldige inenting tegen hondsdolheid (rabiës vaccinatie) moeten hebben. Er wordt geen uitzondering gemaakt voor jonge dieren.
Om een paspoort aan te vragen en te registreren heeft de dierenarts vanaf 1 november 2021 het UBN nodig van de eerste eigenaar. De dierenarts registreert het paspoortnummer in een van de daarvoor aangewezen portalen.
Vaak geldt de muilkorf in het openbaar vervoer, zo ook in Frankrijk, maar in Italië geldt dit in alle openbare gelegenheden. In sommige landen zijn 'risicohonden' zoals pitbulls en rottweilers, helemaal niet welkom. In niet-EU-landen zoals Zwitserland, IJsland en Noorwegen gelden andere regels.
Stranden aan de Franse Atlantische kust waar honden zijn toegestaan. In de omgeving van Saint-Jean-de-Monts in de Vendée zijn honden welkom op de volgende stranden: Plage du Pont d'Yeu (aan de kant van de paardenrenbaan), Plage des Tonnelles, Plage de la parée du Jonc en Plage de la Davière.
De Cool Dog Koelmat 24/7 is de best geteste honden koelmat van 2022! Dit is uit onze ultieme test gebleken. De hete zomers kunnen niet alleen voor ons als mensen heel warm zijn, ook je hond kan in deze temperaturen wel wat verkoeling gebruiken. De koelmat helpt je hond om af te koelen.
Steden zijn over het algemeen niet een populaire bestemming voor hondenbezitters. Een hond is minder vrij, zeker in een stad als Parijs. In de Parijse metro mag je je hond alleen meenemen als je hem in een mand vervoert. In de Parijse RER mag je hond aangelijnd met muilkorf mee.