De kosten bedragen gemiddeld 60 euro per maand per dier, maar zijn sterk afhankelijk van de prijzen van het stro, de behoeften van het dier en van de mogelijkheid om op de weide te grazen.
Een ezel kost gemiddeld tussen de twee- en de vijfhonderd euro. De kosten voor voedsel, ontwormingskuren, vaccinaties, de hoefsmid en de dierenarts kunnen behoorlijk oplopen, u bent al snel vijfhonderd tot duizend euro per jaar kwijt.
Een ezel is een sober en sterk dier, dat wel 35 jaar oud kan worden. Dat betekent echter niet dat hij geen verzorging vraagt of geen eisen stelt aan zijn leefomgeving. Een belangrijke eerste voorwaarde is dat een ezel niet alleen gehouden wordt. Het is een zeer sociaal dier en minimaal één maatje is echt een vereiste.
EZELS ZIJN KUDDEDIEREN...
De kans dat hij dag en nacht gaat balken is groot. Denk hierbij vooral aan de buren die echt niet kunnen leven met geluidsoverlast. Ongewenst gedrag is vaak het resultaat van ezels die alleen staan. Hierbij denken we aan bijten, steigeren en uitslaan met de hoeven.
De aanschaf van een mini ezel, ook wel dwergezel genoemd, kan heel erg in prijs verschillen. Waar een erkend fokker er soms wel een paar duizend euro voor vraagt, kunt u er ook voor kiezen om een ezel te kopen via marktplaats, waar een ezel soms maar voor zeshonderd euro verkocht wordt.
Afhankelijk van grootte en beweging en vooral van voedsel drinken ezels gemiddeld zo'n 18 liter per 24 uur. Vooral in de winter bij het voederen van hooi, drinken de ezels veel.
Sommige planten zijn namelijk giftig voor ezels en kunnen zelfs de dood tot gevolg hebben. Planten waarvan bekend is dat ze min of meer giftig zijn, zijn onder andere de acacia, adelaarsvaren, reuzenberenklauw, eikels, kruisbes en klimop.
Vocht en tocht ligt altijd op de loer, waar een ezel slecht tegen kan. Ezels regenen tot op hun huid nat, in tegenstelling tot paarden. Een goede stal, waar zij altijd in moeten kunnen, is een noodzaak.
Door te balken geeft de ezel aan wat voor status hij of zij heeft in de groep. Op die manier blijft de samenhang van de groep gehandhaafd. In het wild balken veelal de dominante ezels, ook wel hengsten genoemd. Merries en veulens balken een stuk minder, tenzij de merries hengstig zijn.
Nee, ezels lachen niet. Wat ze dan wel doen, is in de eerste plaats ruiken. Dit heet de Flehmen Response. Ze trekken hun bovenlip op – flemen – en ontbloten hun tanden om zo beter luchtjes op te vangen.
Een ezel bijt meestal om aandacht te krijgen, om bij zijn eigenaar/verzorger in de smaak te vallen of om met hem of haar om de leiderspositie te vechten. Geweld, zoals aan de oren trekken en de lippen draaien, is niet het goede antwoord op dit gedrag.
Waaruit bestaat de aantrekkingskracht van de ezel: ze hebben een zachte vacht, zijn slim en leergierig, zijn kalm en blijven rustig staan, ze reageren op mensen en gaan graag met ze om. De ezel heeft prettige karaktereigenschappen zoals geduld, zelfstandigheid, doordachtheid, behaagzaamheid en trouw.
Weidedieren zoals geiten en ezels kunnen niet goed tegen de kou en al helemaal niet tegen de regen. Hun vacht is niet waterdicht. Zorg voor een droge en tochtvrije stal.
Het ezel wandelen kent tegenwoordig strengere richtlijnen. Zo was het afgelopen jaar in het nieuws dat mensen die meer dan 100 kilo wegen, niet meer op een ezel mogen rijden. Door het dragen van alle zware toeristen hadden de ezels namelijk veel rugklachten gekregen en sommigen waren zelfs volledig door hun rug gegaan.
Ezels zijn goed bruikbaar als lastdier en als trekdier. Het voordeel van ezels ten opzichte van paarden is dat zij kleiner zijn, beter bestand tegen extreme klimatologische omstandigheden en makkelijker te hanteren en te voeden. Vooral op bergpaden is hun tredzekerheid een pré.
Ezels hebben een droge stal en een weide nodig. In de stal (minimaal acht vierkante meter per ezel) moeten ze kunnen schuilen. De vacht van een ezel kan, in tegenstelling tot een paardenvacht, niet tegen regen. Een ezelweide van duizend vierkante meter is voor twee ezels voldoende.
Mensen huilen. Dieren niet. Toch hebben de meeste dieren traanvocht, omdat het vocht de ogen beschermen.
Volgende oefening: leg het halster voor de ezel neer, laat het even liggen en pak het daarna in de handen. Blijft de ezel staan: belonen. Rent hij weg: blijf wachten tot hij terugkomt en probeer het nogmaals, totdat het wel lukt. Volgende stap: aai de ezel met het halster over de hals.
Met een goede verzorging en huisvesting kan een ezel tot wel 30 à 40 jaar oud worden. Ezels houden graag overzicht op de omgeving. Oorspronkelijk komen ze uit een warmer klimaat, maar met hun dikke vacht kunnen ze in België het hele jaar buiten lopen.
Water. Ezels zijn heel precies over wat ze drinken en moeten altijd schoon water tot hun beschikking hebben. Een stevig vastgezette emmer of zelfvullende waterbak is ideaal, maar zorg wel dat deze dagelijks wordt verschoond.
Tarwestro is prima, maar krijgen ezels alleen de tarwekorrel dan kunnen er zich klonters vormen in de maag. Wie kiest voor uitsluitend onbeperkt stro met een beperkte hoeveelheid structuurrijk hooi, kan daarnaast het beste 300 tot 500 gram ezelmix verstrekken.
Temmen. De speler kan een ezel temmen op dezelfde manier als een paard. De speler kan de inventaris van een getemde ezel op dezelfde manier openen als bij een paard. Ezels kunnen niet uitgerust worden met een paardenharnas, maar enkel met kisten, net zoals muilezels.
Zoals elk dier heeft ook een ezel een degelijke verzorging nodig. 1- Voeding : ezels eten naast gras en hooi ook bieten, wortels, rapen, aardappels, brood, krachtvoer enz. Ezels eten kortom zowat alles. Maar ezels zijn geen vuilbakken die leven van keukenafval.
Steeds vaker laten paard- en ezelbezitters elke drie tot vier maanden een mestonderzoek uitvoeren. Dit in plaats van de traditionele ontwormingskuur. Het tellen van eitjes tijdens een mestonderzoek voorkomt dat wormen resistent worden door het overvloedig toedienen van de ontwormingspasta.
Ezelvlees kan vers genuttigd worden of worden verwerkt in vleeswaren. Vers ezelvlees wordt gebraden of gebruikt voor stoofpot, zoals de Noord-Italiaanse stufato d'asino en tapulon.