KORDIA. Kordia, Dit is een echte topper. Dit van oorsprong Tsjechische ras is in Nederland uitgegroeid tot het hoofdras in de kersenteelt. Zeer lekkere, stevige, grote kersen.
Bing-kersen
Dit is het populairste type dat in de VS wordt gekweekt. Ze zijn groot en een beetje hartvormig, met een stevige, knapperige textuur.
De zoete kers is genetisch diploïde.De zure kers is genetisch tetraploïde. De zoete kers wordt voornamelijk vers geconsumeerd en de zure kers wordt voor de industriële verwerking gebruikt. Beide soorten stammen waarschijnlijk uit Zuidoost-Europa en West-Azië.
“Het Guinness World Record voor de zwaarste kers ter wereld is met zijn 26,45 gram een van onze meest opvallende prestaties.
Kordia en Regina, heerlijke donkere kersen
Deze rassen geven de lekkerste kersen. Ze hebben een geweldige, zoete smaak en zitten vol kersenaroma. De kersen zijn relatief groot, zeer donker van kleur (bijna zwart) en lekker knapperig. Het vruchtvlees is diep rood en heerlijk sappig.
Bing-kersen zijn de leider van deze roedel, samen met hun broertjes en zusjes Lambert, Chelan, Sweetheart en Tulare. Je herkent ze aan hun donkere kleur en hartvorm. Ze zijn allemaal ongelooflijk sappig en erg zoet — zo erg zelfs dat ze vergeleken worden met snoep als ze vers gegeten worden.
Daarom is het belangrijk om niet te veel kersen te eten. Onze afslanktip: Eet niet meer dan twee porties kersen per dag. Op deze manier krijg je niet te veel fruitsuikers binnen, maar profiteer je wel van de gezondheidsvoordelen.
Door het eten van kersen kun je dus je risico op hart- en vaatziekten en darmkanker verlagen. Verder bevatten kersen ook vitamine C, dat belangrijk is voor een gezond immuunsysteem. Vitamine C is een krachtige antioxidant die je lichaam beschermt tegen infecties en ontstekingen.
Italiaanse boeren hebben de grootste kers ter wereld gekweekt die 33 gram "weegt", waarmee ze het vorige record verbreken, schrijft The Guardian. De carmenkers wordt gekweekt door Alberto en Juiseppe Roso uit Piyemonti, een stad die bekendstaat om kersen.
De kersen van de Prunus avium 'Varikse Zwarte'
'Varikse Zwarte' is een zeer oud Hollands kersenras. De kersen zijn glanzend en hebben een zwartrode kleur. De kersen zijn zoet en sappig van smaak. De Varikse Zwarte is geschikt voor directe consumptie.
Kersen zijn goed tegen diabetes
Kersen bieden ook voordelen voor mensen met diabetes. Dit komt door de bloedglucoseverlagende werking die de kersen met zich mee brengen. De bloedglucoseverlagende werking komt door de polyphenolen die in de kersen zitten.
WADENOIJEN - Er zijn minder kersen dit jaar en daarom is de prijs hoger. Nachtvorst in maart en april heeft ervoor gezorgd dat de oogst op zo'n 80 procent van normaal ligt. Tegelijkertijd is de vraag juist groter, zegt kersenteler Aart Blom.
Hoeveel kersensoorten zijn er? Er bestaan wereldwijd ongeveer 1200 kersensoorten , maar u hoeft eigenlijk alleen de belangrijkste te kennen. De Bing-kers is Amerika's populairste soort zoete kers; de Montmorency is de populairste zure kers.
De boom maakt opgaan de scheuten.Op deze opgaande scheuten produceert de boom mooie en grote kersen. Na de oogst wordt de tak vervangen door een nieuw gegroeide opgaande tak. Elke boom heeft 6-7 opgaande takken die elke 15 tot 20 cm uit elkaar staan.
Zure kersen, ook wel zure kersen genoemd , hebben een laag natuurlijk suikergehalte en kunnen erg sappig zijn. Hun hoge zuurgraad zorgt voor een heldere, intense smaak en een soepele textuur, waardoor ze perfect zijn om te bakken als ze worden gecombineerd met een grote hoeveelheid suiker om hun natuurlijke zuurheid in evenwicht te brengen.
Vroege kersen zijn over het algemeen lekker sappig. De rassen in het midden van het seizoen zijn Vanda, Canda Giant en Summit. Dit zijn rassen die starten vanaf week 2/3 van het kersenseizoen. Deze rassen zijn over het algemeen wat steviger en heerlijk van smaak.
Alleen al in Italië worden 18 kersensoorten geteeld , zoals: Ciliegia di Vignola IGP, Ciliegia Ferrovia, Mora di Cazzano en Durone Nero di Anella, om er maar een paar te noemen. Onder de grote Italiaanse producenten vinden we de regio's Veneto, Emilia-Romagna, Lazio, Campania en Apulië.
De bloeiperiode is april en mei, de Prunus avium bloeit dan met witte bloesem. De donkerrode eetbare wilde kersen volgen na de bloei.Ze worden graag gegeten door de vogels en insecten.
Kinderen en adolescenten hebben bijvoorbeeld, als ze opgroeien, voldoende voedingsstoffen en calorieën nodig om zich goed te ontwikkelen en een consumptie van 10 tot 15 kersen per dag wordt aanbevolen. Volwassenen kunnen 15 tot 20 kersen per dag consumeren, of zelfs 25, afhankelijk van de persoon.
Goed voor de stoelgang
Kersen bevatten veel vezels en bevorderen hierdoor de stoelgang en hebben een laxerende werking. Pas wel op dat je niet te veel kersen eet, want dan kan het zijn dat je vaker naar het toilet moet dan normaal.
Beter slapen door kersen
Zure kersen, de morellen, zijn van nature rijk aan aan melatonine. Dit hormoon is verantwoordelijk voor het slaap-waakritme van ons lichaam. Uit onderzoek blijkt dat kersensap de melatoninespiegel verhoogt en de duur en kwaliteit van slaap helpt verbeteren.
Gevoeligheden voor suikeralcoholen of salicylaten in kersen kunnen een IBS-opvlamming, gas, een opgeblazen gevoel, maagpijn en diarree veroorzaken, zelfs bij mensen zonder IBS. Gevoeligheden omvatten ook allergieën, vooral als u allergisch bent voor of negatieve reacties hebt op producten die salicylaten bevatten, zoals aspirine.
Zijn kersen gezonder dan andere fruitsoorten? Qua hoeveelheid antioxidanten zeker. Kersen bevatten ruim twee keer zo veel antioxidanten als bijvoorbeeld druiven en aardbeien.
Gebruik niet te veel suiker, jam, honing, siroop, stroop, witte pasta, witte meel, witte rijst of aardappelpuree. Er zitten veel 'snelle' koolhydraten in, waardoor de bloedsuikerspiegel omhoog schiet.