De beste plek om kleding voor langere tijd te bewaren is een droge, stofvrije en donkere plek. Vochtvrij is nodig om schimmel te voorkomen en een donkere ruimte zorgt ervoor dat textiel niet verkleurt door licht. Een extra kledingkast op zolder of een vochtvrije kelder kunnen werken.
Je kleding kun je het beste op een donkere plek bewaren. Dan hoef je niet meteen aan de kelder te denken; kastdeuren doen al wonderen. Zolang er maar niet te veel zonlicht bij komt. Anders krijg je nare verkleuringen, en dat is natuurlijk niet de bedoeling.
Van een kledingrek en een wasmand, tot een opstaprekje en een archiefkast. Een hoek van de kamer kan ook perfect dienen om je kleding op te bergen. Zet een kledingrek tegen de ene muur, een spiegel tegen de anderen en je bent klaar om je favoriete outfits te passen.
De beste en meest kreukvrije manier om je kleding op te hangen is nog altijd op een hangertje. Plaats een decoratieve plank aan de muur met wat schilderijen, plant of spiegel met een rails eronder waar je je kleding van de vorige dag aan hangt. Je kunt er ook nog wat losse mandjes aan bevestigen voor je accessoires.
Veel mensen bewaren winterkleding op zolder of in de garage, maar dit is niet de beste plek. Bewaar kleding liever op een koele, droge en donkere plek, bijvoorbeeld in of op een kast of onder een bed. Zo ligt het veilig opgeborgen, maar niet in de weg.
Goed isolerende stoffen zijn onder andere wol, zijde en fleece. Ook dons houdt je warm bij extreme kou, maar verliest zijn isolerende functie als het nat wordt. Vermijd wel katoen bij kleden tegen de kou. Deze stof isoleert slecht en blijft lang vochtig als het nat wordt.
Winterjassen kunnen het beste in een donkere, koele en droge ruimte bewaard worden. De meeste winterjassen kun je opvouwen, dat scheelt ruimte. Winterjassen van kwetsbare stoffen en wol kun je echter het beste bewaren aan een stevige, houten kledinghanger.
In iedere slaapkamer heb je er wel een: een stoel of fauteuil waar de kleding zich opstapelt. Helaas ziet het er eerder chaotisch uit dan chic. Veel cooler en overzichtelijker: een kledingladder. Hij neemt niet veel ruimte in beslag en hij is ideaal om je kleren netjes aan op te hangen.
Om te beginnen: haal al je kledingstukken uit de kast en verdeel ze in categorieën. Begin met de hangende kleding en ga verder met alle opgevouwen kleding. Probeer onderscheid te maken tussen wat je vaak draagt, wat je minder vaak draagt, wat je nooit draagt en wat je vaker wilt dragen. Kijk ook naar het seizoen.
In de kledingkast van de gemiddelde Nederlander vind je 173 kledingstukken, staat in een onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam. Maar van die 173 kleren liggen gemiddeld 50 stuks al meer dan een jaar ongebruikt in de kast.
Mensen hebben gemiddeld 130 kledingstukken. Dat zijn er dus minder dan die zo vaak geciteerde 173 kledingstukken, een aantal dat pas opduikt in de samenvatting van het rapport.
Badzout, bakpoeder of natriumbicarbonaat: strooi één van deze stoffen op de planken of vermeng het met wat water in een kom en plaats het in de kast. Na een paar uur kun je het poeder wegzuigen of de kom verwijderen – en je kast ruikt weer als nieuw.
Blouses en jurken van zijde, 100% katoen, satijn, fluweel en rayon kun je het beste aan een hanger ophangen. Ook nette broeken, blazers en jumpsuits moet je ophangen. Sweaters, hoodies en truien daarentegen, kun je juist wel beter opvouwen dan ophangen. Deze kledingstukken rekken namelijk uit als je ze ophangt.
De bekendste methode om pilling te voorkomen is de vriezer. Stop je nieuwe item gewoon in een plastic zak en plaats deze ongeveer 48 uur in de vriezer. Zodra deze uren voorbij zijn, mag het item ontdooien en moet het direct in de machine worden geplaatst voor een eerste wasbeurt. Waarom dit zo goed werkt?
Pluisjes op wasgoed voorkomen: leg wollen kleding een nachtje in de vriezer. Raar maar waar: door je nieuwe wollen trui een nachtje in de vriezer te leggen, komen er minder pluisjes op. Stop je trui in een hersluitbaar zakje en leg hem een nachtje in de diepvries. Hiermee verminder je de kans op pillen!
Het hoeft écht niet in één dag! Voordat je begint met het opruimen van jouw kledingkast is het belangrijk om te weten dat je echt niet je hele kast in één dag hoeft op te ruimen. Neem je tijd voor deze klus en verspreid alle taken over meerdere dagen als dit beter voor jou werkt.
Broeken, truien, vesten, t-shirts, jurken, rokjes, schoenen en jassen vallen onder de capsule wardrobe. Accessoires, sportkleding, ondergoed en pyjama's tellen niet mee. Volgens deze methode heb je dus 33 kledingstukken nodig die je goed met elkaar kunt combineren, tijdloos zijn en waar je blij van wordt.
Leg je kledingstukken niet lukraak terug in de kast, maar bedenk je welke kledingstukken je veel draagt. Deze leg je op een makkelijk bereikbare plek in de kast. Kleding die je minder vaak draagt, kan mooi wat hoger in de kast. En denk ook eens na welke items je beter op een hangertje kan opbergen.
Naakt slapen verbetert je nachtrust
Om een goede nachtrust te bevorderen, daalt je lichaamstemperatuur wanneer je slaapt. Een pyjama kan dit proces verstoren en daardoor slaap je minder goed. Door naakt te slapen koelt je lichaam eerder af en weten je hersenen eerder dat het de bedoeling is energie te gaan besparen.
Een bed staat het best in het midden van de kamer. Niet te dicht bij het raam of de verwarming. Houd ook voldoende ruimte vrij langs de randen van het bed, zodat u en eventueel uw partner comfortabel in en uit het bed kunnen stappen. Plaats dus nooit het bed met een zijkant tegen de muur.
Getailleerd is het toverwoord als je er slank uit wilt zien. Dit is ook mogelijk met de winterse allrounder, de parka. Er zijn verschillende modellen met een trekkoord in de taille.
Winterjassen kunnen het beste in een donkere, koele en droge ruimte bewaard worden. De meeste winterjassen kun je opvouwen, dat scheelt ruimte. Winterjassen van kwetsbare stoffen en wol kun je echter het beste bewaren aan een stevige, houten kledinghanger.
Winterjassen bij temperaturen onder de 10 graden
Vooral bij een koud Hollands windje. Bij temperaturen onder de 10 graden raden we dan al snel een winterjasje aan. Denk hierbij aan een lekkere dikke parka, een dikke gewatteerde jas, een gevoerde trenchcoat, een gevoerde neppe bondjas of een langere leren jas.