Wat je verliest, is vaak moeilijk te herkennen. Het vruchtje kan in de vruchtzak verborgen zijn, tussen klonten bloed.Klonten bloed kunnen lijken op stukjes.De vruchtzak is wittig en glad.
Hoe weet je dat je alles bent verloren? Als je veel bloedverlies hebt gehad en je merkt dat het minder wordt en de buikpijn langzaam weg trekt ben je in de meeste gevallen alles verloren. Neem wel contact met ons op, zodat wij dit met je kunnen bespreken en met de echo kunnen beoordelen of je baarmoeder echt leeg is.
Wanneer je na zes weken een miskraam krijgt, kun je een klein dooierzakje en embryo – vaak niet groter dan je pinknagel – zien. Bij acht weken ziet het weefsel er volgens veel vrouwen uit als een soort lever. De bloedstolsels zijn glimmend en donkerrood. Na tien weken is het vruchtje ongeveer drie centimeter groot.
Bij een miskraam kun je: afwachten tot het vruchtje vanzelf wordt afgestoten. medicijnen gebruiken die weeën geven. het vruchtje weg laten halen met een operatie (curettage)
Meestal heb je bij een miskraam enkele uren bloedverlies waarbij je weefselresten ziet. Vaak heb je ook krampen, vergelijkbaar met hevige menstruatiepijn. Ook kun je bloedstolsels verliezen. Het kan ook dat er geen kloppend hartje te zien is tijdens je eerste echo.
Echoscopisch onderzoek kan duidelijk maken of het embryo(vruchtje) nog leeft. Meestal kan gezien worden of het hartje nog klopt.
Je kunt wachten tot het vruchtje vanzelf wordt afgestoten door je lichaam. Als de bloeding (al) is begonnen, duurt het meestal een paar dagen tot 2 weken tot de miskraam komt. Dit is zo bij 7 van de 10 vrouwen. Bij 3 van de 10 vrouwen duurt het meer dan 2 weken voordat de miskraam komt of komt de miskraam niet vanzelf.
Vruchtje opvangen
Probeer bij een spontane miskraam het vruchtje op te vangen. Bijvoorbeeld in een glazen potje. De verloskundige kan dan kijken of het vruchtje compleet is en of er niet nog een deel in je lichaam is achtergebleven.
Je darmen zijn meestal ook van slag.Je merkt dit aan dat je of diarree of juist harde ontlasting hebt. Je voelt je erg moe, je bent echt helemaal leeg. De meeste vrouwen zeggen dat niet alleen hun lichaam leeg voelt, maar ook hun hoofd.
De baarmoeder moet het afgestoten vruchtje kunnen verwijderen. Als het vruchtje is uitgestoten, kunnen we met een vaginale echo kijken of de miskraam compleet was. We bekijken of de baarmoederholte leeg is. De inwendige echo hoeft niet direct na de miskraam plaats te vinden.
Wanneer de pijn en bloedverlies op zijn heftigst is verlies je meestal het vruchtzakje ( met of zonder vruchtje) erin. Het vruchtzakje ziet eruit als een klein blaasje, waar pluizige vlokken aan vast kunnen zitten, vaak is het weefsel wat lichter van kleur en voelt een beetje sponsachtig aan.
De meeste miskramen vinden plaats tussen de 8 en 12 weken de zwangerschap. Meer dan 90% van de miskramen heeft als oorzaak een aanlegstoornis bij het embryo of foetus. Bloedverlies en menstruatie-achtige buikpijnklachten zijn vaak de eerste tekenen van een dreigende miskraam.
Maar het kan ook in de vruchtzak verborgen zijn tussen stolsels. Stolsels kunnen vrij stevig zijn en op leverachtig weefsel lijken. Een stolsel kan op een vruchtzak lijken. Daardoor is het niet altijd duidelijk te zien of de miskraam compleet is.
De vruchtzak ziet eruit als een met vocht gevuld blaasje met een vliezig omhulsel dat gedeeltelijk met roze vlokken is bekleed. Vaak komen ook bloedstolsels vrij, die meer donkerrood en glad zijn. Een vruchtzak is niet altijd herkenbaar omdat het klein kan zijn of in een bloedstolsel zit.
Je zit in de 5e week van je zwangerschap en je baby is nu nog geen halve millimeter groot en lijkt qua formaat nog het meest op een maanzaadje. Toch ontwikkelt hij zich supersnel en bestaat hij nu al uit meer dan 125.000 cellen. Vanaf deze week groeit de liefde van je kindje, het hartje!
Zo groot is je baby tijdens week 6 van je zwangerschap
Dat lijkt niet veel, maar dat is het wel als je bedenkt dat je baby twee weken geleden nog maar zo groot als een maanzaadje was (en eruit zag als een kleine garnaal) en nu al de grootte heeft van de nagel van je pink.
Vaginaal bloedverlies en licht menstruatieachtige pijn kunnen het eerste teken van een miskraam zijn. Dit hoeft echter niet. 1 op de 5 vrouwen heeft in het begin van de zwangerschap namelijk last van vaginaal bloedverlies. Bij de helft hiervan ontstaat uiteindelijk een miskraam.
Bij 50% van de vrouwen stoot het lichaam het vruchtje binnen 2 weken uit. Over het algemeen genomen begint het met licht bloedverlies en lichte buikpijn. Dit houdt soms een aantal dagen aan om daarna over te gaan in heftig bloedverlies en krampende pijnen. Soms gebeurt er in de afgesproken periode niets.
Je lichaam is dan bezig het vruchtje uit te stoten. Als je al een keer bevallen bent, herken je de buikpijn waarschijnlijk als weeënpijn. Soms is er ogenschijnlijk niets aan de hand. Je hebt geen bloedverlies en je voelt je normaal zwanger.
Als er al bloedverlies optreedt, is de kans groot dat binnen 7 tot 10 dagen de miskraam spontaan doorzet. De miskraam kondigt zich aan door toenemend vaginaal bloedverlies. Dit kan heftig zijn, u heeft hevige menstruatiekrampen. Het is niet nodig om het vruchtje op te vangen voor onderzoek.
Een miskraam kan beginnen met steeds wat licht bloedverlies dat na enkele dagen meer wordt, maar dat hoeft niet. ook kan de miskraam in één keer op gang komen. Meestal heb je bij een miskraam enkele uren bloedverlies, waarbij je weefselresten ziet.Vaak heb je ook krampen, vergelijkbaar met hevige menstruatiepijn.
Bloedverlies is vaak het eerste teken van een miskraam. Meestal komt een miskraam binnen een aantal dagen op gang, soms duurt dit nog een week of zelfs een paar weken. Geleidelijk ontstaat krampende pijn in de baarmoeder en neemt het bloedverlies toe, zoals bij een hevige menstruatie.
Het verloop van een spontane miskraam
Meestal is er aanvankelijk weinig bloedverlies dat enige dagen tot wel 2 weken kan duren. Als de miskraam 'doorzet' krijg je geleidelijk aan een krampende pijn in de baarmoeder en neemt het bloedverlies toe, zoals bij een hevige menstruatie.
Het merendeel van de miskramen vindt plaats in de eerste weken. Soms nog voordat iemand wist zwanger te zijn. Wanneer op een echo een kloppend hartje is gezien (vanaf de 6e week), dan is de kans op een miskraam nog maar 1-3%! Vaginaal bloedverlies en/of buikpijn zijn meestal de eerste tekenen van een miskraam.