Er zijn heel wat signalen die wijzen op een toxische vriendschap. Zo kan je je best vragen beginnen stellen als je vriend(in) de hele tijd over zichzelf praat, regelmatig beloftes verbreekt en veel meer van jou verwacht dan hij/zij zelf geeft.
Een giftige vriend neemt veel meer dan dat die geeft. Hij of zij belt alleen maar als die iets van jou nodig heeft, bijvoorbeeld om iets te lenen of het hart te luchten. Hierdoor is de vriendschap erg eenzijdig en voel jij je instant uitgeput als de naam van deze vriend op je telefoonscherm verschijnt.
Elke vriendschap is anders en iedereen beoordeelt zijn vriendschappen op een andere manier. Wat voor de één een kennis of een netwerkrelatie is, is voor de ander een (oppervlakkige) vriend.
Het eerste wat je kunt doen is realiseren wat maakt dat je ze ontgroeit bent. Je kunt verder ontwikkeld zijn, een ander pad ingeslagen zijn. Maar dat is te vaag en niet voldoende. Om je af te vragen wat je ontgroeid bent, moet je jezelf eerst afvragen wat je in eerste instantie verbond met die ander.
Bij een eenzijdige vriendschap horen eenzijdige gesprekken. Dat houdt in: er wordt totaal niet naar jou geluisterd of naar jouw leven gevraagd. Het enige wat er van jou verwacht wordt is dat je luistert en advies geeft. Zodra je begint over jezelf merk je dat er niet eens geluisterd wordt.
Ze gunnen anderen hun succes niet
Omdat ongelukkige mensen zelf vaak het gevoel hebben van alles tekort te komen, kunnen zij zeer misgunnend zijn naar andere mensen toe. In hun ogen, verdienen die hun succes namelijk niet. Vaak vinden ze dat anderen succes, geld of liefde is komen aanwaaien.
Ze maken weinig oogcontact. Het zegt veel als goede vrienden je niet in de ogen kunnen kijken. De ene kijkt uiteraard al wat meer en dieper in de ogen dan de ander maar bijna geen oogcontact maken, duidt op een slechte intieme relatie. Hou ook eens in het oog hoe vaak je vrienden op hun gsm kijken in jou bijzijn.
Tik linksboven op Facebook op je profielfoto. Scrol omlaag naar je vriendenlijst en tik op Alle vrienden weergeven. Tik rechts naast de persoon die je wilt verwijderen als vriend op Vrienden. Tik op Verwijderen als vriend.
Ze praten over hun families; hun baan; hun problemen; hun successen en wat zij willen en denken dat ze nodig hebben, meestal van jou. Meestal vinden ze het geen probleem om je tijd in beslag te nemen, of wat je aan het doen bent, dus kunnen ze door blijven gaan over zichzelf.
genieten van elkaars gezelschap; vertrouwen in elkaar; positieve wederkerigheid: een gelijkwaardig geven en nemen tussen de twee vrienden; de mogelijkheid om jezelf te zijn, je eigen gevoelens te uiten en fouten en vergissingen te durven maken zonder bang te zijn dat je daarvoor wordt veroordeeld.
Uit onderzoek van de Universiteit van Oxford blijkt dat jullie 2 keer per week moeten afspreken. Niet meer en niet minder. "Om sterke vriendschappen te onderhouden, is het belangrijk om elkaar 2 keer per week te zien", legt psycholoog Robin Dunbar uit aan Huffington Post.
In het echte leven heeft bijna de helft van alle Nederlanders één tot vijf vrienden. 28 procent heeft 6 tot 10 vrienden. 10 procent heeft 10 tot 15 vriendschappen en 7 procent ziet meer dan 16 mensen als vriend.
De letterlijke betekenis van toxisch is giftig. Het woord 'toxisch' wordt gebruikt om een groot aantal gezondheids-, sociale en milieuproblemen te beschrijven. In interpersoonlijke relaties wordt het woord toxisch gebruikt om iemand te beschrijven die door zijn gedrag onrust, angst en stress veroorzaakt bij anderen.
Gedrag van een of meerdere personen, wat zorgt voor een negatieve stemming, of gedrag wat andere personen negatief beinvloed. Een stereotype toxic persoon is iemand die direct of indirect zorgt voor negativiteit.
Niet meedoen of niet meer meedoen. Dat je emotioneel niet meer betrokken wilt zijn in de mate waarin je je betrokken voelde (op iets of iemand) Dat je de relatie met je partner beëindigt en geen contact meer wenst. Dat je je terugtrekt uit de relatie, functie of lidmaatschap van een partij.
Bedank hem of haar voor de tijd die jullie gehad hebben. Geef eventueel aan waarom het voor jou nu stopt. Probeer dit te doen zonder verwijten te maken; houd het bij ik-boodschappen en maak liefst je eigen aandeel kenbaar. Blijf steeds respectvol en wens hem/haar oprecht het beste.
De belangrijkste redenen van het einde van de vriendschappen waren het verschil in sekse, het verschil in populariteit bij andere kinderen, het verschil in fysieke agressie en het verschil in prestatieniveau op school.
De vriendschap oppimpen
Maak het bespreekbaar met de vriendin(nen) in kwestie. Wellicht voelen zij hetzelfde en kunnen jullie samen naar een oplossing zoeken. Zo kunnen jullie bijvoorbeeld een nieuwe gezamenlijke hobby zoeken om elkaar vaker te kunnen zien en een nieuwe gedeelde interesse opbouwen.
Maar wat doe je eraan? Allereerst kan het erg helpen om de situatie te accepteren. Constant dat gevoel wegdrukken heeft geen zin, net als doen alsof het je niks interesseert. Zeker als een goede vriend(in) je niet uitnodigt of afwijst, mag je hier best even van balen.
Wees selectief als het gaat om de contacten met mensen die je wil onderhouden. Als iemand jou geen energie geeft en je leven niet beter maakt, is het zonde om hier je tijd en energie in te steken. Zeker omdat je dit maar beperkt hebt. Investeer je tijd en aandacht in de mensen die veel voor je betekenen.
Als je jaloers bent, wil je iets hebben wat een ander heeft. Het kan daarbij gaan om materiele zaken of eigenschappen. Maar ook om relaties die iemand heeft met anderen. Een andere vorm van jaloezie is een ander iets niet gunnen.
Denk erover na over je vriend(in) hunkert naar aandacht.
Jaloerse mensen trekken van nature vaak de aandacht. Let erop hoe je vriend(in) zich gedraagt waar anderen bijzijn. Een jaloerse vriend(in) zal altijd proberen om in het middelpunt van de aandacht te staan.
Niet kunnen zien, dat een ander iets heeft. In het eerste geval is men zelf niet in het bezit van de zaak, die men (een ander) benijdt. Bij misgunnen kan men zelf in het genot van iets zijn, maar niettegenstaande dit, een ander het genot willen ontzeggen, omdat men het hem niet gunt.