Je kunt de lastige fase van sprong 2 herkennen aan dat je baby wat meer huilt, hangeriger en humeuriger is dan normaal. Deze lastige fase vindt plaats tussen week 7 en 10. Deze fase van sprong 2 hoeft niet de gehele drie weken te duren.
Sprong 2 (rond de 8 weken oud)
Ze wilde ook steeds meer dingen 'doen'. Alleen maar in de box liggen was niks meer voor Skye, ze wilde dingen zien. Na dit sprongetje begint dan ook het rondjes lopen door de woonkamer. Ze zijn langer wakker en willen dus ook meer variatie in hun dag.
Het snelle moment van de groeispurt wordt een sprongetje genoemd. Op deze momenten zal je baby dit ook laten merken; Ze kunnen wat aanhankelijker, humeuriger en onrustiger zijn dan normaal. Maar geen zorgen, want dit is compleet normaal en een teken dat je kindje zich goed aan het ontwikkelen is.
Sprong 3 – vanaf 11 weken: De wereld van vloeiende overgangen. Het hele eerste jaar leert je baby dingen die voor ons als volwassenen zo simpel zijn, dat we er niet meer bij stil staan. Maar voor baby's zijn ze het hoogst bereikbare en dus hun piekervaringen. Zo volgen op de vaste 'patronen' de 'vloeiende overgangen.
Sprongetjes baby herkennen
Een sprongetje bij je baby herken je vaak eerst aan een huilerige periode. Je kindje kan hierbij hangerig, humeurig en huilerig worden. Soms lijkt het zelfs alsof je kindje een beetje achteruit gaat in zijn ontwikkeling! Het kan zijn dat je baby hierdoor minder goed slaapt en eet.
De lastige fase van sprong 4: verandering brengt weerstand
Dat noemen we de lastige fase van de sprong. Deze lastige fase duurt meestal 5 weken, maar kan ook 1 of 6 weken duren, dit kan per baby verschillen. Behalve de drie bovengenoemde H's kan je baby nog een aantal kenmerken vertonen als hij de lastige fase ingaat.
Tijdens sprong 2 maakt jouw kleintje enorme sprongen in hoe het de wereld om zich heen ziet. Je baby ontwikkelt nieuwe vaardigheden en begint de omgeving beter te begrijpen, wat natuurlijk invloed heeft op hun gedrag en emoties.
Bereid je maar vast voor want deze sprong is best heftig. Sommige ouders ervaren het zelfs als de meest heftige sprong van allemaal. Maar wees gerust: zoals elke sprong is het maar tijdelijk. Je kindje leert zoveel nieuwe dingen, dat het soms lijkt alsof je daarna ineens een totaal ander kindje hebt.
De vaardigheden fase: zien, horen, ruiken, proeven, voelen
Je baby zal na het nemen van sprong 3 bijvoorbeeld graag dingen in zijn mond stoppen of zal zijn hoofd soepel naar een kant bewegen. Je zult merken dat je baby minder houterig en minder robotachtig gaat bewegen na het nemen van deze sprong.
De sprongetjes gebeuren, of je baby het nou wil of niet. Hij vraagt er niet om en kan ze niet eerder of later laten komen. Vergelijk het met de puberteit: die komt ook wanneer hij komt en je kan er niks aan doen. Anders is het bij het ontwikkelen van de spieren.
Tijdens een sprongetje verandert de ontwikkeling van je baby drastisch. Je zal merken dat je kleintje meer huilt, hangerig en humeuriger is, even minder zichzelf. Ondanks dat het lijkt alsof je kindje achteruit gaat in ontwikkeling, is het juist iets positiefs: het geeft je baby de mogelijkheid nieuwe dingen te leren!
Vaak begint het als 'hoofdkusjes' of 'wangkusjes': je baby legt zijn hoofd of wang tegen jouw gezicht aan. Na enige tijd krijgt hij door dat de personen waar hij aan gehecht is blij worden van zijn nageaapte kusjes en knuffels. Hij gaat het daarom steeds vaker en ook spontaan doen.
De kortste sprongen zijn slechts een week lang en de langste duurt ongeveer vijf weken. Dat klinkt heel erg lang maar veel ouders merken dat er ook tijdens een sprong pieken en dalen zijn.
De lastige fase van sprong 1: de wereld verandert
Soms duurt deze lastige fase maar één dag, soms een hele week. De grootste kans dat je signalen van sprong 1 bij je baby gaat zien, is rond week 5. De lastige fase van de sprong is niet alleen voor je baby een lastige periode. Ook voor jou als ouder is dit soms heftig.
Wil je baby opeens niet meer slapen, terwijl dit voorheen beter ging? Dan kan het zijn dat je kind in een slaapregressie zit. Je baby belandt in een slaapregressie als hij of zij grote ontwikkelingen doormaakt, ook wel een sprong genoemd.
Deze lastige fase duurt bij de meeste baby's vier weken, maar kan ook drie tot zes weken duren. Wist je dat je in onze app alleen de uitgerekende datum in hoeft te vullen en je vervolgens automatisch alle meldingen krijgt wanneer de lastige fase van de sprongen beginnen?
De tweede slaapregressie rond 9/12 maanden
Deze slaapregressie hangt veel meer samen met de mentale en fysieke mijlpalen die je kleintje doormaakt en minder met een exacte leeftijd. Jouw baby beseft plots veel beter dat jij nog bestaat, ookal ziet hij je niet meer.
Hoe lang duurt een sprongetje? De eerste 3 sprongen duren 1 tot 2 weken. Daarna duurt een sprong gemiddeld 4 weken.
In de vierde sprong komt je baby in de wereld van Gebeurtenissen terecht. Waar je baby eerst enkel sensaties, patronen en vloeiende overgangen los van elkaar kon ervaren, snapt hij of zij nu dat dit bij elkaar hoort en één gebeurtenis is!
Hoe lang duurt een slaapregressie? Slaapregressies duren gemiddeld twee tot zes weken en zijn, zo snel als ze zich voordoen, ook weer verdwenen. Ze gaan vaak gepaard met mijlpalen op het gebied van ontwikkeling: leren omrollen, cognitieve ontwikkeling, leren lopen, zindelijk worden etc.
De lastige fase van sprong 5: de wereld op zijn kop
Deze hangerige fase van de sprong duurt bij de meeste baby's vier weken, maar kan ook één of vijf weken duren. De grootste kans dat je de signalen van je baby gaat zien, is rond week 26.
Hoe je kindje op 2 maanden contact leert maken met mensen rondom haar. Ze kan zichzelf troosten door op haar handje te zuigen. Ze begint te glimlachen naar anderen. Ze probeert naar haar ouders te kijken.
Ritme van jouw baby van 2 maanden (8 weken)
Het ritme van jouw baby van 2 maanden is heel belangrijk om goed in slaap te vallen.
Na 8 weken spreken we van foetus omdat alle organen in beginsel aanwezig zijn. De foetus is nu zo'n 2 cm lang. Aan het hoofd zijn de oortjes ontstaan en ook de vingertjes en teentjes zijn helemaal gevormd. Je kindje kan de armen en benen bewegen.