Qua voeding zijn amandelbloem en -meel in principe identiek. Het grootste verschil zit 'm in de volume en massa. Aangezien amandelbloem fijner wordt gemalen, kan het bijdragen aan een dichtere textuur dan waneer amandelmeel wordt gebruikt. Meel is een stuk steviger.
Je kunt normale bloem goed vervangen door amandelmeel. Bijvoorbeeld omdat je glutenvrij moet eten, of omdat je het leuk vindt om een beetje te experimenteren met smaak en structuur. Houd er rekening mee dat bloem zorgt voor luchtigheid en dat amandelmeel een wat steviger en compacter eindresultaat geeft.
Amandelmeel kun je in cakes proberen te vervangen door bloem wanneer je geen speciaal dieet hoeft te volgen. Je kunt hiervoor onderstaande vergelijking aanhouden: 1 1/2 cup amandelmeel = 1 cup bloem.
Amandelmeel is het meest makkelijk te vervangen door andere notenmeel, bijvoorbeeld hazelnootmeel of pecannootmeel.
Het antwoord is ja … máár. Meel heeft net iets andere eigenschappen dan bloem, dus het resultaat zal dan ook niet exact hetzelfde zijn als wanneer je tarwebloem gebruikt. In hoeverre je het verschil zal merken hangt er heel erg van af wat je precies gaat maken.
Op een enkele uitzondering na, ligt de hoeveelheid calorieën vrij dicht bij elkaar: tussen 337 en 350 kcal per 100 gram. Amandelmeel is met 633 calorieën per 100 gram een echte uitschieter, maar ook havermeel (408 kcal) en kikkererwtenmeel (387) zijn rijker aan calorieën dan de rest.
Bij bloem zijn de zemelen en kiemen uit het volkorenmeel gezeefd. Daarmee worden dus ook de belangrijke voedingsstoffen uit het meel gehaald. Hierdoor is bloem minder voedzaam. Meel (of tarwemeel) is vaak een mengsel van bloem en volkorenmeel.
Veel vitaminen en mineralen
Ook bevat amandelmeel veel ijzer wat helpt om vermoeidheid te verminderen. En nog meer mineralen zitten in amandelmeel zoals fosfor, kalium, magnesium, zink, koper, mangaan, selenium en chroom. Heel veel dus. Lekker en gezond!
Volkorenmeel is het gezondste meel dat van tarwe gemaakt wordt. Hierbij wordt de gehele graankorrel gebruikt, dus juist ook de buitenkant waar alle vitaminen, mineralen en voedingsvezels in zitten. Speltmeel lijkt qua voedingswaarde heel erg op volkorenmeel. De een is daarom niet gezonder dan de ander.
Koolhydraatarm meel variaties
Low carb amandelmeel is de basis voor veel recepten. Ook kokosmeel is een goede vervanger voor gewone meel. Maar ook sesammeel en pindameel worden tegenwoordig steeds meer gebruikt. Voor wie graag zelf een koolhydraatarm brood wil bakken zijn er diverse melen met een brood mix.
Het geeft je baksels een licht zoete en nootachtige smaak, al hangt het af van de hoeveelheden die je gebruikt. Sommige recepten maak je met alleen amandelmeel, terwijl je in andere recepten het meel combineert met bijvoorbeeld patentbloem.
Amandelmeel is gevoelig voor oxidatie
Wanneer deze vetzuren te lang hieraan blootgesteld worden, zullen ze oxideren ofwel bederven. Niet alleen gaat hierdoor de voedingswaarde van de vetten achteruit, ook zorgt het voor vrije radicalen.
Amandelmeel is glutenvrij. Ook de variant met zelfrijzend bakmeel is vaak glutenvrij. Er zijn echter ook varianten op markt met toevoegingen van andere meelproducten en dan kan het zijn dat het niet glutenvrij is. Kijk op de website voor recepten met amandelmeel.
Tekorten aan bloem komen vaker voor. Tijdens de coronapandemie was de bloem ook geregeld uitverkocht, net als andere producten. Dat kwam vooral door een mix van verstoringen in de distributieketen en door hamsteren onder consumenten, zoals de befaamde plotse run op wc- papier.
Krijgt een plant te veel voedingsstoffen, vooral stikstof, dan gaat de plant voornamelijk blad maken en geen of nauwelijks bloemen. Er kan ook een tekort aan voedingsstoffen spelen, bijvoorbeeld van fosfor. Is de bodem te zuur dan worden voedingsstoffen vaak niet goed opgenomen.
Je kunt havermeel gebruiken als gelijke vervanging voor amandelmeel. Het heeft echter een grotere consistentie dan tarwebloem, dus het kan zijn dat u de eieren of andere bindende ingrediënten moet aanpassen, zoals hierboven vermeld.
Amerikaanse patentbloem
Dit is een harde tarwe, met meer gluten. Omdat Amerikaanse bloem een nog hoger eiwitgehalte heeft dan normale patentbloem is het perfect voor broodrecepten.
De grondstof voor sojameel zijn sojabonen, deze bevatten relatief weinig calorieën. Deze meelsoort is dus vooral geschikt in caloriearme diëten. Sojameel bevat geen gluten, dus voor een luchtig bakresultaat zoals bij cake en brood is een rijsmiddel noodzakelijk.
Amandelmeel is niet alleen heel lekker, maar bevat ook veel vezels en is ook goed voor je gezondheid. Daarnaast heeft het Steviala amandelmeel een zeer laag gehalte aan koolhydraten. Met amper 5 % koolhydraten past dit amandelmeel dan ook uitstekend in een gezond koolhydraatarm dieet.
Luchtdicht afgesloten is amandelmeel weken te bewaren. Bewaar het bijvoorkeur op een koele, donkere plek. In de koelkast kan maar hoeft niet. Eventueel kan je amandelmeel zelfs invriezen.
Nadeel is dat deze lekkernij zoveel suiker bevat en nogal wat calorieën, mede doordat amandelen erg voedzaam zijn. Een teveel aan amandelen is daarom af te raden. Dit is een belangrijk gegeven wanneer je er voor kiest om amandelmeel te gebruiken. Voor normale consumptie is circa 20 gram per persoon per dag toereikend.
Meel is gemalen graan. Voor het bakken van brood is eigenlijk alleen maar tarwe en spelt goed geschikt. Dat komt omdat tarwe en spelt beschikken over glutenvormende eiwitten dat brood zijn elasticiteit en volume geeft. Rogge heeft ook wel gluten maar heel veel minder en is daar is geen luchtig brood van te bakken.
Jazeker! Je kunt bloem ongeveer 1 jaar bewaren. Hou er wel rekening mee dat met de tijd de bakkwaliteit achteruit gaat: deeg gemaakt van ouder bloem rijst bijvoorbeeld minder goed. Bewaar bloem op een donkere, koele en droge plek.
Er zijn verschillende soorten glutenvrij meel, bekend zijn bijvoorbeeld amandelmeel, rijstmeel, kokosmeel, boekweitmeel, havermeel, quinoameel en kikkererwtenmeel.