Amerigo is een Italiaanse jongensnaam. Het betekent `heerser van het thuisland`.
Dat paard is vernoemd naar de ontdekkingsreiziger Amerigo Vespucci. Deze beroemde ontdekkingsreiziger kwam uit Florence en verkende in dienst van de Spanjaarden en Portugezen het continent Amerika. Toen Bram van der Vlugt in 2010 met pensioen ging, werd het ook tijd voor het paard Amerigo om te stoppen.
De naam Ozosnel komt uit het Sinterklaasliedje “Hoor de wind waait door de bomen”. De tekst gaat daar over “Ja hij rijdt in donk're nachten, op zijn paardje o, zo snel!”. En zo komt het nieuwe paard van Sinterklaas aan zijn naam Ozosnel.
Ozosnel is sinds 2019 het nieuwe paard van Sinterklaas omdat Amerigo met pensioen is gegaan. Paard Amerigo is vele jaren de hulp van Sinterklaas en de Pieten geweest. Maar ook hij werd een jaartje ouder. Net zoals sommige oma's en opa's had Amerigo lang genoeg gewerkt en mocht hij van zijn rust gaan genieten.
Helaas zal Amerigo niet meer terugkeren in de kinderserie. Het paard dat al die jaren de rol van Amerigo heeft vertolkt is nameljk in juli op 30-jarige leeftijd overleden. Het paard heette oorspronkelijk Quadis. Het Sinterklaasjournaal kondigde daarom in de aflevering van dinsdagavond aan dat Amerigo met pensioen is.
Amerigo is niet meer. De witte schimmel die jarenlang dienst deed als het paard van Sinterklaas, is overleden. "Het was een echte wijsneus", zegt eigenaar Arjen de Jong van manege Hippisch Centrum Muiderberg. Mentor, zoals het paard eigenlijk heet, is op 27-jarige leeftijd overleden.
Ozosnel heet in het echt Iko. De veertienjarige ruin woont op Hippisch Centrum Muiderberg.
Mentor, het paard dat jarenlang 'Amerigo' speelde bij intochten van Sinterklaas en ook in films en series waarin de Goedheiligman verscheen, is heengegaan. Het paard werd 27 jaar oud, laat zijn baasje Arjen de Jong weten.
Nicolaas van Myra werd geboren in Patara te Lycië dat in Antalya, hedendaags Turkije ligt, maar in het jaar 280 bij het Romeinse Rijk hoorde. Later werd hij bisschop van Myra, de hoofdplaats van Lycië. Hij stierf op 6 december 342. Al snel na zijn dood werd de Sint-Nicolaaskerk waar hij begraven was een bedevaartsoord.
Het paard van Sinterklaas
Sinds 2018 is het Nederlandse paard van Sinterklaas, Amerigo, met pensioen; zijn opvolger heet Ozosnel. Het Belgische paard heet Slecht-Weer-Vandaag, een naam die is ontstaan tijdens een aflevering van Dag Sinterklaas.
Ozosnel werd de naam van zijn witte paard. Want het paard is heel snel met het bezorgen van alle cadeautjes en daarom past deze naam perfect! Alle Pieten waren het hier meteen mee eens en Knutselpiet maakte direct een mooi naambord voor Ozosnel.
Dit jaar wordt het paard van Sinterklaas 9 jaar oud. Het duurt namelijk ongeveer 6 jaar voordat het skelet van een paard helemaal volgroeid is en bereden mag worden. Als dit eerder gebeurt dan kan een paard last van zijn rug krijgen.
't Schimmeltje draagt met gemak. Sinterklaasje over 't dak.” De schimmel Amerigo was jaren het paard van Sinterklaas op televisie en daarmee het 'echte' paard van de goedheiligman. Volgens de traditie is het paard van Sinterklaas altijd een schimmel.
Voor de andere betekenissen van Amerigo Vespucci zie Amerigo Vespucci. Amerigo Vespucci (Florence, 9 maart 1454 – Sevilla, 22 februari 1512) was een Florentijnse bankier, diplomaat en ontdekkingsreiziger die in Spaanse en Portugese dienst delen van het continent Amerika verkende.
Paarden als Amerigo moeten goed eten. Brokken, hooi en water. Hij kan wel drie emmers water per dag op! Paarden houden ook van vers eten.
Weten jullie nog welke kleur hij eerst had? Ozosnel was namelijk eerst zwart. Paarden piet had hem wit geschilderd omdat hij wist dat Sinterklaas graag een wit paard heeft. Uiteindelijk werd Ozosnel helemaal ingesmeerd met baardenwit van Sinterklaas en nu gaat de witte kleur er nooit meer vanaf.
Sint Piter is de Friese broer van Sinterklaas. Het feest wordt alleen gevierd in Grou. Het is een lokale traditie, ontstaan ergens in de 19e eeuw rond het verhaal dat Sinterklaas het dorp Grou was vergeten.
Tegenwoordig kennen we vooral Sinterklaas en de Kerstman. Dat zijn een soort broers, of in ieder geval naaste familieleden. De Kerstman is de Amerikaanse versie van Sinterklaas, wat duidelijk blijkt uit zijn naam: Santa Claus is een verbastering van het Nederlandse Sint Nicolaas of Sinterklaas.
Jonge kinderen weten vaak eerder dat Sinterklaas en zijn Pieten niet bestaan door oudere broers en zussen.
Het paard Mentor, jarenlang te zien als Sinterklaas' Amerigo bij de landelijke intocht, is op 27-jarige leeftijd overleden. Ook in Amsterdam schitterde hij als het paard van Sinterklaas.
Sinterklaas is al heel oud, maar we weten niet precies hoe oud. In elk geval was hij rond het jaar 300 bisschop van het Turkse stadje Myra. Nicolaas werd later vereerd als heilige, en daardoor werd hij vanaf dat moment Sint-Nicolaas genoemd.
Na zijn dood op 6 december in het jaar 342 verklaarde de katholieke kerk hem heilig. Hoewel Sint Nicolaas na zijn dood op veel plekken in Europa wordt vereerd, ontstaat het Sinterklaasfeest zoals wij dat nu kennen pas veel later.
Stefan de Walle beleeft zijn dertiende intocht als goedheiligman, een rol die hem met de jaren steeds beter past. Nou dag hoor, de kenmerkende, spottende groet van Sinterklaas alias Stefan de Walle (58), verdient stilaan een plekje in de canon van de Nederlandse tv.
Het Sinterklaasfeest is afkomstig van Sint-Nicolaas van Myra, een gelovige die leefde in de derde en vierde eeuw na Christus in Turkije, dat toen Klein-Azië heette. Volgens de legende is Sint-Nicolaas een kindervriend.Zo zou hij drie levenloze jongetjes weer tot leven hebben gewekt.