Skimmen of skimming betekent dat uw betaalgegevens worden gekopieerd zonder dat u dat weet. Skimmers kunnen bijvoorbeeld met opzetstukken de magneetstrip van een pas lezen. U kunt skimmen voorkomen door het toetsenbord van de pinautomaat af te schermen met uw hand.
Fraude met contactloos betalen
Ze toetsen op een mobiele pinautomaat een bedrag in onder de €25,- en proberen het apparaat bij je pinpas in de buurt te houden. Waarschijnlijk lukt de contactloze betaling zonder dat je het merkt. Je ontdekt pas dat je bent geskimd, als je je rekeningoverzicht bekijkt.
Wat moet ik doen als ik slachtoffer ben van skimming? Neem direct contact op met de bank. Banken waarschuwen hun klanten om verdachte of vreemde zaken tijdens het pinnen altijd te melden. Omdat er vaak meerdere slachtoffers zijn, verzamelt de bank alle gegevens.
Criminelen maken zich schuldig aan skimmen als ze pinpas- of creditcardgegevens stelen door bijvoorbeeld op een pinautomaat een vals voorkantje te plaatsen die de gegevens van de magnetische strip van je pinpas afleest.
Met alleen een pincode kunnen criminelen niets. Daarom proberen ze daarna onze betaalpas te rollen of met een babbel- of wisseltruc te stelen. Ieder jaar worden duizenden mensen slachtoffer van deze vorm van fraude.
Wanneer je merkt dat je slachtoffer bent van skimming, is het belangrijk om eerst contact op te nemen met je bank. Vertel je verhaal en zij zullen je uitleggen wat je kunt doen. De bankrekening kan geblokkeerd worden, om te voorkomen dat de schade nog groter wordt.
Vormen van pinpasfraude
De afgelopen jaren komt skimming steeds minder voor. Bij skimming worden je gegevens van je betaalpas of creditcard gekopieerd. Die afname komt door verschillende maatregelen. Helaas betekent dit niet dat er geen pinpasfraude meer voorkomt.
Het skimapparaat is ongeveer één centimeter dik, was bovenop de reguliere kaartlezer geplaatst en sloot netjes aan bij de boven- en onderrand van de betaalautomaat. De hardware binnen het apparaat bestond uit een usb-filmcamera die, bijgelicht door een infraroodled, opnames van het intoetsen van de pincode maakt.
Ze willen dat geld wegsluizen. Dat doen ze bijvoorbeeld door jou een bedrag te betalen met de afspraak dat ze hun geld op jouw rekening laten storten. Later pinnen ze dat geld van jouw rekening af. Omdat het via jouw rekening gebeurt, werk jij mee aan een criminele organisatie en ben jij ook strafbaar.
Als je pint of betaalt met je Betaalpas kunnen de pasgegevens worden gekopieerd. Je pas kan gestolen of verwisseld worden. Laat je niet afleiden, bescherm je codes en bewaak je pas. Ook kunnen criminelen vragen om je pas op te sturen.
Bij contactloos betalen moet u de betaalpas kortstondig dichtbij de betaalautomaat houden om te betalen. Bij bedragen tot en met € 50,- is geen pincode nodig. Boven dit bedrag moet u wel altijd een pincode intikken op de betaalautomaat.
Heeft iemand je IBAN en je bankpas, dan kan in het ergste geval contactloos betaald worden. Hiervoor heeft de dief geen pincode nodig . Gelukkig geldt dit alleen voor kleine bedragen. Elke bank heeft een eigen daglimiet.
Shouldering is een redelijk eenvoudige manier om uw pincode af te kijken. De crimineel kijkt over uw schouder mee (vandaar shouldering) als u uw pincode intoetst. Dat kan bij een geldautomaat of als u de boodschappen in de supermarkt afrekent.
Rekeningen kunnen uit voorzorg (automatisch) geblokkeerd worden als er bijvoorbeeld twijfels rijzen over je identiteit of als er verdachte transacties opgemerkt worden. Het is mogelijk dat je rekening geblokkeerd wordt als de geldigheidstermijn van het document dat je gebruikte voor je identificatie verstreken is.
Let goed op als u pint
Zorg dat anderen niet mee kunnen kijken als u uw pincode intoetst. Maak nooit gebruik van 'behulpzame' personen bij betaal- en geldautomaten. Laat u niet afleiden tijdens een betaaltransactie (of geldopname). Controleer of het bedrag dat u moet betalen juist is weergegeven op de display.
Skimmen kan zwaar worden bestraft met een forse werkstraf maar soms ook met gevangenisstraf. Welke straf wordt opgelegd hangt onder andere af van de hoogte van het fraudebedrag en de duur van de fraude.
'Bonkers' zijn met andere woorden mensen die toegang hebben tot online bankgegevens van anderen en op zoek zijn naar manieren om de virtuele valuta om te zetten in con- tant geld. Het cashen van dit geld gebeurt door zogenaamde 'geld- ezels' (Leukfeldt 2014, p. 239-241).
Ja, dat kan. Het is zeker niet fraudevrij. Via telefonisch bankieren kan je bij veel banken geld overmaken naar een andere rekening. Dus iemand anders kan ook misbruik maken van jouw toegangscode en ibannummer.
Met een kopie van uw identiteitskaart waarop uw naam, geboortedatum en burgerservicenummer staan, kunnen fraudeurs bijvoorbeeld een lening aanvragen of een telefoonabonnement afsluiten. Het gevolg is dat u rekeningen ontvangt voor zaken die u niet heeft gekocht. Laat uw ID-kaart niet zomaar kopiëren.
Een geldezel laat zijn rekening gebruiken om geld van criminelen naar iemand anders over te maken of wit te wassen. Geldezels worden vaak geronseld via social media als Facebook, of via vacatures. Het lijkt een goede manier om snel geld te verdienen, maar je hebt te maken met criminelen.
Bij identiteitsfraude maken criminelen misbruik van valse of gestolen identiteitsgegevens. Ze kopen bijvoorbeeld op naam van iemand anders spullen zonder te betalen.
Toch adviseert Test-Aankoop om de NFC-chip te blokkeren met een gewoon stuk aluminiumpapier, een hoesje of een speciale houder. Op die manier wordt een 'kooi van Faraday' gemaakt rond de kaart, waardoor geen contact meer mogelijk is met de betaalterminal.
Hoe het werkt
Een contactloze betaling begint bij een betaalterminal (bijvoorbeeld de kassa in een winkel) die wil controleren of de bank een betaling toestaat. De terminal maakt via RFID draadloos contact met de chip in de pas en stuurt er een hoeveelheid data heen.
Als je betaalautomaat geen betaalpassen accepteert of betaalpassen slecht leest, kan dit verschillende oorzaken hebben: De chiplezer of de betaalpas is versleten of defect. De betaalpas wordt niet op de juiste manier ingevoerd. Er is sprake van externe schade.