Het symbool voor oneindigheid heet een lemniscaat. Deze ziet eruit als een liggende acht (∞). Georg Cantor (een duitse wiskundige uit de 19e eeuw) heeft als één van de eerste bewezen dat er verschillende groottes van oneindigheid bestaan. Hij heeft hiervoor de zogenaamde diagonaalmethode gebruikt.
Het is een begrip in de filosofie en de natuurwetenschappen (zie daarvoor ook universum). In de wis- en natuurkunde heeft oneindig een min of meer kwantitatieve betekenis en wordt als symbool voor oneindig een lemniscaat (∞) gebruikt (ongeveer een liggende acht, en daarom ook wel zo genoemd).
Een getal staat voor een waarde. Bijvoorbeeld 10 appels, of de waarde van pi. Oneindig heeft geen waarde en is daarom geen getal.
Reacties. Net zoals je iets niet door nul kunt delen (de uitslag is oneindig groot), zo kun je ook het getal oneindig niet vermenigvuldigen of delen. Het getal oneindig wordt daar niet groter of kleiner van.
Het infinity teken staat symbool voor de eeuwigheid. Het woord 'infinity' komt van het Latijnse 'infinitas' en betekent letterlijk 'grenzeloosheid'. Het infinity teken wordt ook wel 'lemniscaat' genoemd.
Hij gebruikte het lemniscaat (de liggende acht) als symbool om de oneindigheid weer te geven, een getal dat groter is dan elk ander cijfer dat ooit kan worden gecreëerd. Deze liggende acht wordt nu nog steeds gebruikt in de hedendaagse wiskunde, als symbool voor oneindigheid.
Reacties. De waarde van pi kan decimaal alleen benaderd worden, want de reeks cijfers achter de komma is oneindig lang. Pi is de verhouding tussen de omtrek en de diameter van en cirkel.
Je kunt bij ELK getal één optellen. Hoe groot het getal ook is. DUS: nee, het tellen zal nooit hoeven stoppen. Echt gegarandeerd nooit.
Je zou kunnen zeggen dat "oneindig min oneindig" gelijk is aan 1 omdat "1 plus oneindig" gelijk is aan oneindig.
Het getal googol een 1 is met 100 nullen. Maar googol is niet het grootste getal. Als je namelijk twee keer googol doet, heb je 2 googol. Het allergrootste getal dat bestaat is 'oneindig', waarvoor het symbool ∞ wordt gebruikt.
Reëel getal
Hoe groot de teller ook is, de uitkomst is altijd 0.
Net zoals een punt oneindig klein is en een lijn (en dus ook een cirkel) oneindig dun.
De lemniscaat is in de wiskunde bekend als een symbool voor oneindigheid. Datgene wat niet meer met welk getal ook is uit te drukken. Rechtopgezet is het een cijfer: de 8. Tussen deze duidelijke 8 en de bijna niet te bevatten oneindigheid van het wiskundige symbool is méér.
“Infinity” is afgeleid van het Latijnse “infinitas”, wat letterlijk “grenzeloosheid” betekent. Het Infinity-teken zoals we dat heden kennen werd in 1655 ontdekt door de wiskundige John Wallis. Wallis stelde de term vast om een getal aan te duiden dat geen einde heeft, dat oneindig is.
0 (nul) is daarvan het kleinste cijfer.
Googol - 10100 = 10.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.
Een googolplexian is een 1 met een googolplex nullen, ofwel 10 tot de macht googolplex.
Een milliljard is een één (1) met 6003 nullen. Het is een milliljoen (een één met 6000 nullen) keer zoveel als duizend. Dit getal is zo groot dat dit getal bijna nooit gebruikt wordt, de diameter van het heelal in meters komt bijvoorbeeld niet eens in de buurt van een milliljard.
Rick de Jong niet: hij is voormalig Europees recordhouder in het getal 'pi' uit zijn hoofd leren, namelijk met maar liefst 22.612 decimalen achter de komma. En zo zou je van de andere cijfers ook een beeld kunnen maken. Stel dat je je pincode wilt onthouden, en je combinatie is 3412.
Het was een enorme cijferarbeid geweest en het getal pi met 34 cijfers achter de komma (3,1415926535897932384626433832795029) werd later in de grafsteen van Ludolph van Ceulen in de Pieterskerk in Leiden gebeiteld.