Hoe herken ik Oedeem? Oedeem in de benen is niet moeilijk te herkennen: als u uw vinger enige tijd stevig in de huid drukt en dan weghaalt, ziet u een putje in het been. Kortademigheid, vooral bij inspanning of bij plat liggen ('s nachts), kan een teken zijn van oedeem in de longen.
Oedeem is te herkennen aan de volgende symptomen: Vochtophoping in de enkels, voeten, benen of armen.Een gespannen gevoel op de plek van de zwelling.Opgezwollen ogen.
Symptomen bij vocht in de benen
Als u met uw vingertop op de gezwollen huid drukt, blijft er even een 'putje' achter op de plek waar u heeft gedrukt. Moe, zwaar of gespannen gevoel in de benen. Benen kunnen gaan jeuken en soms pijn doen. Soms kramp in uw benen 's nachts.
Oedeem begint met een gevoel van spanning in de huid door zwelling van bijvoorbeeld arm of been. Wanneer de vochtophoping is ontstaan door een storing in het lymfsysteem spreekt men van lymfoedeem. Ligt de oorzaak in het slecht werken van de bloedvaten dan spreekt men van veneus oedeem.
Is oedeem in je benen gevaarlijk? Oedeem kan gevaarlijk zijn als het onbehandeld blijft. Zorgvragers hebben namelijk een verhoogd risico op infectie in het gezwollen gebied. Daarnaast is er sprake van verminderde elasticiteit van slagaders, aders, gewrichten en spieren.
Oedeem kan vele oorzaken hebben. Als de aderen in de benen het bloed niet goed afvoeren naar het hart, kan zich vocht ophopen in de voeten, de enkels en de onderbenen. Ook een verminderde pompfunctie van het hart (hartfalen) of lever- en nieraandoeningen kunnen oedeem veroorzaken.
Als u last heeft van vochtophoping, raden wij u aan uw consumptie van wit meel te verminderen en te vervangen door volkorenmeel en ongeraffineerde granen. Alcohol: Alcohol kan winderigheid bevorderen en de afvoer van gifstoffen en overtollig vocht, vooral alcohol, belemmeren.
Het vocht komt buiten de bloedvaten omdat de bloedvaten lekken. Hierdoor ontstaat er zwelling. Angio-oedeem ontstaat vaak plotseling en verdwijnt vaak vanzelf binnen twee dagen.
Gelukkig is er een oplossing: water drinken. En dat niet alleen. Voldoende water drinken op warme dagen zorgt er voor dat je minder snel vocht vast houdt. Wanneer je te weinig drinkt en er dus een tekort aan vocht dreigt te ontstaan, gaat je lichaam vocht vasthouden (een soort spaarstand dus).
Er zijn ook natuurlijke manieren waarop je vocht kan afdrijven. Zo kun je je voedingspatroon aanpassen door meer water te drinken en minder zout te eten. Daarnaast kunnen kruiden zoals bleekselderij, mierikswortel en peterselie helpen om vocht af te drijven.
Oedeemtherapie heeft als doel het lymfesysteem te stimuleren middels lymfedraingage. Daarnaast kan de oedeemtherapeut ook fascietechnieken, lymfetaping, en /of zwachtelen toepassen. Dit alles om de lymfestroom stimuleren of te ondersteunen.
De symptomen van oedeem
Over het algemeen zijn de klachten bij oedeemvorming een zwelling in de ledematen. Door deze zwelling ontstaat lokale pijn, die ook uit kan stralen naar andere gebieden van het lichaam. De opgewollen ledematen zorgen vaak voor bewegingsbeperkingen.
Als veneus oedeem lang blijft bestaan (maanden), kan het overgaan in lymfoedeem.
Vaak begint het met een zwaar of vermoeid gevoel in het aangedane lichaamsdeel en is er ter plaatse enkel sprake van een dikke huid (vaak met bultjes) of een lichte zwelling. U kunt echter ook last hebben van (prikkelende) pijnklachten of het gevoel hebben dat u het aangedane lichaamsdeel niet meer goed kunt bewegen.
Er kunnen verschillende pathologische huidproblemen ontstaan als vochtophoping niet behandeld wordt, zoals jeuk, littekens, pigmentafwijkingen, schilfering, huidverruwing en fibrose. Specifiek bij lymfoedeem kunnen ook de volgende huidproblemen optreden: papillomatosis, verrucosus, elefantiasis, lymffistels.
Bij de behandeling van oedeem is het belangrijk dat u beweegt en niet te veel stil zit. Juist lichte inspanning zoals wandelen en fietsen activeert de pomp van de kuitspier.
Het overtollige vocht kan zorgen voor dikke enkels, voeten en handen. Maar ook beknelde zenuwen en pijnlijke gewrichten. Er is bovendien een verhoogd risico op het ontstaan van een trombosebeen. Oedeem benen pijn na lang staan of zitten: door te lang zitten of staan kan vochtophoping ontstaan.
Als het hart door een instroombelemmering, een uitstroombelemmering of een defecte pompwerking niet voldoende veneus terugvloeiend bloed kan verwerken, stijgt de veneuze druk en treedt er meer vocht uit het vaatstelsel. Oedeem ontstaat vooral van de onderbenen en de laagliggende delen van het lichaam.
Masseren van het oedeem zorgt voor een verbeterde lymfatische afvloed en daardoor vermindering van het oedeem. Let wel op! In dit instructie filmpje wordt enkel een basis methode van masseren voorgedaan. Omdat iedere vorm van oedeem anders is kan het zijn dat deze methode niet helemaal bij jou aansluit.
In broccoli vinden we grote hoeveelheden van de mineralen magnesium en kalium. Beide zijn vochtafdrijvend.
Behandeling bij oedeem
Wel kan als algemeen advies bij oedeem worden gesteld dat u er goed aan doet om matig te zijn met zout eten. Zout houdt namelijk vocht vast en verhoogt de bloeddruk. Ook is het belangrijk dat u voldoende beweging krijgt. Beweeg minimaal 30 minuten per dag.