Een aanhoudende hoest is één van de meest voorkomende symptomen van longworm bij je hond. De hoest wordt veroorzaakt door wormen in de longen van je hond. Die kunnen er zelfs voor zorgen dat honden bloed ophoesten. Het is belangrijk zo'n hoest nooit te negeren.
Diagnose longwormen
De diagnose wordt gesteld door de larfjes van de longwormen in de ontlasting aan te tonen (Baermann methode), of de larfjes worden gevonden bij onderzoek van een longspoelsel (als er een bronchoscopie wordt gedaan).
Het is een haarvormige worm van ongeveer 7 tot 10 mm. Longwormen bij de kat komen over de hele wereld voor, dus ook in Nederland. De volwassen wormen komen voor in de luchtpijp, de kleinere luchtwegen en de longblaasjes.
De Franse hartworm, Angiostrongylus vasorum
Deze worm leeft in de kleinere bloedvaten van de longen en geeft daarmee ook andere klachten dan de echte longworm. Het geeft meer klachten voor de conditie en het uithoudingsvermogen van je hond: Sloomheid.
Honden of katten besmetten zich in door het opeten van larven. Meestal gebeurt dit per ongeluk tijdens het eten van slakken, kikkers, muizen of vogels. De opgenomen larven ontwikkelen zich in het lichaam tot volwassen worm. Op röntgenfoto's van de borst kunnen aanwijzingen te zien zijn voor een longworm infectie.
Als mensen de longworm binnenkrijgen, laat de parasiet zich meevoeren naar de hersenen. Binnen één tot drie weken krijgen patiënten last van hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid. De verschijnselen duren meestal tussen de twee weken en twee maanden en hebben geregeld een dodelijke afloop.
Zij worden gegeten door hond of kat. Zo worden honden en katten weer besmet. Maar ook vogels, kikkers, muizen of andere kleine dieren kunnen besmet zijn door de longworm en vervolgens opgegeten worden door hond of kat. Slechts één bepaald soort longworm wordt al direct via de moederhond op de pup overgebracht.
De longworm
Een kat kan geïnfecteerd worden door in contact te komen met muizen, slakken, kikkers en vogels. Er worden tijdens dit contact longwormlarven opgenomen die zich verplaatsen naar de longen. In de longen worden de larven volwassen en gaan eitjes produceren.
Prognose bij Hartworm
Omdat de behandeling niet zonder risico is, is het wel een ernstige aandoening. Een hond kan wel genezen van Hartworm. Of het dier daarna nog klachten houdt, is afhankelijk van de schade die de ziekte heeft aangericht.
Van 1941 tot 2005 werden slechts 81 gevallen van hartworm bij de mens gemeld. Zowel honden als mensen kunnen hartworminfecties krijgen. Maar uw hond kan het u niet via hun lichaamsvloeistoffen geven. De symptomen van hartworminfecties bij dieren en mensen verschillen vanwege hun ontwikkeling in de bloedbaan.
Help, mijn kat hoest! Katten tonen hoestklachten vaak op een bescheiden manier: ze strekken hun hals, maken een zacht hoestgeluid en trekken daarbij hun buik in.
Het zijn platte witte of lichtgele rechthoekige stukjes, 1 tot 2 centimeter lang. Als ze indrogen zien ze eruit als rijstkorrels. Zelden geeft de lintworm ook jeuk bij de anus, buikpijn, diarree of afvallen.
De meeste besmette katten vertonen geen symptomen van een worminfectie, maar een zware besmetting kan leiden tot gewichtsverlies, braken of diarree, irritatie rond de anus en groeivertraging, vooral bij jonge kittens.
Een hartworm besmetting is te behandelen met Milbemax® (milbemycine). Milbemax is een ontwormingstablet die ook werkt tegen spoelwormen en lintwormen en ook gebruikt wordt voor de normale ontworming. Een andere optie is een druppel in de nek, Advocate®.
Symptomen Giardia bij de hond en kat
De meeste dieren met Giardia hebben geen problemen. Als dieren diarree krijgen, kan deze vanzelf weggaan, intermitterend (het gaat en komt) of chronisch (langdurig en continu) zijn. De ontlasting is vaak bleker, stinkt en is vettig.
De Franse hartworm leeft in de longslagader. De wormen maken een huisdier ernstig ziek. Ze veroorzaken benauwdheid en hoestklachten, waarbij de hond of kat snel kan overlijden. Het is daarom erg belangrijk om een infectie bij onze huisdieren te voorkomen.
De eerste tekenen bestaan uit af en toe hoesten en vermoeidheid; later wordt de hoest chronisch en gaat gepaard met een moeizame ademhaling – vooral tijdens en na lichaamsbeweging –, een lichte bloedarmoede en lusteloosheid. In vergevorderde gevallen kan de hond zelfs al na een lichte lichamelijke inspanning instorten.
Waar komt de longworm voor? De longworm komt in grote delen van Europa, zoals Engeland, Frankrijk maar ook in Nederland voor. Dit is bij heel veel mensen, en dierenartsen onbekend. Symptomen die kunnen wijzen op een longworm infectie bij honden worden hierdoor vaak gemist.
Hartworm (Dirofilaria Immitis) is een parasiet uit het Middellandse Zeegebied. De larven van de worm worden door stekende muggen overgebracht van hond naar hond. Temperatuur en luchtvochtigheid zijn erg bepalend of de larve in de mug kan overleven en zich kan ontwikkelen.
Dit betekent dat uw hond of kat na ongeveer 24 uur geen wormen meer in de darm heeft en, na ongeveer 3 dagen, geen infectieuze wormeieren meer uitscheidt. Dieren kunnen zich na de werkingsduur van het toegediende product direct opnieuw besmetten door opname van nieuwe wormeieren of larven.
Katten worden niet altijd ziek van wormen. De eigenaar zal bijna nooit direct een wormbesmetting kunnen waarnemen. Toch kan uw kat besmet zijn met wormen. Wanneer uw kat braakt, diarree heeft of zelfs wormen uit poept dan is de wormbesmetting zo groot dat direct handelen noodzakelijk is.
Mensen kunnen een mens-specifieke lintworm krijgen door het eten van besmet vlees dat niet goed is bereid. Ook kunnen lintwormen van een kat of hond op de mens worden overgebracht als we bijvoorbeeld een geïnfecteerde vlo binnenkrijgen, al is dat zeer ongebruikelijk.
De rattenlongworm is ook zo'n lieverdje. Het is een minuscule rondworm, luisterend naar de fraaie naam Angiostrongylus cantonensis. Die soortnaam is afgeleid van de Chinese stad Kanton ofwel Guangzhou, waar het beestje ooit is ontdekt als parasiet in ratten.
De hartwormziekte wordt veroorzaakt door de hartworm (Dirofilaria immitis). Als honden gestoken worden door een geïnfecteerde mug, raken ze besmet met hartwormlarven. Binnen Europa is vooral de gewone steekmug (Culex pipiens) de meest gevonden hartworm mug. En dan vooral in Zuid- en Oost-Europa.
Hartworm (Dirofilaria Immitis) is een parasiet uit het Middellandse zeegebied. De ziekte wordt overgebracht doordat stekende muggen de larven van de hartworm van de ene hond of kat naar de ander brengen. Hoewel de kat besmet kan worden door hartworm, is dit dier minder gevoelig voor een infectie dan de hond.