Slachtoffer worden van emotionele chantage gaat namelijk vaak samen met een aantal kenmerken. Je bent een onzeker persoon en zoekt erkenning in de relatie met anderen. Je vindt het moeilijk grenzen aan te geven. Je kunt slecht voor jezelf opkomen.
Iemand die manipuleert gebruikt regelmatig passief-agressief gedrag. Voorbeelden van passief-agressief gedrag zijn liegen, kritiek geven, overdrijven, negeren en sarcastisch zijn. Je kunt dit soort gedrag ook scharen onder een sluwe en achterbakse manier van omgaan met anderen.
Herkennen dat veel dreigementen emotionele chantage zijn, is cruciaal om het te laten stoppen. Vervolgens is het belangrijk grenzen te leren stellen en de ander duidelijk te maken dat je niet te manipuleren bent. Gevaar lopen dat je de relatie verspeelt, is beter dan jezelf kwijtraken.
Betekenis emotionele chantage
Emotionele chantage is een van de krachtigste vormen van manipulatie, waarbij iemand je bedreigt en/of straft, als je niet doet wat hij of zij wil. Degene die chanteert weet dat jij waarde hecht aan de relatie of beseft dat jij afhankelijk bent.
Manipulatie is het opzettelijk beïnvloeden van een ander.
Een manipulator houdt daarbij geen rekening met de wensen en grenzen van die ander. En denkt alleen aan zichzelf. Manipulatie komt overal voor. In liefdesrelaties, vriendschappen, familierelaties en op het werk.
Manipulatieve mensen hebben er een handje van weg om hun eigen onzekerheden op anderen te projecteren. Dit gebeurt bijna altijd onbewust, maar is daarom niet onschuldig.
De narcist als manipulator gebruikt manipulatietechnieken tegen anderen om er zelf beter van te worden, ten koste van anderen. Dat maakt manipuleren niet netjes. Korte termijn winst, daar gaat het de narcist om.
Psychologische manipulatie komt vaker voor dan je wellicht denkt – daaronder vallen álle acties of opmerkingen die bedoeld zijn om jou iets anders te laten doen dan je normaal zou doen op basis van je eigen ingevingen en gevoel.
Bij manipulatie of emotionele chantage probeert iemand je te bewegen om iets te doen of laten wat tegen jouw eigen gevoel en/of belang in gaat. Vaak probeert een manipulatief persoon jou een bepaalde richting in te sturen om daar zelf voordeel bij te hebben.
Manipulatie is een gedrag waarbij een persoon probeert om de geest van een andere persoon te veranderen zonder direct te confronteren. Manipulators gebruiken misleiding , bedrog en bedreigingen om te krijgen wat ze willen , van mensen die bereid zijn aan hen toe te geven.
Als we vaststellen dat we verliefd zijn geworden op iemand, gebeurt dit vaak op basis van euforische gevoelens van verliefdheid. We denken constant aan de persoon en verlangen naar verbinding met de ander, zowel fysiek als emotioneel. We willen de gedachten, gevoelens, wensen en behoeften van de ander kennen.
De gevolgen van emotionele mishandeling doen niet onder voor de gevolgen van lichamelijke mishandeling. Slachtoffers van psychisch geweld kunnen op latere leeftijd te maken krijgen met een scala aan traumaklachten. Waaronder complexe PTSS, depressie, suïcidepogingen en psychiatrische aandoeningen.
Iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis vindt zichzelf beter dan anderen. Hij of zij vertoont egoïstisch gedrag, is dominant, wil bewonderd worden en heeft vaak een gebrek aan inlevingsvermogen. Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis vinden zichzelf belangrijker dan anderen.
Manipulators kunnen je bij alles wat je zegt of doet bekritiseren. Hun opmerkingen zijn bedoeld om je gevoel van eigenwaarde weg te nemen. Ze willen je onzeker maken, zodat je hen steeds meer vertrouwt.
Oorzaken van manipulatief gedrag
Een andere reden dat mensen zich manipulatief gedragen is als er veel op het spel staat, zoals bijvoorbeeld in de politiek. Een bepaald type mensen zal alles doen om aan de macht te blijven zodra ze het eenmaal ervaren hebben, met alle gevolgen van dien.
Bij gaslighting verdraait iemand de waarheid om zo een ander steeds meer aan zichzelf te laten twijfelen. Dit geeft macht: hoe onzekerder het slachtoffer is, hoe meer hij of zij vertrouwt op en afhankelijk wordt van de gaslighter. Waar komt de term 'gaslighting' vandaan?
Manipulatie wordt gebruikt om toch haar/zijn zin te krijgen. Een voorbeeld daarvan is het verwijt: 'Als je dit niet voor me over hebt (of kunt doen), wat stelt onze vriendschap dan nog voor?' Die manipulatie en wisselende stemmingen zijn er vaak de oorzaak van dat relaties niet lang standhouden.
Zelfredzaamheid, onafhankelijkheid, zelfverzekerdheid, opkomen voor jezelf, grenzen stellen & aangeven en je eigen leven te gaan leven, komen allen aan bod. Je kunt de manipulator niet veranderen, ook al blijf je dit proberen. Het gaat niet lukken want een manipulator wilt niet veranderen.
Er zijn twee redenen waarom mensen tot manipulatie overgaan en de eerste is angst. Angst vanuit het niet kunnen bereiken van het gewenste resultaat, simpelweg door wie ze zijn. Angst uit de overtuiging dat iedereen en het leven an sich 'tegen' ze is en ze hierdoor bij voorbaat niets kunnen bereiken.