Een zenuwontsteking geeft vaak heftige pijnklachten. Hier blijft u uiteraard niet graag lang mee rondlopen. Symptomen van een zenuwontsteking lopen uiteen van last met warmte en koude tot een drukkende en zeurende pijn in de kaak. Zelfs oorpijn en hoofdpijn kunnen gevolgen zijn van een ontsteking in de kaak.
De pijn kan zich verschillend manifesteren o.a. van een verhoogde gevoeligheid bij koude, warmte en zoet of scherpe pijn bij dichtbijten/tikken tegen een tand/kies. Mocht de ontstekingsreactie verergeren dan zou er ook een continue zeurderige en/of kloppende pijn kunnen ontstaan.
Bij een ontstoken zenuw in uw tand of kies is het noodzakelijk om een wortelkanaalbehandeling te ondergaan. Een ontstoken zenuw geneest namelijk niet meer uit zichzelf.
Zelf de pijn verlichten: 3 tips
Neem een pijnstiller om de kies- of tandpijn te verlichten, zoals een paracetamol of een ontstekingsremmer als Ibuprofen. Spoel de mond met kruidenthee of met warm, licht gezouten water. Kauw op kruidnagel. Dit kruid verdooft de tandzenuw tijdelijk.
De symptomen van een wortelkanaal ontsteking zijn: Gevoelig tanden bij het drinken van koude- of warme dranken. Voortdurend kloppende pijn in tanden, kiezen of kaak. Pijn bij het kauwen.
Een wortelkanaalbehandeling is meestal nodig bij een hevige ontsteking of infectie in de wortel van de tand. Pijn is meestal de sterkste en meest voor de hand liggende indicatie dat er iets mis is. Heb je hier last van? Neem dan contact op met je tandarts.
Een wortelkanaalbehandeling is een veel voorkomende spoedbehandeling bij Dental365. De redenen hiervoor lopen uiteen, maar de voornaamste reden is pijnbestrijding. Het levende deel in een tand heet pulpa of tandpulpa.
Bij zenuwpijn voelt u een tintelende, prikkelende, branderige pijn. U kunt heftige pijnscheuten hebben. Mensen beschrijven dit ook wel als 'elektrische' of 'schietende' pijn. De pijn blijft vaak lang: weken of maanden.
De zenuw kan ontstoken zijn, zit klem of is beschadigd. De pijn blijft vaak weken tot maanden. Bij zenuwpijn helpen pijnstillers vaak minder goed. Andere medicijnen helpen wat beter tegen de pijn.
Als de ontsteking geen halt wordt toegeroepen, kan het zich verder uitbreiden naar de wortels van de tand of kies. De ontsteking kan zich zelfs verder uitbreiden naar uw kaakbot die de aangetaste tand of kies steunt.
Normaal gesproken trekt dit na twee of drie dagen weg. Als de kiespijn langer aanhoudt, kan het zijn dat een zenuw geïrriteerd is geraakt en een zenuwbehandeling of wortelkanaalbehandeling noodzakelijk is. U kunt dan het best een afspraak maken met uw tandarts of met spoed tandarts Dental365.
Om kiespijn te onderdrukken mag u gerust pijnstillers slikken. We adviseren ibuprofen en paracetamol, omdat deze pijnstillers een ontstekingsremmend effect hebben. U kunt de pijnstillers ook gecombineerd gebruiken voor een versterkend effect.
Waarom doet een kies pijn? Hypergevoeligheid na het leggen van een nieuwe vulling, een stoot of val op een tand gaat meestal van zelf over. Is de irritatie van de zenuw te groot dan zal de zenuw langzaam afsterven (dagen tot maanden).
De tand kan soms dan (tijdelijk) gevoelig worden voor o.a. aanraking en/of warmte en koude. In eerste instantie kan, vanwege de toegenomen doorbloeding door de ontsteking, de tand tijdelijk een rood/roze kleur krijgen. Als reactie trekt de pulpa zich soms terug door extra tandbeen (dentine) aan te maken.
Om de tand of kies te behouden is een wortelkanaalbehandeling de beste keuze. Hierbij wordt het ontstoken tandweefsel weggehaald. Het alternatief voor deze behandeling is het trekken van de tand of de kies. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer een wortelkanaalbehandeling niet mogelijk is.
Door de ontsteking kan als reactie de wang gaan zwellen, soms kan er pus ontstaan (abces) en is het ook mogelijk dat de ontsteking zich uitbreid naar de omliggende weke delen. Bij een acute ontsteking kunt u ziek worden en is koorts ook mogelijk.
Wanneer je niet kan slapen wil het nog wel eens helpen om de kussen wat te verhogen. Dit zorgt ervoor dat de druk op het pijnlijke gebied afneemt en waardoor de kiespijn minder wordt. Bij kiespijn wil het ook nog wel eens helpen om de plek te koelen, waardoor deze wordt verdoofd.
Limiteer of vermijd ook de inname van fastfood en suiker.
Kies voor water in plaats van frisdrank, en kies voor gezonde snacks zoals een stuk fruit, groente, of magere yoghurt. Probeer meer thuis te koken en minder af te halen.
Bij een zenuwontsteking ontstaat er een hevige afweerreactie van de bloedvaten in een kies. Dit komt door een bacteriële infectie van de zenuwen in een kies. De druk in een zenuw neemt toe en dit gaat vaak gepaard met pijn. Deze pijn kan toenemen bij koud of warm eten en drinken.
Langdurige (chronische) pijn is het voornaamste symptoom van zenuwpijn. De pijn kan constant aanwezig zijn of in aanvallen optreden. Gewone pijnstillers helpen vaak niet tegen de pijn. Wrijven op de plek van de pijn maakt de pijn vaak erger.
Medicijnen tegen zenuwpijn
Deze medicijnen helpen soms bij neuropathie: amitriptyline of nortriptyline (bij ouderen) duloxetine of venlafaxine. gabapentine of pregabaline.
Wanneer dit ontstoken weefsel niet verwijderd wordt zal het tandweefsel afsterven en kan de ontsteking zich naar uw kaakbot uitbreiden, waardoor het kaakbot rondom uw tanden of kiezen verloren kan gaan. Wanneer er kaakbot blijft verdwijnen bestaat de kans zelfs dat tanden of kiezen uit gaan vallen.
De tandarts kan er ook voor kiezen om de behandeling in twee keer te doen als de wortelkanalen moeilijk toegankelijk zijn, hij de kanalen niet goed droog krijgt of er een actieve ontsteking is rond de wortelpunt.
De wortelkanaalbehandeling sec heeft ook doelen: het desinfecteren van het wortelkanaalstelsel en het afsluiten van het wortelkanaalstelsel, uiteraard om een nieuwe infectie te voorkomen. Hoe langer je een wortelkanaalbehandeling uitstelt, des te grote wordt de kans dat je tand het als het ware niet redt.