Viscose voelt zijdeachtig aan en je spreekt dan ook wel over kunstzijde (viscoserayon). Viscose neemt goed vocht op, voelt koel aan en valt lekker soepel. 100% viscose moet na het wassen gestreken worden; vooral de goedkopere soorten hebben de neiging tot kreuken.
De stof viscose, ook wel rayon of kunstzijde genoemd, is een half-synthetische vezel die goed ademt. Het lijkt op zijde, maar voelt aan als katoen. Door het halfsynthetische maakproces heeft de stof de voordelen van zowel organische als synthetische stoffen. Daarom is deze stof luchtdoorlatend en toch kleurvast.
Viscose is de kunstmatige variant van katoen. Je ziet het veel in T-shirts, jurken, rokken en blouses. Plus: net als katoen is viscose goed vochtabsorberend en prettig draagbaar. Min: is vrij slap van structuur en als de stof nat wordt, bijvoorbeeld door zweet, trek je er makkelijk een gat in.
Viscose, lyocell of modal zijn variaties van dezelfde vezel die in Europa algemeen als viscose bekend staat, en als rayon in de Verenigde Staten. Ze zijn samengesteld uit cellulose, een verbinding die planten hun kracht en stijfheid geeft.
Modal is een semisynthetisch textielsoort gemaakt van de cellulose uit beukenhout. Het is een verbeterde variant op viscose. Het spinproces waarbij de cellulose uit het hout wordt gehaald is wat aangepast, wat resulteert in langere cellulosemoleculen met betere eigenschappen.
Viscose neemt vocht goed op en blijft bij warm weer luchtig aanvoelen. Lyocell is een vezel die wordt gemaakt van houtpulp van de eucalyptusboom. Het voelt koel aan in de zomer en voert vocht makkelijk af.
Vermijd polyester en rayon (viscose)
Die synthetische stoffen, zoals polyester en rayon (viscose), zijn af te raden bij hoge temperaturen, je krijgt het er namelijk alleen maar warmer van. Let op: ook veel vrouwenondergoed wordt gemaakt van synthetische stoffen, waarschuwt Kok.
Leuke naai-ideeën met viscose
Deze kunstzijde heeft de eigenschappen van zijde, maar is wel een stuk goedkoper in aanschaf. Daarom wordt de stof vaak voor feestelijke kleding en bruidsmode gebruikt.
Viscose. Ook viscose is een goede optie: dit is een natuurlijk materiaal gemaakt van hout- en bamboepulp, waarbij in het verwerkingsproces kunststof is toegevoegd. Hierdoor draagt het bijna hetzelfde als katoen. Ook hennep is heel fijn: deze stof draagt lekker luchtig en neemt minder snel geurtjes op.
De stof is van zichzelf niet rekbaar.
Tevens krimpt viscose vrij snel, waardoor het niet verstandig is om het op een hoge temperatuur te wassen. Was viscose maximaal op 30 graden, zodat je voorkomt dat het kledingstuk straks een andere maat heeft. Gebruik daarnaast niet de droger, want ook hierdoor kan jouw viscose kleding krimpen.
Viscose blijft koel aanvoelen op de huid en de stoffen zijn vaak net iets dunner dan katoen. Het is de perfecte stof voor zwierige (zomerse) kleding. De stof valt soepel en wappert in de wind, maar is niet statisch!
De stof polyester is een lichte en gladde stof die zacht aanvoelt. Het is duurzaam en vormvast. Polyester is erg sterk, het krimpt niet, kreukt niet en vervormt niet. Een nadeel van polyester is dat het niet zo goed ademt: het neemt niet goed vocht op en kan dus zweterig aanvoelen.
Viscose wassen
Dit materiaal kan gemakkelijk krimpen, dus het is van belang om dit niet te heet te wassen. Zorg dat het niet lang en warm gewassen wordt, laat het liggend drogen en gebruik geen droger. Ook hierdoor kan viscose namelijk snel krimpen.
Wat is viscose of rayon? Ook wel bekend onder de naam rayon, is een stof die lekker zacht aan voelt, goed vocht op neemt en een luxe uitstraling heeft. Viscose is een synthetische vezel, maar wel van natuurlijk materiaal.
Goede kwaliteit flatteert/valt mooi om je lichaam. Kijk of je nergens fouten in de stof vindt en ga na of de stof goed aanvoelt. Kijk naar de naden, zomen en knoopsgaten. De naden moeten recht lopen en mogen geen losse draadjes bevatten.
Viscose kan gewoon gewassen worden in de wasmachine, maar doe dit altijd op een lage temperatuur (maximaal 30 graden). Tenzij anders aangegeven, dus check natuurlijk ook het wasvoorschrift! Als jouw wasmachine de optie wol- of zijdewasprogramma heeft, is dit het beste om voor te kiezen.
Stof 6: Viscose
Viscose is een kunstzijde, ook wel rayon genoemd. De grondstof hiervoor is hout. Het neemt snel vocht op dus draagt ook heerlijk koel in de zomer. Viscose kan net als katoen heet worden gewassen.
Viscose heeft een natuurlijke waskrimp van 4-8%. Geen zorgen. Strijk en trek voorzichtig het item terug in model nadat het uit de machine komt. Om kreuken te voorkomen is het aan te raden om na het laatste spoelbad kort, of helemaal niet te centrifugeren en je items niet te drogen in een droogtrommel.
Je ziet het veel in T-shirts, jurken, rokken en blouses. Plus: vocht absorberend, voelt zacht en draagt prettig. Min: kan krimpen en afgeven, vrij slap van structuur. Daarom is viscose niet geschikt voor onder meer sportkleding.
Wat duurzame stoffen betreft, is lyocell – ook wel bekend als Tencel – de absolute top. Naast dat het goed scoort qua duurzaamheid, heeft het ook nog eens hele fijne eigenschappen: het is zacht, zo sterk als polyester en neemt vocht beter op dan katoen. Daarnaast houdt het je net als wol lekker warm.
Viscose is een natuurlijk materiaal, gemaakt van een stroperige vloeistof wat komt uit houtpulp (cellulose). Hierna wordt het behandeld met meerdere chemische goederen die de naam natriumhydroxide en koolstofdisulfide hebben. Na deze behandeling krijg je het materiaal viscose.
Het is een gemengd weefsel van het kunstmatige polyester en het natuurlijke viscose. De naam geeft dus in feite al aan wat voor stof het is: polyester en viscose, dus polyester viscose. Om te begrijpen wat voor stofje dit is, moet je wel eerst weten wat voor materialen polyester en viscose zijn.
Acryl. Acryl is een synthetische stof die lijkt op wol. In tegenstelling tot wol kriebelt de stof niet.
De eerste stof die het warmst is, is wol. Deze stof isoleert beter dan anderen, waardoor hij warmer is. Veel mensen associëren wol met kriebel. Dit hoeft niet altijd, als het een goede trui is hoeft hij niet te kriebelen.