Ja, garnalen hebben een serie zenuwcellen die als hersens kunnen worden beschouwd.
Eet de ongepelde garnalen gewoon met je vingers, de schil en de kop zijn door het frituren ook eetbaar en lekker zoutig en knapperig.
Zowel in zout- als in zoetwater komen garnalensoorten voor, maar de meeste soorten leven in zee. Veel soorten leven op een zandbodem waarin ze zich kunnen ingraven om zich te beschermen tegen predatoren. Er zijn 3268 levende en 57 fossiele soorten garnalen bekend, zowel in tropische, subtropische als koude wateren.
Op het voorlijf zitten vijf paar poten. De twee voorste paren hebben scharen en zijn tot grijporganen ontwikkeld, de overige 3 zijn looppoten waarmee de garnalen zich door het water voortbewegen. De vijf uiterste paren op het achterlijf fungeren als zwempoten.
Grijze garnalen hebben een gemiddelde grootte van 5 à 7 cm. Er zijn wel honderden verschillende soorten garnalen, en hiervan worden er zo'n 300-tal gegeten. Grijze garnalen, of Noordzeegarnalen, zijn voornamelijk afkomstig uit België.
Garnalen hoeven hier niet in te kiezen want het hart van een garnaal bevindt zich namelijk in zijn kop. Waar hij ook naartoe gaat, hij volgt altijd zijn verstand én gevoel! Niet alleen zijn hart zit in zijn kop maar ook alle andere vitale organen zitten daar.
Hij ligt ook niet te slapen. Het is een vervelling van een garnaal. Garnalen vervellen net als krabben om te kunnen groeien. Het skelet van de garnaal zit aan de buitenkant en kan niet mee groeien.
Hierbij kan hij tot 218 decibel produceren, een geluidsterkte die vissen kan doden.
Met hun kieuwen kunnen ze ademen in het water zoals de vissen. Op zee wordt er veel gevist op garnalen. Ze worden zelfs op de boot al gekookt om later op het land te kunnen pellen.
Er is slechts een handjevol diersoorten dat ongesteld wordt. Naast mensen zijn er alleen een paar apen, muizen en vleermuizen die eens in de zoveel tijd ongebruikt baarmoederweefsel uitstoten. Bij alle andere zoogdiersoorten neemt het lichaam dit weefsel gewoon weer op.
Zoetwatergarnalen moeten steeds vervellen om te kunnen groeien, jonge garnaaltjes soms wel elke dag! Deze dieren hebben geen ruggengraat, maar een harde buitenkant.
Schaal- en schelpdieren zijn geen vissen, maar ze worden wel tot (magere) vis gerekend in de Schijf van Vijf.
Garnalenpoep. In de garnaal zit het darmkanaal. Kleine garnaaltjes hebben een klein darmpje, dat valt niet zo op, maar grote garnalen hebben een flinke darm die behoorlijk gevuld kan zijn. Zelfs in dure restaurants komt het regelmatig voor dat de kok van je verwacht dat je garnalenpoep eet.
Garnalen bevatten net als vissen en andere schaal- en schelpdieren een hoge dosis vitamine B12, jodium, fosfor en seleen. Daarnaast bevatten garnalen de vitaminen B1, B2, B11, C en D en verschillende mineralen als natrium, calcium, ijzer, magnesium, koper en zink.
Waarom kleuren zeedieren zoals garnalen, kreeft en krab rood als je ze verhit? De rode kleur wordt veroorzaak door astaxanthine, een pigment dat van nature in kreeften en garnalen voorkomt. In een normale toestand is het pigment aan eiwitten gebonden, waardoor je het niet ziet.
Garnalen eten vrijwel alles. Van afgestorven planten resten tot uitwerpselen van vissen, slakken, etc. Wel is belangrijk dat garnalen hoofdzakelijk plantaardig voedsel krijgen. Garnalen krijgen dit ook hoofdzakelijk in de natuurlijke omgeving.
Tijdens een expeditie in de Kermadectrog, een bijna tien kilometer diepe kloof in de zeebodem bij Nieuw-Zeeland, hebben wetenschappers zeven reusachtige garnalen (Alicella gigantea) ontdekt. De grootste was zo'n 28 centimeter lang.
Wat eten garnalen in de zee? Het zijn vooral vleeseters, die jagen op kleine wormpjes, slakken, vissen en schelpdieren. Alleen in het jeugdstadium worden ook algen en wieren gegeten. Een garnaal jaagt meestal 's nachts.
Als een garnaal in kouder water leeft wordt hij slomer en gaat hij minder snel kweken. Neocaridina garnalen kunnen rond kamertemperatuur van minimaal 18 graden. Caridina garnalen zijn wat moeilijker te houden en deze hebben minimaal een temperatuur van 21 graden nodig.
Garnalen zijn geen dieren die goed kunnen overleven buiten het water. Als ze uit het water kruipen dan is dat vaak een overlevingstechniek. Het water is niet goed (genoeg) voor ze en ze gaan dan ergens anders noodgedwongen een beter huisje zoeken.
Bij een temperatuur tussen de 20 en 30 graden kunnen ze tussen de 5 en de 10 jaar oud worden.
Stofvoer is erg belangrijk voor het laten opgroeien van garnalen en kreeften. Deze zijn als ze net geboren zijn zo klein, dat ze geen groot voedsel kunnen eten. Stofvoer biedt hier de oplossing. Stofvoer is fijngemalen voer, wat voor de kleine garnalen en kreeften wel op te nemen is.
Zout moet je niet zomaar toepassen trouwens. En al helemaal geen keukenzout. Teveel zout zal zoveel effect hebben op de osmose regulatie van de garnaal dat deze geen water meer kan opnemen en dus in feite zal uitdrogen onderwater.
Garnalen kunnen inderdaad uit het aquarium klimmen, maar dat doen ze eigenlijk alleen als of te veel andere garanaaltjes in de bak zijn of de water waardes niet goed zijn.