Een beveiligde website herken je aan 'https' in de adresbalk van je browser.Vaak zie je dan ook het icoontje van een slotje.
Check het veiligheid slotje in de adresbalk
Klik met je muis op het slotje in de adresbalk. Dan zie je dat het certificaat gecontroleerd is (Verified of Valid staat er meestal). Is de website niet beveiligd, dan zie je dat staan. Het kan ook dat je ziet: not secure.
Websites waarvan de URL start met https in plaats van http, zijn zo'n veilige websites.
Https : protocol voor een veilige verbinding
Https is een protocol, waarbij de 's' staat voor secure. Als een website een https-verbinding gebruikt dan wordt alle data versleuteld die met die website wordt uitgewisseld. Een website met https-verbinding is herkenbaar aan het slotje in de adresbalk van de browser.
Opgelet: HTTPS beschermt je niet tegen alle gevaren!
Dat geeft echter een vals gevoel van veiligheid. Want HTTPS garandeert wel dat de verbinding met de website beveiligd is, maar geeft geen zekerheid over de betrouwbaarheid van de website.
De twee zijn in wezen hetzelfde, omdat ze beide verwijzen naar hetzelfde 'hypertext transfer protocol', dat ervoor zorgt dat webgegevens op uw scherm worden weergegeven. HTTPS werkt echter iets anders, is meer geavanceerd en veel veiliger. Eenvoudig gezegd: het HTTPS-protocol is een uitbreiding van HTTP.
Zowel HTTP als HTTPS zijn bedoeld voor het versturen van gegevens via het internet. Bij HTTPS is de beveiliging scherper omdat gegvens versleuteld worden verstuurd. Dit gebeurt met een SSL certificaat. Bij HTTP kun je berichten, die onderschept worden, bekijken zonder dat het bericht ontcijferd moet worden.
Je krijgt een waarschuwing in Chrome als je de site niet beveiligd of via een privéverbinding kunt bezoeken. Open een pagina in Chrome. Kijk naar de beveiligingsstatus links van het webadres om de beveiliging van de site te checken: Beveiligd.
Verdachte site: De site die je wilt bezoeken, is verdacht en mogelijk niet veilig. De volgende site bevat schadelijke programma's: De site die je probeert te bezoeken, kan proberen je te verleiden om programma's te installeren die problemen veroorzaken als je online browst.
Google Chrome is een zeer intuïtieve internetbrowser. Deze browser is vrij eenvoudig te gebruiken en veilig. Bovendien heeft Google Chrome ingebouwde bescherming voor transparantie. De functies voor veilig browsen waarschuwen gebruikers wanneer ze phishing- of malwaresites tegenkomen.
U kunt de Google Safe Browsing-checker gebruiken om te controleren of de website veilig is. Op deze manier kunt u bepalen welke sites mogelijk schadelijk zijn en toegang krijgen tot uw informatie. Een eenvoudige check-in van deze service zal snel en gratis informatie krijgen over hoe betrouwbaar deze bron is.
Bij het niet hebben van een beveiligde verbinding worden de gegevens van en naar de server van de website onversleuteld verstuurd. Deze gegevens kunnen dus ook worden onderschept. Dit kunnen wachtwoorden, creditcard-informatie, betalingsgegevens, sofinummers etc.
De letter 's' staat voor 'secure' (Engels voor veilig). Ook zie je een slotje in een groen balkje in de adresbalk of onderin in het browserscherm. als je op het slotje klikt kun je zien of je daadwerkelijk verbinding hebt met de juiste website.
Als je de gebruikte bronnen beoordeelt op betrouwbaarheid, kijk je allereerst naar de bronnen die de auteur geraadpleegd heeft. Vervolgens kijk je op wie of wat de auteur zijn uitspraak gebaseerd heeft. Gebruikt de auteur bijvoorbeeld een onderzoek van een of andere professor? Dan is de tekst (redelijk) betrouwbaar.
De 's' in 'https://' staat voor 'secure' (veilig). Staat er alleen 'http://' (dus zonder 's') dan is de internetverbinding niet beveiligd en de website waarschijnlijk vals. Stop met internetbankieren of met de betaling en neem contact op met uw bank.
Staat er een keurmerk op de website? Bijvoorbeeld het Thuiswinkel Waarborg, Keurmerk Webshop of Qshop kenmerk? Ga naar de site van het betreffende keurmerk en controleer daar of de webwinkel is aangesloten. Kijk voor keurmerken en meer uitleg hierover bij Consuwijzer.
Een virus kan op allerlei manieren op je computer, smartphone of tablet zijn gekomen als je apparaat niet goed beveiligd is. Je hebt bijvoorbeeld op een link geklikt waarmee je op een website bent gekomen die op dat moment een virus op je computer heeft gezet.
Naast het feit dat Google Chrome de eerste browser is die waarschuwt als de website geen gebruik maakt van HTTPS gaat Google nog een stap verder. Websites met HTTPS worden beter beoordeeld in de zoekresultaten dan websites die dat niet hebben. HTTPS is dus een factor geworden die je vindbaarheid kan beïnvloeden.
Een SSL-certificaat is op meerdere manieren te herkennen. Begint de URL van de website met HTTPS:// dan is de verbinding met een SSL-certificaat beveiligd. De 'S' staat voor secure. Als er een SSL-certificaat actief is dan zie je een slotje in de adresbalk van de internetbrowser.
Betekenis HTTPS: HyperText Transfer Protocol Secur (HTTPS) is een protocol voor het afhandelen van aanvragen tussen een cliënt (browser) en server (webserver). Voor het gebruik van HTTPS dien je een SSL Certificaat te installeren. Dit is het veiligste protocol op het internet.
Met een groen slotje tonen browsers doorgaans dat een website gebruikmaakt van een HTTPS-verbinding. Daarmee wordt het verkeer van en naar die website versleuteld, waardoor het lastiger is af te luisteren. Bij websites die gebruikmaken van HTTP in plaats van HTTPS is dat niet het geval.
HTTPS is bij steeds meer websites aanwezig. Vooral grote organisaties en bedrijven als bol.com, Coolblue en Wehkamp zijn al even voorzien van HTTPS. Ook kleinere organisaties lijken over te stappen naar het HTTPS-protocol.
Ga naar "Instellingen" => "Algemeen" en pas de optie "Home URL" en "Site URL" aan zodat ze beginnen met HTTPS. Om alle bronnen van je website via HTTPS te laten gaan raden wij aan om de volgende plugin te activeren. Deze plugin stelt alles automatisch goed in voor het gebruik van SSL.
Waar staat HTTPS voor? HTTPS is de afkorting voor 'HyperText Transfer Protocol Secure'. Secure is dus de aanvulling op het verouderde HTTP adres. HTTPS zorgt ervoor dat gegevens van verkeer, bezoekers dus, versleuteld worden.