De klachten die mensen met neuskanker vaak hebben zijn divers: verstopte neus. neusbloedingen. oorklachten (enkel- of beiderzijds) zoals dichtzittend oor, slechter horen.
De meest voorkomende kenmerken van neuskanker: Herhaaldelijke neusbloedingen die spontaan kunnen optreden. Verstopte neus. Infectie of ontsteking van de bijholten.
Neuskanker is een vorm van hoofd-halskanker. De tumor in de neus zit in 1 van de holtes: de neusholte, of in een neusbijholte. Neuskanker ontstaat in het slijmvlies van die holtes. Wanneer de tumor groter wordt, kan-ie doorgroeien naar de oogkas, het gehemelte of de huid van de wang.
Neuskanker kan ontstaan in het slijmvlies aan de binnenkant van de neus. Deze vorm heet plaveiselcelcarcinoom. De tumor kan ook ontstaan in de klierbuizen die slijm aanmaken. Zo'n tumor heet adenocarcinoom.
Symptomen neuspoliepen
De belangrijkste klachten zijn neusverstopping, regelmatig optredend verkouden gevoel en een verminderde reuk en smaak. In liggende houding verergeren meestal de klachten van neusverstopping. Soms zijn er klachten van hoofdpijn met een vol gevoel in het hoofd.
Soms zijn de neuspoliepen echter klein, verstopt en liggen ze diep in de neus. De arts kan de poliepen dan niet direct zien. Deze poliepen kan hij vaak wel zien via een neusendoscopie.
Er bestaan kwaadaardige neuspoliepen, maar deze komen zeer zeldzaam voor.
Bij neuskanker is een operatie de meest gebruikte behandeling. Het doel van de behandeling is om te genezen van de neuskanker. Bij een kleine tumor gebruikt de arts een laser, of een kijkoperatie via de neus. Wanneer dit niet mogelijk is, is een grotere operatie nodig.
De binnenzijde van de neus bestaat uit gevoelig weefsel. De geringste invloeden vanuit de ingeademde lucht, virussen, maar met name irritatie door peuteren kunnen al leiden tot beschadiging van slijmvlies en bloedvaatjes met als gevolg korsten in de neus.
Op het lichaam kunnen allerlei soorten plekjes en bultjes, vaak zijn deze bultjes goedaardig. Angiofibromen zijn ook goedaardige gezwellen, opgebouwd uit vaat- en bindweefsel. In de meeste gevallen komen ze voor als bultje op of naast de neus, de kin of in de plooien naast de mond.
Een tumor is meestal onregelmatig van vorm en voelt heel hard aan, want bestaat uit vast weefsel. Ook een jonge volwassene (tot 40 jaar) kan klierzwellingen hebben ten gevolge van een infectie.
symptomen. De meest herkenbare klachten die passen bij rhinitis zijn niezen, snotteren, loopneus en een verstopt gevoel van de neus. Maar ook gaat het vaak samen met jeuk in en rondom de neus, geïrriteerde ogen, druk en pijn rondom de neusbijholtes.
Een neusbijholteontsteking begint als een gewone verkoudheid. Het slijmlies in de neus raakt opgezet, waardoor er neusverstopping optreedt en er snot uit de neus en in de keel kan lopen. Hierdoor zijn de reuk en smaak vaak verminderd en kan er sprake zijn van hoestklachten of keelpijn.
U heeft een bijholteontsteking wanneer u bij verkoudheid (loopneus of verstopte neus) extra klachten heeft, zoals pijn in uw gezicht of minder ruiken. Kauwen of bukken kan de pijn opwekken of verergeren. Een bijholteontsteking gaat meestal binnen 1 tot 3 weken vanzelf over.
Atrofische rinitis is een chronische aandoening van de neusholten. Het slijmvlies van de neus wordt dunner en droogt uit. Soms is ook het onderliggende kraakbeen en bot aangetast. In de neus treden bloedingen op en er vormen zich korsten, die een onaangename geur kunnen verspreiden.
Als uw neus een zeer droge binnenkant heeft al dan niet met korstvorming, kunt u gebruik maken van vaseline. Breng dit voorzichtig aan aan de binnenzijde van de neus. Als u zuurstof gebruikt mag u geen vaseline gebruiken. Als u een loopneus heeft, kunt u gebruikmaken van een neusspray met xylometazoline.
Vestibulitis nasalis (ontsteking van de voorhof van de neus) is een ontsteking van de neusgaten en/of het net daarbinnen liggende deel van de neus. De neusvoorhof valt makkelijk ten prooi aan een infectie, zoals een folliculitis waarbij een haarzakje ontstoken raakt.
Ongeneeslijk zieke kankerpatiënten genezen soms 'spontaan'. Niet zelden begint de genezing na een zware infectie. Aangezien een infectie het afweersysteem stimuleert, werd de suggestie geopperd dat het afweersysteem op eigen kracht een kankergezwel kan opruimen.
Verreweg de meeste poliepen zijn goedaardig en zullen ook altijd goedaardig blijven. Dat wil zeggen dat ze niet zullen uitgroeien tot darmkanker. Poliepen kunnen echter 'onrustige cellen' bevatten, cellen die op den duur uitgroeien tot een kwaadaardige tumor (dikke darmkanker).
Neuspoliepen kunnen op alle leeftijden voorkomen, vooral tussen 30 en 40, maar bijna nooit op kinderleeftijd. Eénzijdige neuspoliepen verdienen altijd extra onderzoek: het kan een uiting zijn van een éénzijdige kaakholte-ontsteking ten gevolge van bijvoorbeeld problemen met het bovengebit.
De KNO-arts gebruikt tijdens de operatie een endoscoop. Dit is een klein buisje met een uitgebreid stelsel van lenzen, waardoor nauwkeurig in de neus gekeken kan worden. De KNO-arts brengt de endoscoop via de neusopening naar binnen. Met instrumenten worden de neusbijholten zichtbaar gemaakt en de poliepen verwijderd.
De operatie duurt ongeveer één tot anderhalf uur. Via de neusgaten kan de KNO-arts het zeefbeencomplex openen, waarna de KNO-arts de poliepen 'met wortel en al' kan verwijderen. De KNO-arts kan gedurende de gehele operatie met een kijkertje (endoscoop), onder verschillende hoeken, in de neus en in de bijholten kijken.
Bij chronisch gezwollen neusschelpen zal de KNO-arts u eerst medicijnen voorschrijven om te proberen om de zwelling te verminderen zodat u weer beter door uw neus kunt ademen. Als de medicijnen niet of onvoldoende werken en u heeft veel last van neusverstopping, dan kan een operatie van onderste neusschelpen helpen.
Bijnierschorshormonen in een neusspray
Bijnierschorshormonen, ofwel corticosteroïden, in een neusspray remmen de ontsteking van het neusslijmvlies. Hierdoor zal de irritatie van het neusslijmvlies afnemen, waardoor de groei van de poliepen wordt geremd en de klachten afnemen.