Een fibroadenoom (bindweefselknobbel) is het meest voorkomende goedaardige 'knobbeltje' in de borst. Het is een gladde, ronde of ovale knobbel die meebeweegt met het borstweefsel. Het bevindt zich vaak in de buurt van de tepel. De grootte varieert van een halve tot vijf centimeter.
Bindweefselknobbel (fibroadenoom)
Deze knobbel ontstaat door wildgroei in het bindweefsel. De knobbel drukt het omringende weefsel opzij, maar groeit niet naar binnen. Het voelt aan als een stevig knobbeltje. Er kan een reden zijn om een fibroadenoom onder controle te houden met echografie.
De knobbel drukt het omringende weefsel opzij, maar tast gezonde cellen niet aan. Soms voelt het als een gladde, makkelijk wegschietende knikker in de borst.
Een pijnlijke cyste kan door de arts in het ziekenhuis zo nodig worden leeggezogen door middel van een punctie. Een andere veel voorkomende goedaardige borstafwijking is de fibroadenoom. Dit is een knobbel die uit bindweefsel en klierweefsel bestaat en die niet veel klachten veroorzaakt.
Een knobbeltje kan aanvoelen als een knikker, en voelt harder en stugger aan dan de rest van de borst. Een knobbel in de borst kan ook aanvoelen als een wat harder of stugger plekje, dat anders voelt dan de rest van de borst. Het kan ook zijn dat het aanvoelt als een langwerpige zwelling of een schijf die verdikt is.
Als de tumor net onder de huid zit, kunt u deze voelen als een zwelling of knobbeltje. De tumor zelf doet geen pijn. Zit de tumor dieper, dan kan het lang duren voor u hem opmerkt.
Veranderingen in of aan de borst
Het kan een plek zijn die niet echt rond is en wat stugger en harder aanvoelt dan de rest van het klierweefsel. Het kan ook een kogelrond knobbeltje zijn dat als een knikker onder de vingers wegglijdt. In de meeste gevallen doet een knobbeltje geen pijn.
De meeste fibroadenomen worden in de loop van de tijd vanzelf kleiner. 5 tot 10 van de 100 fibroadenomen worden langzaam groter, bijvoorbeeld door een zwangerschap. De arts kan het fibroadenoom weghalen door u te opereren. Dit gebeurt tijdens een dagbehandeling op de operatiekamer, onder narcose.
Een fibroadenoom groeit meestal langzaam en wordt vaak niet veel groter dan 3 cm. Een phyllodestumor groeit juist snel en kan veel groter worden. Meestal neemt de arts tijdens de onderzoeken wat weefsel van de tumor weg. Dit heet een biopsie.
Een bindweefselknobbel, ofwel een fibroadenoom, is een goedaardige tumor in de borst. De knobbels komen meestal voor bij vrouwen tussen de twintig en dertig jaar oud.
Het is een gladde, ronde of ovale knobbel die meebeweegt met het borstweefsel. Het zit vaak in de buurt van de tepel. De grootte kan liggen tussen een halve tot vijf centimeter. Over het algemeen wordt een fibroadenoom niet veel groter dan 2 à 3 centimeter.
Een tumor is meestal onregelmatig van vorm en voelt heel hard aan, want bestaat uit vast weefsel. Ook een jonge volwassene (tot 40 jaar) kan klierzwellingen hebben ten gevolge van een infectie. Cysten in de hals verschijnen doorgaans niet voor de vroege volwassenheid. Tumoren komen in die leeftijdsgroep vaker voor.
De pijn zit op een duidelijk aanwijsbare plek, is brandend, scherp of zeurend en straalt vaak uit naar de oksel. Deze variant komt meer voor bij vrouwen ouder dan veertig jaar. Tijdens of na de menopauze nemen de klachten vaak af.
De meest voorkomende verandering in de borst is een knobbeltje.Dit is een verdikking die anders aanvoelt dan normaal. Knobbeltjes kunnen heel verschillend aanvoelen. Vaak is het een plekje in de borst dat iets stugger of harder is dan de rest van het weefsel.
Een van de meest voorkomende symptomen is een knobbeltje. Het knobbeltje is vaak iets stugger of harder dan de rest van je borstweefsel. Soms voel je een kogeltje die als een knikker onder je vingers wegglijdt. Maar het kan ook aanvoelen als een verdikte schijf of als een hard strengetje achter je tepel.
Borstkanker (dit noemen we ook wel mammacarcinoom) ontstaat niet altijd op dezelfde plek. Een tumor in de borst groeit meestal in de weefsels rond de klierbuizen en klierkwabjes, zoals het vetweefsel.
Fibroadenomen zijn op zichzelf goedaardig en de meest voorkomende afwijking bij jonge vrouwen. In zeer uitzonderingsgevallen kan zich ook een borstkanker ontwikkelen in een fibroadenoom.
Fibromen zullen gelukkig nooit kwaadaardige worden en hoeven daarom ook niet verwijderd te worden.
Cysten kunnen gaan ontsteken. De plek waar de cyste zit is dan rood en voelt warm aan. In de meeste gevallen doet de plek dan ook zeer. Een tumor voelt steviger aan dan een cyste en kan in tegenstelling tot een cyste niet onder de huid bewegen.
Uw borst wordt eerst plaatselijk verdoofd. Nadat de huid verdoofd is, maakt de radioloog een klein sneetje in uw borst van ongeveer een halve centimeter. De radioloog brengt een holle naald via dit sneetje in de borst en verwijdert vervolgens het knobbeltje via deze naald.
Zwelling van de borst die plots is opgekomen waardoor de ene borst veel groter is dan de andere. Jeuk aan de borst. Roze, rode of donker gekleurde zones op de borst, soms met oneffenheid van de borsthuid waardoor ze kan lijken op die een sinaasappel. Verkleurde huidranden met verdikte zones van de borsthuid.
Pijn door kanker is op het moment dat je kanker hebt en ergens tumoren hebt, met eventueel uitzaaiingen. Dan kun je pijn krijgen doordat tumoren drukken op zenuwen, of omdat die weefsel kapot maken. En datzelfde geldt voor de uitzaaiingen. Die kunnen ook op zenuwen drukken, dan wel weefsel kapot maken.
De volgende veranderingen in de borst kunnen wijzen op borstkanker: een pijnlijke plek waarbij het weefsel anders aanvoelt; een slecht genezend plekje. vrij plotselinge veranderingen in vorm en grootte van de borst.
Het borstklierweefsel voelt vaak stug en bobbelig aan. Misschien voelt u één of meer knobbeltjes. Ook kan er vocht uit de tepels komen.