Elk ei dat je in de winkelrekken vindt, heeft namelijk een stempel met een code. Die 'eicode' bestaat uit 7 of meer cijfers en letters en vertelt je waar het ei vandaan komt. Is het eerste cijfer een 0, dan is het een bio-ei.
Vrije-uitloopkippen en biologische kippen kunnen ook naar buiten, scharrelkippen meestal niet. Kippen met Beter leven 1 ster hebben alleen een overdekte uitloop, de andere kunnen ook naar buiten. Vrije-uitloopkippen en biologische kippen hebben 4 m2 uitloop per kip.
Alle eieren bevatten evenveel goede voedingsstoffen, zoals eiwitten, vitamines en mineralen. Wel hebben biologische en vrije-uitloopkippen betere levensomstandigheden dan een gewone scharrelkip.
NL staat voor Nederland. De letters zijn een afkorting voor het land waar de eieren vandaan komen. In Nederland worden bijna alleen eieren uit eigen land verkocht. De laatste reeks getallen verwijzen naar het bedrijf waar de eieren vandaan komen.
Begincijfer 0 = biologisch ei
Dit zijn eigenlijk de diervriendelijkste eieren die in de supermarkt te krijgen zijn. De kippen worden volgens de regels van biologische landbouw gehouden. Dat betekent dat ze genoeg ruimte krijgen, minstens acht uur per dag naar buiten mogen en de kippen biologisch voer te eten krijgen.
Jumbo introduceert als eerste supermarkt in Nederland eieren zonder eendagshaantjes. De eieren - die te herkennen zijn aan het Respeggt logo - zijn vanaf eind maart 2020 verkrijgbaar bij alle Jumbo supermarkten. Jumbo gaat hiervoor samenwerken met Respeggt, een bedrijf dat 'eieren zonder kuikendoden' garandeert.
Een scharrelkip kan dus niet scharrelen en komt ook niet buiten. Een plofkip zit met 19 kippen op 1 m2 en ziet nooit daglicht. Scharrelkippen worden met 13 kippen op 1 m2 gehouden en zien soms een beetje daglicht. Biologische kippen wonen met 10 kippen op 1 m2 maar die hebben daarbij nog een kleine uitloop naar buiten.
Code 2 = scharrelei
Scharreleieren zijn afkomstig van kippen die uitsluitend binnen in een stal leven en dus geen uitloop naar buiten kennen. In de stal kunnen ze wel vrij rondscharrelen, maar de ruimte is er beperkt met 9 kippen per m².
het ei dat ik het lekkerst vind is: het Theodora-ei. Ik ben eerlijk, een ei blijft een ei, de verschillende soorten zijn dan ook lastig te onderscheiden en vergeet niet, smaken verschillen. Maar de combinatie tussen het romige eigeel en het minder 'rubberige' eiwit, maakt dat dit voor mij het favoriete eitje is.
Een ei is ongeveer vier weken houdbaar, gerekend vanaf de legdatum. Bekijk de THT-datum (tenminste houdbaar tot) op de verpakking van de eieren die je koopt. Gebruik ze bij voorkeur voor deze datum.
Voor gezonde mensen kan een dagelijks eitje geen kwaad, het verhoogt de kans op hart- en vaatziekten niet. Hou er wel rekening mee dat in sommige voedingsmiddelen al eieren verwerkt zijn. Meer dan een ei per dag wordt niet aangeraden.
Kun je écht te veel eieren eten? Uit een studie van de Universiteit van Sydney, gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutritionbleek, bleek echter weer dat mensen die tot een dozijn eieren per week aten geen nadelige gevolgen aan hun gezondheid ondervonden.
Goed voor cholesterol en darmen eet meer eieren om meerdere redenen. Niet alleen zijn eieren juist heel goed voor je cholesterol. Ze zijn ook superfood voor je darmen!
Biologische kippen krijgen uitsluitend plantaardig biovoer, niet bespoten met insecticiden en niet genetisch gemanipuleerd, zonder chemische additieven, zonder vismeel. Ze worden gevoed met o.a. tarwe, gerst, haver, maïs, soja, erwten, zonnebloemzaad en luzerne.
Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. Dit omdat eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Beiden, maar vooral verzadigd vet verhogen het cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Voor een opgekweekte legkip betaalt de producent 4,50 euro. Die legt in haar leven ongeveer 400 eieren. Dat betekent dat een ei grof geschat iets meer dan 1 eurocent kost.
Bruine eieren zijn duurder dan witte eieren omdat de kip die deze eieren legt iets groter is en dus meer voer nodig heeft. En dat wordt doorberekend in de prijs. Overigens zijn bruine eieren ook vaak iets groter dan witte eieren.
Ook zouden bruine eieren gezonder zijn dan witte. Dit is eveneens een fabel. De meeste kippeneieren hebben een vergelijkbare voedingswaarde, ongeacht hoe groot ze zijn of welke kleur ze hebben. Ook is er geen verschil in smaak tussen bruine en witte eieren.
Er is dus geen verschil tussen bruine en witte eieren op het vlak van dierenwelzijn en voedingswaarden, maar wel als het op milieuvriendelijkheid aankomt. Witte eieren zijn iets milieuvriendelijker, want de kippen die ze leggen eten minder voer, leven langer en leggen daardoor meer eieren.
Verpakkingen met eieren van klasse A moeten zijn voorzien van gegevens over de gebruikte houderijmethode en de datum van minimale houdbaarheid: maximaal 28 dagen na de legdatum. Eieren kunnen worden aangeduid als „eieren van hennen met vrije uitloop”, „scharreleieren” of „kooi-eieren”.
Een alternatief voor de plofkip is kip met één Beter Leven ster van de Dierenbescherming. Omdat deze kip meer ruimte en tijd krijgt om te groeien, is zij sterker en gezonder. Zij heeft daarom veel minder gezondheids- en welzijnsproblemen dan de plofkip.
Letters in de code
Vervolgens is aan de twee letters te zien uit welk land een ei komt. De eieren die we hier kopen komen bijna altijd uit Nederland zelf, maar mocht het ergens anders vandaan komen dan kun je dit zien aan de letters. NL staat voor Nederland, DE voor Duitsland en BE staat voor een Belgisch ei.
Waarom is biologische kip duurder dan gangbare? Een biologische kip heeft een heel ander leven dan een gangbare. De biologische krijgt veel meer ruimte in de stal, kan buiten lopen, krijgt duurder biologisch voer en leeft langer.
Verzadigd vet verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Alleen kip met vel zoals kippenpoten bevat duidelijk meer vet en dus meer verzadigd vet. Kip- en kalkoenfilet is mager vlees. Deze leveren ook minder calorieën.
Zo komt Albert Heijn het beste uit de steekproef, met 9% plofkip. De meeste kipvleeswaren van Albert Heijn zijn van de zogeheten tussenkip, en 12% is kip met een ander keurmerk. Lidl scoort het slechts, alle kipvleeswaren van deze supermarkt die bij de steekproef zijn geteld bleken van plofkip, een score van 100%.