Op momenten dat de angst overheerst, heeft u bijvoorbeeld last van: hartkloppingen, zweten, koude rillingen, duizeligheid, beven. benauwdheid, een vervelend gevoel in de borst.
In veel gevallen kun je te maken hebben met lichamelijke klachten, zoals trillen, buikpijn of hoofdpijn. Maar je kunt ook last hebben van piekeren, vervelende gedachten of gedragsmatige veranderingen. Denk hierbij aan verstijven, huilen, angstige situaties vermijden, opstandig worden en vragen naar geruststelling.
Het gevoel hebben naar adem te moeten snakken. Pijn of een onaangenaam gevoel op de borst. Misselijkheid of maag- of buikklachten. Een gevoel van duizeligheid, onvastheid, licht in het hoofd zijn of flauwvallen.
Een angst- en piekerstoornis veroorzaakt heftige angsten in het dagelijks leven, zonder dat er echt gevaar is. U maakt zich steeds zorgen over veel dingen. Klachten zijn hartkloppingen, zweten, benauwdheid, misselijkheid of het gevoel te stikken. Wat helpt is elke dag gezond en regelmatig te leven.
Een paniekaanval kan in verschillende situaties ontstaan. Bijvoorbeeld wanneer je heel erg schrikt zoals bij een aanrijding, maar ook wanneer de angst niet reëel is, zoals in een drukke trein.Daarnaast kunnen stress en vermoeidheid een paniekaanval uitlokken.
Behalve medicijnen en therapie, helpt het ook om je manier van leven te veranderen. Stress, cafeïne, drugs en alcohol maken je angsten vaak erger. Daarom is het meestal beter om veel minder koffie en alcohol te drinken en geen drugs te gebruiken. Ook helpt het als je minimaal 30 minuten per dag beweegt.
Door gesprekken, informatie en een online cursus kunt u de angst verminderen. Dagelijks genoeg bewegen, genoeg slapen en regelmatig leven zijn belangrijk. Als de klachten niet minder worden, kunt u kiezen voor cognitieve gedragstherapie. Bij deze therapie leert u anders te denken, waardoor de angst vermindert.
Tijdens een paniekaanval ga je hyperventileren en heb je vaak het gevoel dat je doodgaat. In de meeste gevallen heb je ook negatieve gedachten en denk je dat je gaat flauwvallen of gek wordt. Een aanval kan enkele minuten duren, maar ook een half uur. Uiteindelijk gaat het vanzelf weer over.
Angstaanvallen zijn vergelijkbaar, maar de angstgevoelens ontstaan geleidelijk en zijn minder intens dan bij een paniekaanval. Mensen die regelmatig paniekaanvallen of angstaanvallen ervaren, kunnen hierdoor beperkt worden in hun dagelijks leven en hebben mogelijk professionele hulp nodig om hiermee om te gaan.
Hierdoor ervaren mensen met paniekaanvallen vaak een benauwd, beklemmend, stekend of branderig gevoel in hun borst, waardoor ze bang kunnen worden voor het krijgen van een hartaanval. Ook bij dit symptoom is het verstandig om medische hulp te zoeken, zodat je deze oorzaak kunt uitsluiten.
Een angststoornis is een psychische aandoening die zich kenmerkt door de aanwezigheid van een pathologische angst. Psychiaters noemen angstklachten een stoornis als dit last veroorzaakt in het dagelijks leven. Bijvoorbeeld als je niet meer naar buiten durft of als je andere mensen vermijdt.
Een psycholoog is een expert in het behandelen van angst en paniekaanvallen en een vertrouwenspersoon. Therapie zal je helpen om beter te leren omgaan met de angst. O.a. zal de psycholoog samen met jou op zoek gaan naar de onderliggende oorzaak van jouw angst en je technieken aanleren.
Het kan helpen gewoon te praten of je handen op je buik te leggen en op je ademhaling te letten. Ook bewegen kan ervoor zorgen dat je ademhaling weer stabiliseert. Een ijsklontje op je tong leggen kan ook helpen. Je aandacht gaat naar de kou toe, wat meteen kalmeert.
Gevolgen angststoornis en je gezondheid
Een te grote hoeveelheid stresshormonen op een constante basis zorgt voor overbelasting van jouw bijnieren. Hierdoor kun je verschillende lichamelijke klachten ontwikkelen, zoals buikpijn, hoofdpijn, slapeloosheid, prikkelbaarheid en concentratieproblemen.
Zenuwachtig gevoel zonder reden
Meestal is de reden achter een onrustig, opgejaagd of zenuwachtig gevoel makkelijk te herleiden. Je hebt bijvoorbeeld net een drukke of stressvolle periode achter de rug. In dit geval gaat dit onrustige of zenuwachtige gevoel vanzelf weer over.
Iemand met een angststoornis is extreem bang voor sommige situaties. De angst kan zo groot worden dat het kan zorgen voor een paniekaanval. Er zijn verschillende soorten angststoornissen. Iedereen is wel eens bang.
De frequentie van paniekaanvallen kan sterk variëren. Sommige mensen hebben wekelijkse of zelfs dagelijkse aanvallen gedurende een langere periode.Andere mensen kunnen een paar aanvallen per dag hebben en vervolgens weken of maanden geen enkele paniekaanval.
Een angst- en piekerstoornis veroorzaakt heftige angsten in het dagelijks leven, zonder dat er echt gevaar is. U maakt zich steeds zorgen over veel dingen. Klachten zijn hartkloppingen, zweten, benauwdheid, misselijkheid of het gevoel te stikken. Wat helpt is elke dag gezond en regelmatig te leven.
Boodschapperstoffen (neurotransmitters) spelen een grote rol in het angstcircuit in de hersenen. Het gaat vooral om de stoffen serotonine, dopamine en noradrenaline. Bij mensen met een angststoornis werken deze boodschapperstoffen niet goed. Dan is de verwerking van angstsignalen uit balans.
Probeer niet weg te lopen van uw emoties, maar erken dat u bang bent en in paniek begint te raken. Erken en accepteer dat u bang bent, maar weet dat u niet echt in gevaar bent. U kunt niet gek worden, u gaat niet dood. De gedachte dat u in gevaar bent is slechts een symptoom van de paniek.
Wat is een paniekaanval? Als je een paniekaanval hebt, kun je het gevoel krijgen gek te worden, de controle te verliezen of dood te gaan.