Grove den kan je herkennen aan zijn oranjebruine schors, deze zie je meestal bovenaan op de stam. De naalden staan per twee en zijn ongeveer 5 cm lang. Grove den is een van onze weinige inheemse naaldbomen. De andere twee inheemse naaldsoorten Jeneverbes en Taxus zijn eerder struiken.
Sedert de laatste IJstijd komt de Grove den van nature voor in het noordwesten van Europa. De verspreiding van de Grove den in Nederland en België is vooral aan drogere en weinig mineraalrijke zandgronden gebonden. Daar is de boom veel aangeplant als productiehout voor de stutten die in de mijnen gebruikt werden.
De zeeden heeft heel lange naalden (15-25 cm lang) en opvallend grote kegels (10-20 cm). De Corsicaanse den heeft ook vrij lange naalden (12-18 cm) maar veel kleinere kegels (5-8 cm). De Grove den heeft kortere naalden (4-7 cm) en kleine kegels (2-5 cm).
De knoppen van de grove den, Pinus sylvestris, werken in op de ademhalingswegen. Ze kalmeren dankzij hun ontstekingsremmende werking. Ze oefenen een heilzame werking uit op de keel en de verstopte luchtwegen, helpen de neus vrij te maken en vergemakkelijken de ademhaling.
Bomenbieb.nl is een database voor iedereen, van natuurliefhebber tot boomexpert. We geven uitgebreide informatie over boomsoorten, boomgasten en bijzondere bomen in Nederland en daarbuiten. De site is zo gemaakt dat informatie alle informatie gekoppeld is en dat u zelf selecties kunt maken op onderwerp.
Uit jaarringonderzoek is gebleken dat hij in werkelijkheid tussen 1600 en 1650 is aangeplant en 355 tot 405 jaar oud is geworden. Hier en daar zijn nog enkele dennen uit de 18e en begin 19e eeuw te vinden, maar ze zijn zeldzaam. Uit bijvoorbeeld Zweden blijkt dat de Grove Den meer dan 700 jaar kan worden.
Het hout van de grove den wordt ook wel 'grenen' genoemd. De bladen van de grove den zijn naaldvormig. De den heeft ook lange loten met verspreid staande naalden. Deze lange loten zorgen voor de lengtegroei.
Ook heeft de den ronde naalden en de spar platte, driehoekige of vierhoekige. De grove den kan 25-35 m hoog worden en heeft een penwortel, waarmee ook uit grotere diepte water opgenomen kan worden. Bij de bosbouw wordt de grove den na 80 tot 120 jaar gekapt. De bomen kunnen echter veel ouder worden.
Sap van sparren, waaronder de Nordmann-spar, is giftig voor hond en kat. Ook oppassen met de naalden: deze zijn scherp waardoor deze gaatjes in de slokdarm kunnen veroorzaken. Laat huisdieren niet van het water drinken waarin de afgezaagde stam van de kerstboom staat. Dit water bevat het giftige boomsap.
Fijnspar ontwikkeld zich door ieder jaar een, vrijwel horizontaal afstaande takkenkrans aan te leggen, daartussen worden steeds kleinere zijtakken gevormd. De takken hebben in hun jeugd een bruine (rood-bruine) kleur, karakteristiek zijn de 'verhevenheden' of bladkussens, als aanloop naar de naalden.
Je vindt ze waar grove dennen groeien: een boom met naalden in plaats van bladeren. Hang een mooie dennenappel aan een touwtje in je achtertuin of op het balkon en zorg dat je hem binnen goed kunt zien hangen. Is de dennenappel gesloten dan wordt 't nat weer (de dennenappel beschermt zijn zaad tegen vocht).
Mastbos. Het Mastbos, aan de zuidkant van Breda, dankt zijn naam aan de vele grove dennen die in het gebied staan. Deze werden eeuwen geleden gebruikt om scheepsmasten van te maken en werden daarom ook wel 'mastbomen' genoemd. Het bos is een van de oudste naaldbossen van Nederland.
De boom is piramidevormig en wordt ook wel een lork genoemd. De boom heeft platte naalden, die in groepjes van 20 of 30 aan de takken groeien. De boom geeft ook dennenappels af. Een voorbeeld van de naalden en de dennenappels ziet u hieronder.
Het belangrijkste verschil tussen een den en een spar is dat bij een spar de naalden één per één op de twijgen staan ingeplant, terwijl de naalden van een den per twee, per drie of per vijf zijn ingeplant.
Met de naam Hyperion is deze mammoetboom (Sequoia sempervirens) met ruim 115 meter hoog de hoogste boom ter wereld. Hij staat langs de kust in het Redwood National Park in het Noordwesten van Californië. En hij groeit nog steeds, ongeveer 25 cm per jaar.
In totaal is een fijnspar van 2 meter dus ongeveer 7 á 8 jaar oud. De nordmann groeit veel langzamer,deze boompjes zijn na 3 jaar ongeveer 15 cm groot. Na het uitplanten groeien deze bomen ongeveer 25 cm per jaar. Een Nordmann van 2 meter is dus ongeveer 10 á 11 jaar oud!
Andere Europese naaldbomen lijken minder hoge leeftijden te bereiken: van de grove den zijn in Zweden leeftijden tot 700 jaar bekend. De arve of bergden schijnt leeftijden tot 800 jaar te bereiken en van de zwarte den wordt aan één exemplaar in Oostenrijk een (niet geverifierrde) leeftijd van 1000 jaar toegeschreven.
Het bruin worden en voortijdig afvallen van naalden van Pinus-soorten wordt dennenschot genoemd (In het Engels wordt dat 'Needle-cast' genoemd) en wordt veroorzaakt door een schimmel: Lophodermium.
In Nederland hebben we van oorsprong maar 3 soorten naaldbomen, namelijk: De grove den, de taxus en de jeneverbes.
Een naaldboom heeft, al naargelang de soort en de groeiplek, 50 tot 250 naalden per 10 centimeter tak. En hij heeft 2 tot 10 meter aan takken per meter boomlengte. Een kerstboom van 2 meter hoog zal daarom tussen de 2000 en 50.000 naalden hebben. Niet zo vreemd dus dat het soms dagenlang dennennaalden regent.
ObsIdentify is een gratis app waarmee je niet alleen bloemen en planten kunt herkennen, maar ook dieren en paddenstoelen. Bovendien wordt elke waarneming die je opslaat doorgestuurd naar Natuurpunt en draag je zo je steentje bij aan natuurbescherming. De app is beschikbaar voor zowel Android als iOS.
De grove den is de meest voorkomende boomsoort in het Nederlandse bos met 33%, gevolgd door de eik (18%), douglas (6%), lariks (6%), populier/wilg (6%), berk (6%) spar (4%), beuk (4%). Het overige deel bestaat voor 11% uit andere loofboomsoorten en 6% uit andere naaldboomsoorten.
Met de gratis apps Plantifier en Plantnet kunt u snel te weten komen welke mooie plant u in het vizier heeft. Na verloop van tijd gaat u de bloemen en planten vanzelf herkennen en kunt u pronken met de opgedane kennis.