Lengte x breedte Wil je de woonoppervlakte berekenen? Vermenigvuldig de lengte met de breedte van een ruimte. Meet hierbij van binnenmuur tot binnenmuur. Tel de vierkante meters van alle ruimtes bij elkaar op en je hebt de totale oppervlakte van een woning berekend.
Bereken de oppervlakte van elke ruimte door de lengte van de rechthoeken te vermenigvuldigen met de breedte. Meerdere rechthoeken per ruimte tel je samen op, alsook andere wiskundige figuren (zoals een driehoek) in je kamer. De som van al deze oppervlakten is je woonoppervlakte.
Er wordt gemeten exclusief de buitenmuren, maar inclusief alle binnenmuren. Per woonlaag wordt van de oppervlakte een aantal vierkante meters afgetrokken voor bijvoorbeeld trapgaten of vides groter dan 4m², ruimtes die alleen geschikt zijn als bergruimte zoals een niet te belopen zolder of een zolder zonder vaste trap.
Je meet de lengte en de breedte van iedere ruimte.Deze waarden vermenigvuldig je met elkaar om de oppervlakte te bekomen. Schrijf op je lijstje de oppervlakte van iedere kamer. Wanneer je al deze cijfers optelt, bekom je de totale woonoppervlakte.
De oppervlakte wordt berekend door de lengte en de breedte van de woonruimte met elkaar te vermenigvuldigen, opgemeten aan de binnenkant van de buitenmuren (dus de lengte en breedte van binnenmuur naar binnenmuur).
Gebruiksoppervlak mag je namelijk de hal, berging technische ruimte de trap etc meetellen. Woonoppervlak zijn de ruimtes met een woonbestemming en moeten voldoen aan de bijbehorende bouwbesluit regels. Jouw zolder mag je strict gezien niet als woonfunctie tellen, aangezien de ruimte niet afgesloten kan worden.
Ruimtes zoals de garage, kelder, vliering, (externe) bergruimten en balkons hebben geen woonfunctie en worden daarom niet meegerekend. Er is dus een verschil tussen gebruiksoppervlakte en woonoppervlakte.
Verschil woonoppervlak en gebruiksoppervlak
Het woonoppervlak gaat alleen over de ruimtes die geschikt zijn voor bewoning. Bij het gebruiksoppervlak tellen ook de volgende ruimtes mee: Sanitaire ruimtes (badkamer, toilet) Niet dragende binnenwanden.
De gemiddelde vloeroppervlakte van woningen, zonder ander gebruiksdoel als winkel of kantoor, bedraagt 120 vierkante meter. Eengezinswoningen zijn gemiddeld 1,6 keer zo groot als appartementen.
Nederlanders hadden in 2021 gemiddeld 53 vierkante meter woonoppervlakte per persoon. Ouderen hebben gemiddeld meer woonruimte dan jongeren. Onder 70-plussers wonen vooral alleenstaande vrouwen groter dan gemiddeld.
Wat is de gebruiksoppervlakte? De gebruiksoppervlakte is het aantal vierkante meters in uw woning die gebruikt kunnen worden om te wonen. Hierbij moet de stahoogte minimaal 1,5 meter zijn.
Wanneer je de woonoppervlakte meet, doe je dat binnenmaats (van binnenmuur tot binnenmuur). Daarnaast heb je nog ruimten met een andere funktie: de aangebouwde stenen berging of berging achter in de tuin. Of een kelder, vliering; die vallen onder de overige inpandige ruimte.
Een woonoppervlakte is een ruimte met een woonfunctie. Dit is dus de woonkamer, keuken, slaapkamers, de badkamer en de hal. Meet de binnenruimte van binnenmuur naar binnenmuur.
De woonoppervlakte is gelijk aan de som van de netto-vloeroppervlakten van de vertrekken van een woning. Tot de vertrekken behoren huiskamers, eetkamers, slaapkamers, werk-, eet- en woonkeukens en voorts andere binnenruimten, geschikt voor bewoningsdoeleinden, indien ze ten minste 4 m2 groot zijn.
“Voor een kleine woning voorzien wij een bewoonbare oppervlakte van 120 tot 150 m²”, vertelt Joeri. “Bouwen is tegenwoordig duurder, dus moeten de mensen besparen op oppervlakte. Toch willen ze met dit beperkt budget zoveel mogelijk ruimte creëren.
Het BVO is simpelweg het vloeroppervlak van een ruimte of gebouw, gemeten langs de buitenomtrek van de opgaande scheidingsconstructies, zoals muren die de desbetreffende ruimte(s) omhullen. Het BVO kan dus gaan om een enkele ruimte, maar ook om het totaal van een gebouw.
Woonoppervlakten hebben een duidelijke woonfunctie. Denk aan de woonkamer, hal, keuken, slaapkamers en badkamer. De oppervlakte wordt binnenmaats gemeten. Dit houdt in dat gemeten mag worden van binnenmuur tot binnenmuur (de buitenmuurdikte telt dus niet mee).
De definitie van gebruiksoppervlakte (GO) volgens NEN 2580 is: de vloeroppervlakte van een ruimte of van een groep van ruimten, gemeten op vloerniveau, tussen de opgaande scheidingsconstructies, die de desbetreffende ruimte of groep van ruimten omhullen.
Spelregel 1: moet bouwkundig geschikt zijn als woonoppervlakte. Een kelder óf een souterrain moet bouwkundig geschikt zijn als woonoppervlakte. Er moet goede ventilatie zijn, verwarming en voldoende afwerking om dat als aangename woonruimte te gebruiken.
Een ruimte is gebouwgebonden buitenruimte indien deze ruimte niet of slechts gedeeltelijk is omsloten door vaste wanden en daardoor geen vaste buitenomgrenzing heeft. Er is alleen sprake van gebouwgebonden buitenruimte voor zover het gedeelte naast, op, tegen of aan het hoofdgebouw (de woning) is gelegen.
Hoe bereken ik de inhoud van mijn woning? Als je geen taxatierapport bezit en je zelf je woning moet opmeten gaat dit als volgt: Elke verdieping van het huis dient gemeten te worden door het vloeroppervlak te meten en dit te vermenigvuldigen met de hoogte van de verdieping.
Ja, een overkapping telt net als andere tuingebouwen, bijgebouwen en bouwwerken, aanbouwen en uitbouwen mee in de gebouwgebonden buitenruimte van maximaal 30 m² dat je vergunningsvrij mag bijbouwen.
Bouwtekeningen van alle huizen in Nederland zijn opgeslagen in jouw lokale gemeentearchief. Tegenwoordig kun je deze tekeningen vrij makkelijk inzien door digitaal een afspraak te maken met jouw gemeente.
Factoren die de WOZ-waarde bepalen
De WOZ wordt bepaald op basis van verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in de buurt, maar ook de ligging van je woning, het bouwjaar, het type woning en voorheen de inhoud van de woning in kubieke meters.
'In Nederland wordt in veel gevallen gesteld dat de maximale publieksdichtheid op evenementlocaties moet worden gesteld op gemiddeld twee tot tweeënhalve personen per vierkante meter.