Bedrijven met méér dan 25 werknemers moeten hun RI&E altijd laten toetsen door een gecertificeerde arbodienst of één of meer gecertificeerde kerndeskundigen. Lees meer over toetsing en de uitzonderingen op de website van Steunpunt RI&E.
De wettelijke verplichtingen van de werknemer
Ze moeten zich inzetten voor hun eigen veiligheid en die van hun collega's. Werknemers zijn ervoor verantwoordelijk dat ze de juiste voorlichting en instructie van de werkgever ontvangen. Ze moeten veilig werken en zich houden aan veiligheidsvoorschriften.
De werkende moet meewerken aan een goede uitvoering van het arbobeleid. De werkende meldt gevaren voor de veiligheid of gezondheid bij de werkgever of leidinggevende. De werkende volgt instructies en cursussen op het gebied van gezond en veilig werken.
Het is voor elk bedrijf verplicht om een RI&E te hebben.
Voor het niet hebben van een RI&E kun je direct een boete krijgen. Sinds 2021 wordt er vaker en strenger gecontroleerd door de , dus wees op tijd voorbereid. Naast dat je een boete wil voorkomen, is het natuurlijk nog belangrijker dat je medewerkers in een veilige en gezonde omgeving werken.
alle werknemers in een bedrijf samen 40 uur of minder werken, dan volstaat de checklist gezondheidsrisico's; een bedrijf ten hoogste 25 werknemers heeft én gebruik maakt van een erkend branche RI&E-instrument zoals opgenomen op rie.nl.
Als werkgever ben je verplicht een arbeidsreglement op te stellen. Bij de indiensttreding van je nieuwe medewerker overhandig je hem of haar altijd een kopie. Bovendien moeten je medewerkers het arbeidsreglement altijd en op elke tewerkstellingsplaats kunnen inkijken.
In de Arbeidsomstandighedenwet - of kortweg: de Arbowet - staan regels voor werkgevers en werknemers om de gezondheid, veiligheid en welzijn van werknemers te bevorderen. De Arbowet is een zogeheten kaderwet. Dat betekent dat er geen concrete regels staan, maar algemene bepalingen over het arbobeleid in bedrijven.
Als er geen cao's of eigen regelingen zijn, maakt u samen met uw werkgever afspraken over uw arbeidsvoorwaarden. Hierbij gelden de algemene regels van de arbeidswetgeving. Deze staan onder andere in de Wet minimumloon, de Arbeidstijdenwet, de Arbeidsomstandighedenwet, de Wet arbeid en zorg en in het Burgerlijk Wetboek.
Ja, dat is al sinds jaar en dag zo. Wel is sinds juli 2017 nieuw dat voor elke werkgever in Nederland een basiscontract met een arbodienst verplicht is. Voldoet jouw contract niet aan de voorwaarden van het basiscontract, sluit deze dan zo snel mogelijk af.
Werkgevers zijn verplicht ervoor te zorgen dat hun werknemers veilig en gezond kunnen werken. Wat dit precies betekent, staat in de Arbowet, het Arbobesluit en de Arboregeling. Om deze wetten nauwkeurig na te leven moet iedere werkgever een arbobeleid voeren.
De werkgever zorgt voor de veiligheid en de gezondheid van de werknemers, in alle aspecten die met het werk te maken hebben. De werkgever van een bedrijf is er verantwoordelijk voor dat de Arbowet wordt nageleefd.
De Arbowet heeft to doel om de veiligheid, de gezondheid en het welzijn van de werknemers te bevorderen.
U bent verplicht om een bedrijfsarts of arbodienst in te schakelen bij de re-integratie. U geeft de ziekte van uw werknemer zo snel mogelijk door.
Zware fout: houdt een fout in die zo groot en buitensporig van aard is dat ze onvergeeflijk is in hoofde van diegene die ze begaat.
De werkgever mag niet vragen naar uw gezondheid of uw ziekteverzuim bij uw vorige werkgever. Vragen over uw gezondheid mogen alleen worden gesteld tijdens een aanstellingskeuring (medische keuring).
Nee, dit mag niet. Je werkgever mag je niet zomaar verplichten om op andere dagen te werken dan afgesproken is. Als je werkgever je werktijden wil aanpassen, moet hij/zij dat vanuit 'goed werkgeverschap' eerst met jou bespreken, o.a. om te kijken wat jouw mogelijkheden zijn.
In de Arbowet wordt geen termijn genoemd met betrekking tot de geldigheidsduur van de RI&E. Het gaat erom dat de RI&E actueel blijft. Dus bij ingrijpende wijzigingen aan werkmethoden, werkomstandigheden of gebruikte techniek (artikel 5 lid 4 Arbowet) bekijkt u opnieuw de risico's.
Iedereen mag een RI&E uitvoeren. Om de kwaliteit van de RI&E te borgen moet de RI&E-rapportage worden getoetst. Wanneer ben je verplicht de RI&E te toetsen en wie mag die toetsing uitvoeren? Er zijn geen deskundigheidseisen gesteld aan het uitvoeren van de RI&E in de Arbowet.