Gedwongen diefstal is de meeste herkenbare vorm van criminele uitbuiting. Het gaat vaak om minderjarigen die diefstallen plegen in het bijzijn of in opdracht van anderen. Een volwassenen kan ook gedwongen worden tot het plegen van diefstal. Gedwongen bedelarij kent meerdere vormen.
Mensen bedreigen, inbreken of bijvoorbeeld drugs dealen. Dat zijn voorbeelden van crimineel gedrag. Criminele dingen doe je vaak niet voor niets. Meestal is er meer aan de hand als je andere mensen pijn doet, problemen met school krijgt of illegale dingen doet.
We spreken van criminele uitbuiting als iemand wordt gedwongen om strafbare feiten te plegen voor iemand anders. Denk aan het runnen en verhandelen van drugs, het plegen van winkeldiefstallen, kweken van wiet, zakkenrollen en bedelen.
heeft altijd smoesjes; heeft ineens dure kleding of spullen of veel geld om handen; er worden bij controle drugs of gestolen spullen gevonden, zonder dat de leerling een voorgeschiedenis heeft met het criminele circuit; wordt altijd opgewacht in de pauzes en/of na school.
Seksuele uitbuiting waarbij seksuele handelingen zijn verricht. Uitganspunt is een gevangenisstraf van 24 maanden per slachtoffer wanneer er 1 dag is gewerkt en het slachtoffer dus 1 dag is uitgebuit.
Financieel misbruik is ongewenst en ongeoorloofd gebruik van geld en/of goederen of andere bezittingen van een oudere door iemand uit de huiselijke kring. De mate kan variëren van het zich niet-realiseren tot aan een strafbaar feit.
Bij seksuele uitbuiting wordt iemand gedwongen om seksuele diensten te verlenen tegen betaling. De betaling kan plaatsvinden in de vorm van geld of andere vergoedingen, zoals kleding of eten (Nationaal Rapporteur Mensenhandel, 2022). Seksuele uitbuiting is in Nederland de meest voorkomende vorm van mensenhandel.
Mensenhandel komt in Nederland voor in met name de seksindustrie, horeca, land- en tuinbouw, de bouw en op de binnenlandse vaart. Verder zien we steeds meer slachtoffers die gedwongen worden criminele handelingen te verrichten, zoals zakkenrollen en winkeldiefstallen plegen.
Vermoedt u dat iemand gedwongen wordt om criminele handelingen te verrichten, neem dan direct contact op met de politie via het alarmnummer 112. Criminele uitbuiting kan voorkomen in verschillende vormen. Zo kan het gaan om het plegen van inbraken, diefstal, zakkenrollerij of gedwongen bedelarij.
Hoe gaan uitbuiters te werk? Mensenhandelaren misleiden slachtoffers vaak vanuit een liefdesrelatie of vriendschap. Ze maken misbruik van een kwetsbare economische, psychische of sociale positie van het slachtoffer.
Er zijn verschillende vormen van mensenhandel: seksuele uitbuiting, overige arbeidsuitbuiting, gedwongen criminaliteit en bedelarij en gedwongen orgaanverwijdering.
Iemand wordt crimineel genoemd wanneer hij voortdurend tegen de algemeen geldende maatschappelijke regels ingaat. Deze regels kunnen overigens van cultuur tot cultuur verschillen. In bijna alle culturen worden echter diefstal, toebrengen van lichamelijk letsel, chantage, verkrachting, doodslag en moord veroordeeld.
In 2015 ging het om 35 procent van de minderjarigen. Het percentage zelfgerapporteerde criminaliteit is daarmee relatief stabiel gebleven. Geweldsdelicten, vermogensdelicten en vandalisme komen het meest voor: respectievelijk 20,7 procent, 19,4 procent en 13,4 procent).
Hulpverlening aan slachtoffers mensenhandel
Er zijn verschillende organisaties die slachtoffers van mensenhandel identificeren en helpen. Bijvoorbeeld het Coördinatiecentrum Mensenhandel (CoMensha) en de Nederlandse Arbeidsinspectie. Deze en andere organisaties zijn ook in de wegwijzer mensenhandel te vinden.
600 - 800 euro gemiddeld
Op basis van een rapport van de Koninklijk Marechaussee wordt geconcludeerd dat de smokkelaar per gesmokkelde persoon uit Italië gemiddeld 600 euro 'omzet' boekte. Voor Oostenrijk en Hongarije lag het tarief met gemiddeld 800 euro per persoon wat hoger.
Arbeidsuitbuiting herkennen
Mijn werk is gevaarlijk en ongezond. Ik krijg te weinig of helemaal niet betaald, of de betaling wordt uitgesteld. Ik word mishandeld, gechanteerd, gedwongen of bedreigd. Ik moet een hoge schuld aan mijn werkgever afbetalen.
U kunt een mogelijk slachtoffer van mensenhandel melden bij CoMensha. Ook kunt u bij deze organisatie terecht om situaties van mogelijke uitbuiting te bespreken. Het CoMensha zet zich in voor de belangen en rechten van slachtoffers van mensenhandel. CoMensha helpt slachtoffers hulp en opvang te vinden.
Er is sprake van vrouwenhandel wanneer iemand door middel van (bedreiging met) geweld, misleiding of misbruik van overwicht door derden gedwongen wordt om bijvoorbeeld als prostituee te werken.
De politie heeft speciaal voor mensenhandel opgeleide rechercheurs in dienst. Zij zoeken op plekken waar mensenhandel kan plaatsvinden en luisteren met aandacht en zorg naar het verhaal van het (potentiële) slachtoffer.
De meeste zijn Marokkaanse Nederlanders, maar loverboys kunnen ook van Antilliaanse of Turkse afkomst zijn. Ook zijn er Nederlandse loverboys actief. Vaak hebben ze meerdere meisjes voor zich werken en opereren ze in criminele netwerken.
Wie zijn slachtoffers van loverboys? Deze meiden hebben vaak al tegenslagen gehad, traumatische ervaringen opgedaan of zijn opgegroeid in een gezin met problemen. Eventuele eerdere hulpverlening heeft gefaald. Ze hebben grote behoefte aan erkenning, aandacht, liefde en bevestiging.
- Ouderenmishandeling is een vorm van geweld in afhankelijkheidsrelaties en strafbaar (Zie Bijlage strafbare feiten). Geweld tast de persoonlijke integriteit aan. De destructieve interacties veroorzaken geweldspatronen waarin betrokkenen gaan overleven.
Ouderenmishandeling komt voor in huiselijke kring, maar ook in een zorginstelling. In huiselijke kring betekent het: mishandeling door partners, ex-partners, gezinsleden, familieleden of huisvrienden. Dit is een vorm van huiselijk geweld. In een zorginstelling gaat het om mishandeling door beroepskrachten in de zorg.