Het meest schadelijk zijn UVB- en UVC-licht. Deze fotochemische schade uit zich in de huid als erytheem (tijdelijke roodheid van de huid), bij intensieve blootstelling. Op lange termijn, bij chronische blootstelling, kan de fotochemische schade tot huidkanker leiden.
Daglicht zorgt ervoor dat je dagritme in balans blijft en je een 24-uursritme behoudt. Licht beïnvloedt namelijk de aanmaak van het stresshormoon cortisol en het slaaphormoon melatonine. We nemen licht waar met onze ogen. Die verzamelen het en geven het door aan onze hersenen.
Blauw licht verstoort ons bioritme. Door de korte golflengte van de lichtstralen – vanaf 400 nanometer (nm) – prikkelt het de fotoreceptoren en stimuleert zo de pupilreflex. Daardoor vertraagt de productie van melatonine – een hormoon dat ons moe maakt. Vooral wie gevoelig is voor licht, valt dan moeilijker in slaap.
Het blauwe licht is het meest schadelijk in de bandbreedte tussen 415 en 455 nanometer. Onderzoek toont aan dat dit licht het meest schadelijk is voor ons netvlies en zodoende filteren we op deze bandbreedte. Wij richten ons hiermee op de meest schadelijke golflengten van het schadelijke licht.
Blacklight, ook wel UV of ultraviolette straling of uv-licht genoemd is licht in de golflengte tussen 365Nm en 395Nm. Dit ligt net buiten het spectrum van wat met het oog zichtbaar is. Zoals ook met daglicht kan langdurige straling van blacklight schadelijk zijn. We raden dan ook af om direct in de lamp te kijken.
De meeste wasmiddelen bevatten stoffen die reageren onder UV-licht. Wanneer textiel is gewassen zal het dus bijna altijd oplichten onder een UV-lamp. Dit maakt het onderzoek naar de aanwezigheid van lichaamsvloeistoffen op bijvoorbeeld beddengoed met een UV-lamp erg onbetrouwbaar.
Het Blacklight effect kan worden gecreëerd door de blacklight lampen in een donkere kamer aan te zetten. Fluorescerende kleuren in verf, kleren en decoraties reflecteren het ultraviolet licht, en je ziet direct een magisch licht effect!
Kies dan voor de kleur blauw; blauw werkt rustgevend, verkoelt en geeft je een ontspannen gevoel. Dit zorgt voor een serene sfeer om lekker in slaap te vallen. Het is zelfs uit onderzoek gebleken dat mensen in een blauwe slaapkamer het langst slapen!
Daglicht. Daglicht is het meest prettige licht om bij te lezen. Binnenshuis is dit soms niet voldoende en wilt u misschien graag een lamp of leeslamp gebruiken. Er zijn veel verschillende lampen te krijgen, toch is niet iedere lamp geschikt om bij te lezen of te handwerken.
Door zo'n lichtkleur raken je ogen overbelast en raken je ogen misschien oververmoeid. En dat wil je niet tijdens het werken of studeren. Je wilt ten slotte geen gezellige sfeer, maar een werksfeer creëren. Kies daarom voor een lichtkleur van 4000 tot 5000 Kelvin.
Blauw licht - Wat is het? Gewoonlijk is het daglicht dat u ziet kleurloos. Dat licht bestaat eigenlijk uit precies dezelfde hoeveelheid van iedere kleur die het zichtbare lichtspectrum bevat, waardoor het er wit of kleurloos uitziet. Daaronder valt ook blauw licht, dat voornamelijk afkomstig is van de zon.
Beeldschermen van televisie, smartphone, tablet of computer stralen blauw licht uit. Recent ontwikkelde schermen maken gebruik van ledtechnologie. Die zenden meer blauw licht uit dan traditionele schermen. Blauw licht is overdag een heel normaal, natuurlijk verschijnsel.
Bekend is dat blauw licht invloed heeft op onze biologische klok, en daarmee de slaap kan verstoren. Door een structureel slaaptekort kunnen mensen zich slechter concentreren en minder goed presteren. Ook kunnen gezondheidsproblemen ontstaan.
Dit terwijl daglicht essentieel is voor je gezondheid. Want daglicht heb je nodig om ervoor te zorgen dat je biologische klok goed functioneert. Daarnaast heb je daglicht nodig om vitamine D aan te maken en een depressie te voorkomen.
Mensen met migraineaanvallen die erger worden door licht, kunnen baat hebben bij groen licht. De pijn lijkt erger te worden door wit, blauw, rood en oranje licht. Maar een zwak, groen schijnsel zou een aanval juist kunnen verminderen. Groen licht kan migraine verminderen.
Rood licht komt wat dieper in de huid en werkt huid verbeterend. Deze golflengte stimuleert de productie van de fibroblasten (is de belangrijkste cel van het bindweefsel) bij de aanmaak van collageen en elastine waardoor de huid strakker en voller wordt. De huidstructuur en de spankracht van de huid verbeteren.
«Blauw licht ís niet schadelijk voor de ogen. Daar is geen enkel wetenschappelijk bewijs voor. Krijg je last van hoofdpijn of tranende ogen na uren schermtijd, dan zijn je ogen simpelweg moe van de inspanning, omdat je lang dichtbij naar iets gekeken hebt. Blauw licht heeft daar niks mee te maken.
Blauw licht stimuleert fotoveroudering: veroudering door blootstelling aan licht. Langdurige blootstelling aan geconcentreerd blauw licht kan dan ook huidbeschadigingen veroorzaken, zoals kleurveranderingen, ontstekingen en een zwakker huidoppervlak.
5500 Kelvin: Standaard daglicht wit, zoals een heldere lucht. 4800 Kelvin: Daglicht met direct zonlicht. 4000 Kelvin: Wit met een warme gloed, zoals het licht van TL buizen. 3000 Kelvin: Warmwit zoals het licht van halogeenlampen.
Blauw licht uit beeldschermen van tablets en smartphones is slecht voor het vatten van de slaap. Rood licht maakt het daarentegen makkelijker om in slaap te vallen, ontdekten neurowetenschappers van het Nederlands Herseninstituut.
Grijs. Grijs kan een verwarrend effect hebben op mensen. Het heeft de neiging om verwachtingen te scheppen, wat kan zorgen voor stress. Het wordt ook beschouwd als de kleur van verstand, duurzaam, verfijnd en strak.
Slapen in het donker is gezonder
* De waarschijnlijke oorzaak hiervan is dat licht je slaap en biologische klok verstoort. Andere mogelijke bijwerkingen van slapen met het licht aan zijn: overgewicht, ongelukken door slapeloosheid en een verhoogde kans op hart en vaatziekten.
Glow in the Dark producten zijn gemaakt van verf die licht geeft in het donker. Ze geven ook licht als blacklight of UV-licht uit is. Dat geeft een super effect bij een “black-out” van licht. Glow in the Dark verf wordt altijd eerst opgeladen door blacklights, UV-licht of lichaamswarmte en gloeit daarna in het donker.
Het oplichten van de toch al opvallende neon kleur geeft een waanzinnig effect! De glow in the dark verf hebben we enkel in de onzichtbare variant. Deze is haast onzichtbaar in normaal licht, maar geeft een erg mooie groene kleur wanneer deze glow in the dark verf in aanraking komt met UV verlichting of blacklight.