Je kunt chlamydia hebben zonder dat je het merkt. Meestal krijg je geen klachten, soms wel. Zoals pijn of een branderig gevoel bij het plassen, een veranderde afscheiding bij vrouwen of afscheiding uit de plasbuis bij mannen.
Chlamydia gaat meestal niet vanzelf over. Het is raadzaam bij klachten contact met je huisarts op te nemen, maar ook wanneer de kans aanwezig is dat je door onveilig vrijen een infectie hebt opgelopen.
Klachten van chlamydia
Dan kun je klachten krijgen. Die krijg je meestal 1 tot 3 weken nadat je seks hebt gehad. Bij jongens komt er meestal vocht uit de penis. Dit heet ook wel afscheiding.
De symptomen zijn: Pijn of een branderig gevoel bij het plassen; 's ochtends waterige tot geelgroene afscheiding uit de plasbuis; pijn in de balzak of bij het poepen.
Misschien denk je: waarom krijg ik niet meteen een behandeling zonder test? Dat is omdat je niet altijd chlamydia krijgt na seks met iemand die het heeft. Je sekspartner kan dus chlamydia hebben en jij niet. En als jij het niet hebt, dan kun je er beter ook geen medicijnen voor slikken.
Als je echter lang met een chlamydia besmetting door blijft lopen, bestaat het risico dat de infectie 'opstijgt' naar de vrouwelijke voortplantingsorganen. Je kunt dan verklevingen bij de eileiders krijgen, waardoor zwanger worden moeilijk gaat of helemaal niet lukt.
Voor vrouwen kunnen de volgende symptomen wijzen op een soa:
Ongewone vagina afscheiding (sterke geur, andere kleur of meer afscheiding).Wratten, zweer(tjes) of branderige blaasjes op de vagina en de schaamlippen. Vaginaal bloedverlies tussen twee menstruaties in of na geslachtsgemeenschap. Pijn in de onderbuik.
4. Je kan Chlamydia oplopen door een vieze wc-bril. FABEL. Chlamydia kan je alleen doorgeven via slijmvliezen.
- Een chlamydia is besmettelijker dan de meeste soa maar er is niet sprake van een 100% gegarandeerde overdracht.
Omdat de meeste mensen niet merken dat ze chlamydia hebben, is het moeilijk aan te geven hoe groot de kans op besmetting precies is, per seksueel contact. Uit oudere studies blijkt dat de transmissie-kans (de kans op overdracht) van vrouw naar man 28% is, en van man naar vrouw 45%.
Iedereen kan bij onveilig seksueel contact een SOA oplopen.Een enkele infectie is ook overdraagbaar bij condoomgebruik. SOA's geven vaak geen klachten, daardoor weten mensen met een SOA niet altijd dat zij een infectie bij zich dragen die zij kunnen overdragen aan anderen.
Als je er eenmaal een hebt opgelopen, blijft een virale soa vaak in je lichaam aanwezig. Het gevolg is dat de klachten kunnen blijven terugkomen. Herpes genitalis, hepatitis-B en genitale wratten zijn virale soa. Het bekendste 'soa-virus is hiv, het virus dat zonder behandeling kan leiden tot aids.
Je kunt deze klachten hebben: Jeuk of irritatie bij je vagina of piemel. Jeuk of irritatie bij je kont (anus) Je piemel, vagina of kont (anus) is roder dan normaal.
Wanneer kun je weer seks hebben na chlamydia? 7 dagen nadat je de eerste pil hebt geslikt kun je de chlamydia niet meer aan anderen geven. Heb dus geen seks in deze week.
Ja, dat kan. Als je chlamydia gehad hebt, en je bent behandeld, kan je het opnieuw oplopen door onveilige seks. Je bouwt er dus geen resistentie voor op. Het kan bovendien zo zijn dat je er de ene keer wel klachten van hebt, en de andere keer niet.
Symptoom 7: Pijn in de onderbuik
Meestal heeft het niets met een SOA te maken. Een opstijgende chlamydia of gonorroe infectie kan echter leiden tot een ontsteking in het kleine bekken, waar eileiders en eierstokken bij betrokken kunnen zijn. Dit kan een oorzaak zijn voor pijn in de onderbuik.
Verschijnselen bij de man
pijn of branderig gevoel bij het plassen; afscheiding uit de plasbuis, vooral 's morgens; pijn in de balzak; irritatie of jeuk bij de anus, (bloederige) afscheiding bij de ontlasting en diarree.
Hoe ruikt chlamydia? Chlamydia heeft niet altijd een geur, maar in sommige gevallen kunt u een gele of groene afscheiding opmerken die een onaangename geur heeft.
Testen op chlamydia
Je kunt je laten testen bij de huisarts of bij de GGD. Dit gaat gepaard met een consult. Ze zullen je hier vragen wanneer je seks hebt gehad, of dit veilig was en of het alleen vaginale of ook anale seks was.
Wanneer je afscheiding groen of geel is kan dit duiden op een seksueel overdraagbare aandoening (soa). Een soa wordt meestal veroorzaakt door het hebben van onbeschermde seks. De soa's die als symptoom gele of groene afscheiding kunnen hebben zijn gonorroe, chlamydia en trichomoniasis.
HIV, hepatitis B, syfilis, chlamydia, herpes genitalis en gonorroe kunnen tijdens de geboorte worden overgedragen op de baby. Een SOA krijg je niet door uit het kopje van een ander te drinken. Je krijgt het ook niet via een hoestbui, insectenbeten of een vieze WC-bril. Ook in het zwembad loop je geen risico.